Ahad, 12 Mei 2013

kesedaran tu penting, fikir realiti bukan emosi!

respek kepada professor emeritus tan sri dato' dr. khoo kay kim,

sejarah tak pernah menipu, sejarah tak pernah menafikan hal ini, jadi kesedaran itu penting, bukan menjadi masalah pun kalau kita sedar tentang keadaan bangsa kita pun, sekurangnya kita beringat, bukan menghasut, jadi sedar-sedarlah.. sebab kesedaran itu sangat penting untuk kita semua...


ps: kepada pengomen dalam blog ini, jangan sesekali membuat komen yang berbau perkauman, tolong ye.. peace, better nation

21 ulasan:

  1. Maaf tanya

    Inikah prof yang pernah mengatakan bahawa Tanah Melayu TIDAK pernah dijajah?

    Ini komen menyanggah ulasan admin yang mengatakan bahawa sejarah tidak pernah menipu.

    Untuk makluman admin yang sangat lurus bandul aka naif, sejarah manusia ditulis oleh pemenang berdasarkan prespektif mereka. Dalam konteks amerika syarikat, orang putih hero, Red Indians jahat.

    wasalam

    BalasPadam
    Balasan
    1. Proff Ramlah adam, Prof zainal Keling n Prof Khoo mmg pernah keluarkan kenyataan mcm tu......tapi adakah ianya berbekas & dpt menghilangkan FAKTA yg terbuntang?

      spt kes US & Red Indian, Aus & Aborigine....walaupun dulunya pihak PENJAJAH digelar hero, tapi SEJARAH tetap tak boleh dipadam selama2nya.....sekrg, maklumat yg sukar dikawal akhirnya menunjukkan yg sebaliknya

      betul la seperti kata admin....SEJARAH TAK PERNAH MENIPU & kau sendiri tambah SI PEMENANG/PENULIS sejarah boleh menipu jika mereka mahu & aku tulis....penipuan tak boleh bertahan selama2nya.

      persoalannya, apakah SALAH atau RASIS bilamana Melayu bersuara mempertahankan TANAH MELAYU daripada dirampas secara LICIK oleh kaum pendatang yg dibawa penjajah sambil dibantu pribumi/Melayu yg sudah tak kenal sejarah & jati diri bangsa Melayu sendiri?

      Sejarah dahpun membuktikan perkara yg dinyatakan Prof adalah LOGIK jika dilihat di Singapura....siapa penduduk asal & apa jadi sekarang?

      Padam
    2. Penipuan sedang berlangsung sekarang dan masih dipegang oleh sipemenang.

      dan

      apabila menyerdari bahawa sejarah yang ditulis oleh pemenang itu adalah salah, keadaan landskap telah berubah.

      Melayu tidak salah bila bersuara mempertahankan TANAH Melayu. namun istilah dirampas secara licik itu membuat aku ragu-ragu.

      Sebenarnya apa yang kau nak sampaikan disini? Aku tak faham, kalau boleh dengan otak geliga kau itu, sila khususkan isu yang buat kau ni meroyan.

      Tak payahlah dikenang SIngapura tu. Barang lepas jangan dikenang. Johor pun masih menjadi kuda tunggangan dalam isu air.

      Padam
    3. penipuan dipegang oleh sipemenang......pemenang di mana?

      Kelantan?..Pulau Pinang?...Selangor?...bandar2 utama atau bagaimana?....sila jelaskan

      istilah licik buat kau ragu2....apa yg meragukan kau tu....JELASkan di sini utk perbincangan

      ada beberapa perkara yg cuba aku khususkan...kalau kau baca dgn teliti semuanya berkaitan dgn SEJARAH yg cuba prof Khoo sampaikan

      sebab TERLALU MUDAH melupakan sejarah maka ramai anak melayu seperti kau ni (kalau Melayu) lupa tanggungjawab sendiri & lupa siapa itu biaDAPigs....Johor kuda tunggangan Singapura atau senang kata kerajaan PAP.....siapa PAP di mata biaDAPigs?......siapa PAS/Pkr di mata biaDAPigs?,,,,kalau dah jelas, barulah senang nak lihat siapa KUDA siapa PENUNGGANG

      Padam
    4. di mana senarai PENIPUAN si pemenang?....mari aku senaraikan:
      1)tpt pengiraan undi blackout
      2)pengundi hantu 40,000 dr Bangladesh
      3)dakwat kekal yg tak kekal

      soalan aku:
      1)tunjukkan mana2 tpt yg ada blackout masa tu...beri link
      2)tunjukkan mana 40,000 org pengundi hantu Bangladesh yg DAH BERJAYA MENGUNDI utk memenangkan UMNO/BN.....beri link...kenapa Bangla je?....apa bangsa lain mcm China, Taiwan, Taipei, Hong Kong, Singapura, Myanmar, Indonesia, Brunei, tak boleh jd pengundi hantu?...bri justifikasi & apa wakil pembangkang dlm bilik mengundi buat????
      3)tunjukkan dakwat kekal yg pembangkang boleh cadangkan & brapa lama dakwat tu boleh kekal....beri link

      mana keraguan atas "dirampas secara LICIK"?....biar aku jawab:
      Cina takkan mampu merampas Malaysia disebabkan perlembagaan. Kalau inilah yg kau pegang, mmg bila2 masa Malaysia boleh jd NEW SINGAPORE

      sbb tu sejarah Singapure sampai bila2 ummat Melayu jgn sesekali lupa

      Padam
    5. betul og, sampai skrang hanya permainan persepsi yang saja nak burukkan spr, tapi spr tak pun goyah, sbb bukti2 setan pr tak kukuh,, biasalah setan..

      Padam
  2. Saya hormati keilmuan Prof KKK, tp saya pelik kenapa dia tak masuk Islam.

    BalasPadam
  3. lihat video ni......
    apa agaknya prasaan kita klau dlm situasi ini.....
    mntang2 diorang kulit putih cerah.....tak racis kah ini.......
    sure melayu pr tak ngaku cina salah........ada je alasan nak spin....

    http://www.pisau.net/hot-bn-jahat-bangsa-cina-tak-rasis-sebarkan/

    BalasPadam
  4. Admin tulis tentang perkauman, tapi memberi komen tentang perkauman dilarang.

    Pelik.

    Mulai sekarang, sila komen tentang latarbelakang, font, iklan, warna, slogan Sayangi Selangor, Yakini BN, link-page serta yang mensekodeng blog ini. Tajuk jangan diulas sebab ianya di luar kehendak/keizinan/kuasa/keperluan admin blog.

    Sekian terima kasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Perkauman & rasis (assobiyah) adalah berbeza

      kalau benar2 nak tau apa tu rasis & assobiyah, sila kembali kepada sejarah apartheid & dasar2 yg US amalkan utk bangsa Afrika & asia dahulu.

      jika dasar2 itu diamalkan di Malaysia, tiada SJK, tiada Dong Zhong, tiada Hindraf, tiada Billionaire dr bukan Melayu/pribumi.....pendek kata sepertimana yg telah sejarah tunjukkan.

      jadi kalau tak boleh nak beza, tak perlulah nak perli2

      Padam
    2. Lagi aku pening.....

      perkauman
      rasisi
      assobiyah

      boleh faham tak apa admin kata: JANGAN ULAS TENTANG PERKAUMAN.

      Jadi,mari kita bermesyuwarrah berkaitan latarbelakang blog ni.

      Hmmm....HITAM!!! Serupa #BLACK505. Pendukung Anwarisme rupanya blog ini.

      Padam
    3. hahahaha....kenapa HITAM dikaitkan dgn blackout?

      perlu kah latar belakang blog tuan rumah dipertikaikan?....ada hasil?

      latar serba hitam sblm peristiwa BOpun boleh jd isu?

      Padam
    4. oh ye....lebih baik pro PR tunjukkan BUKTI SAHIH black out yg berlaku....sila tunjukkan link yg membantu

      Padam
    5. dah bertahun blog ni background hitam la, jgn perasan, asal hitam oo kira black out la.. haha.. perasan nampak hehehe

      Padam
  5. Anon 1.13

    Kau faham tak apa admin ni tulis.

    JANGAN ULAS TENTANG PERKAUMAN.

    Jangan lawan tokey dan harap faham.

    BalasPadam
  6. komen selain rasist ok ada faham brader

    BalasPadam
  7. bro HD....hehe x nak komen ttg ni ke?

    http://greenboc.blogspot.com/2013/05/tiada-calon-bn-kecuali-najib-dalam-top.html

    sian BN....satu je tersenarai

    BalasPadam
  8. To Otak Geliga

    Sorry sebab aku bz sikit jadi tak sempat nak reply and berhujah.

    Aku suka dn perbincangan ini dan aku harap kita boleh panjangkan.

    Malam nanti, kalau ada masa aku balas.

    Tq

    BTW: kalau boleh, biar nampak rock. Gunakan nama standard parti yang dikenali. Tak payah nak nambah-namabah sebab aku faham siapa yang dimaksudkan.


    Aras2

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih kalau sudi membalas

      aku akan cuba jawab sebaik mungkin...ceeewah....cuma aku ni kadang2 masa byk & kdg2 tak byk...almaklumlah kerja sendiri...siang buat lain, mlm buat lain....tapi soalan/hujah yg kau beri aku akan jawab....post je....c u soon

      Padam
    2. thanks...

      maaf juga sebab masa tak berkesempatan menyemak dan meyelidik link-page isu yang diketengahkan.

      Anyway. once aku dapat, aku post kat sini.

      Harap Admin pun dont mind forum ini jadi medan discussion kita. Dia boleh join juga

      Padam
    3. tak apa....lama mana akan ku tunggu

      rasa2nya tuan rumah merelakan....ye tak?.....tumpang lalu bro HB...peace bro

      Padam