Sabtu, 21 Ogos 2010

kesyahduan kehidupan...

Salam, apo kabar.. lama sangat tak update aku punya blog.. hehe.. erm.. kawan-kawan.. kekadang kita terasa kehidupan kita ini sentiasa tak adil.. itu mainan minda yang lemah rasanya.. memang betul dugaan, cabaran, malah kekadang datang bertimpa-timpa kat diri.. macam nak jatuh jiwa dan raga fikirkan.. tapi kalau diikutkan sangat maunya terpeleot badan sampai lemah lemah... bila lemah otak pun hantar kat seluruh badan jadi kongsoi... so itulah kegagalan sebenar disebabkan ikutkan minda yang selalu negatif... kehidupan ini memang sentiasa di uji... kalau tak de ujian bukan hidup namanya.. sebagai seorang muslim... kita wajib percaya qada dan qadar Allah yang tentukan... dan kita juga kena ingat seteruk yang datang, teruk lagi insan lain yang mungkin kena ujian yang sangat dasyat dari kita... bersyukurlah... start hari ni apa kata kita ajar minda kita.. aku boleh, aku takkan kalah, aku memang hebat... walau seteruk cobaan datang aku tempuhinya dengan sabar... sememangnya kita dilahirkan kat muka bumi ini pun dah di jadikan juara sebenarnya, ambillah iktibar dari insan-insan yang pernah gagal.. belajar daripadanya... sebab manusia akan berubah kerana 2 perkara... pertama... orang yang kita jumpa dan kedua buku yang kita baca.... jadikan hidup ini adalah yang terindah dan teristimewa walau kita tak kaya... tak da duit banyak... tapi kerana kita bersyukur.. insyaAllah yang baik sentiasa datang.. amin...