Rabu, 8 Mei 2013

LAPORAN POLIS TERHADAP UTUSAN! SIASAT JUGA MALAYSIA KINI DAN AKHBAR KIASU!


Dua laporan polis dibuat terhadap akhbar Utusan Malaysia kerana menyiarkan artikel bertajuk Apa lagi Cina mahu? yang didakwa berbaur hasutan hari ini.


Kedua-dua laporan tersebut dibuat di Balai Polis Travers, Bangsar di sini oleh masing-masing seorang pengurus dan peguam.

Laporan pertama dibuat oleh seorang pengurus, Chok Ying San, 39, yang beralamat di Bukit Kiara di sini.

Pengadu menyifatkan artikel itu cuba membakar sentimen perkauman dan permusuhan kaum di negara ini dan meminta agar siasatan dijalankan terhadap akhbar berkenaan.

Pengadu kedua pula ialah seorang peguam, Sin Yoong Ming, 43, yang beralamat di Pelabuhan Klang, Selangor.

Ketua Polis Daerah Brickfields, Asisten Komisioner Muhammad Azlee Lee Abdullah ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan tersebut dan sudah membuka kertas siasatan di bawah Akta Hasutan 1948.

"Polis sudah membuka kertas siasatan dan menyiasat lanjut aduan tersebut," katanya.

Utusan Malaysia hari ini menyiarkan laporan muka hadapan bertajuk Apa lagi Cina mahu? yang mempersoalkan kenapa masyarakat Cina di negara ini tidak memberi sokongan kepada Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) walaupun mereka diberi layanan begitu istimewa oleh kerajaan BN.

Apakah itu dikira perkauman? sedangkan Malaysiakini, China Press,  terang-terang menghentam orang Melayu tidak pula dikatakan perkauman.

SUMBER KLIK SINI

25 ulasan:

  1. muka tak malu...biar PDRM simpan report2 dia org ni buat pekasam...ha..haa..dasar muka tembok China...

    BalasPadam
  2. pergi mampos dan jangan peduli.....sendiri racist jerit orang lain racist.

    BalasPadam
  3. Pada mu Utusan teruskan agenda Melayu dan bangkitkan semangat Kemelayuan dalam berita mu.Tanamkan perasan tersebut pada pembaca mu dan hanya kamu sahajalah penyambung Wadah Melayu.

    BalasPadam
  4. padahal muka2 mangkuk ni la yg selalu buat demo bodo2 kat depan bkt.aman...bila susah pandai la pulak nk buat report...bongok...

    BalasPadam
  5. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  6. Najib Najib Najib tukar nama Ah Jib Gor pun kena kencing Cina
    ==================
    Ah Jib Gor Ah Jib Gor
    One strike of the Chinese Gor
    You down like fallen Matador
    They laugh at you Hor Hor Hor

    ====================
    Najib harus ingat berapa baik kita lakukan untuk CINA mereka tetap hati BUSUK.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wa hingat haaa....wa hingat haa...itu tokong kuang engko buleh jali PM ooo...Itu Anuwat aaa... sulah janji...kasi potong ayam maa...mau jadi itu PM 2 taon saja ooo...haiya..busyuk punya holang..nang bo ti nang...kui bo ti kui...

      Padam
  7. Ah Jib Gor=Ah Najib Kena Goreng la

    BalasPadam
    Balasan
    1. Anuwat sulah tipu gua maa
      Dia cakap dia mau jadi PM 2 taun saja
      Kemulian lia mau kasi sama Ling Kuang Engko pulak
      huhuhuhu

      Padam
  8. Gua bagi cadangan kepada kengkawan yang ada disini tak kiralah parti politik mana pun. Memandangkan kita semua sudah didoktrin apa2 jua kesalahan yang berlaku pada atas diri sendiri, keluarga, n sahabat handai, selalunya kita akan katakan ini semua salah Kerajaan BN/UMNO. So gua sudah come up with a best answer "Nak minta tolong pasal masalah kewangan, politik, sosial, ekonomi, HUTANG AH LONG, KECURIAN, Nak masuk rumah urut free, nak elak saman trafik, nak buat rumah banglo, nak kereta mercedes or BMW, nak melancong ke Bangladesh, tak nak bayar tol, nak beli CHINA DOLL, mahu meliwat ke and etc, SILA MINTA TOLONG SAMA ROKET, SEBAB ROKET BOLEH TOLONG MAA" hahahaha amacam gua punya jawapan ada CLASS tak??? hehehe

    BalasPadam
  9. aku tetap dengan utusan....hidup melayu di persekutuan tanah melayu....ini negara milik orang melayu

    BalasPadam
  10. Akbar Cina hari hari kutuk melayu dan hina melayu.....ada sapa buat repot !! Cehhhhhh !

    BalasPadam
  11. utusan malaysia....terus kan perjuangan mu! akhbar cina lagi racist!

    BalasPadam
  12. SOKONG UTUSAN MALAYSIA

    BalasPadam
  13. UMNO amcam...lu suda kena back stabbing sama MCA.
    Apa mau bagi muka lagi sama itu bangsa..
    Lu bagi mcm-mcm pon tara guna..itu bangsa serupa jepun..
    Gua tetap dengan bangsa gua.
    Ini masa org melayu sama melayu kasi baik2 kasi sayang2..
    Melayu ada PAS maa..apa pasal lu org taboley combine?
    UMNO kasi combine sama PAS maa..apa pasal taboley???
    Mau jadi sama singapure baru mau baik2 ka???
    Itu jam lu org suda mati maa.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haiiyyaa...wa pun sama ooo....Anuwat sulah hantam wa punya belakang....haiiiyyaa..manyak sakit ooo...Lia cakap mau jadi PM 2 tahun...Belakang dia mau kasi sama tokong...wa sulah pecaya ooo...Busyuk punya holang...

      Padam
  14. MASALAHnya, apa yang kita cakap, dia faham. Tapi, bila dia chor-chei chor-chei, kita tak faham. Dia gelak, kita gelak...tapi...apa yang dia gelakkan? Dalam suratkabar Cina, dia bantai habis Melayu, rasis gila. Tapi orang Melayu tak faham bahasa dia. Bila Utusan sentuh kata "Apa Lagi Cina Mahu?", eh..marah pulak.

    DICADANGAN supaya semua suratkabar/majalah/penerbitan Cina dan lain-lain bahasa bukan Melayu diterjemah dan diterbitkan semula dalam versi Bahasa Melayu oleh penerbit Melayu. Biar semua orang Melayu dapat tahu setiap perkara yang ada di dalam pemikiran orang bukan Melayu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. tuntutlah ilmu sampai negeri cina. awat tak belajaq bahasa cina. tak payah pergi sekolah cina tapi pi belajaq bahasa depa.

      Padam
  15. ini semua salah UMNO..overdose bg muka pd cina bukit!
    y u soo stupid dumb dumb?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yuppp ini semua BETUL ROKET MAA hehehe

      Padam
  16. Ribut berlalu, kiambang bertaut. Kuatkan semula ekonomi Melayu. Buy Malay product
    FIRST. Kita dah tahu siapa musoh kita sekarang ini. Sedar lah bangsa melayu semua.
    Ayoh bersatu!!!!!!

    BalasPadam
  17. Malaysiakini dan yg sewaktu dengannya, bilalah penyokong umno nak buat lapuran polis. kalau buat dari dulu penoh dan jel dan lockup dengan petualang2 negara ni. hari2 baca kalau tak ada red bean army menyesatkan pesepsi tak sah. bila lagi buatlah report polis.

    BalasPadam
  18. Positif dari anuar dan petualang yang lain. semua orang melayu tanamkan sifat2 yang positif ini.
    1. Muka tebal- tebalkan muka walaukena sumpah seranah.
    2. Bulatkan hati - nak juga capai cita2 walau pun dah separoh mati
    Negatif - yang ni jangan ikut
    1. Seekor kerbau - buat dosa keliling pinggang lepas tu nak jadi penrdana menteri
    2. Tak sedar diri - kubur dah calling2 tapi masih nak huruharakan negara.dan tak mahu bertaubat
    3. Sedar musush sebenar adalah syaitan - kalau dah silap tu mengaku aja jangan nak tegakkan benang basah.

    BalasPadam
  19. jika benar kita sayangkan agama dan bangsa,kita bubar pas dan umno.(adakah org pas atau umno sanggup? ke mereka taksub pd parti)

    buat satu parti yg benar2 bersih untuk tujuan dunia dan akhirat.......

    niatkan supaya orang islam bersatu tanpa menafikan hak2 kaum lain.....

    bumi malaysia adalah hak setiap rakyat. tak perlu sesuatu kaum berniat utk menguasai secara mutlak kuasa di bumi malaysia ini.....

    hormati kaum bumiputra/islam sebagaimana bumiputra/islam tidak mempersoal bantuan kepada kaum lain........

    kepada bangsa ku kaum melayu/islam bersatulah demi negara tanah tumpah darah kita......

    BalasPadam
  20. Kadang aku pelik...knpa jaga hati orang lain lebih penting jaga hati orng kita...orang kita cakap camtu x blh..buat tu ini x blh...dah nak sampai lupus kuasa orang kita masih lagi tak plah...biarlah....bila bersuara cakap perkauman.....apa yang orang kita boleh buat.....mesti ada jawapan ala buat bodo aje....percaya lah cuma yg kita tinggal hanya kuasa.........tu lah satu satunya yang kita ada....

    BalasPadam