Isnin, 29 Julai 2013

AKHIRNYA SUARA KERAMAT AKAR UMBI DAN ORANG MELAYU DI DENGAR OLEH KDN!!

terima kasih ds zahid hamidi, camnilah pak menteri yang boleh fikir dan berani!! kita mau pemimpin yang berani buat keputusan!!

tahniah!! filem yang nak ceritakan komunis itu leh jadi geng, dah di tangguhkan malah mungkin di haramkan pada ogos nanti, menjadi pelik siapalah dalang yang dok approved filem tu? kira sengal juga ye, or dah kena suap? tanda putera bukan main payah ye, katanya tanda putera, filem tersebut ada nilai tak baik untuk masyarakat majmuk di malaysia ini, tetapi filem new village terus on dan dikatakan akan ditayangkan ogos ini, mana orang melayu tak menyirap!! so baguslah kdn dah ambil tindakan, tidak sia-sia peranan media sosial dalam membelasah isu filem tersebut!! tahniah rakan media semua.

baguslah suara pedas dari akar umbi dan majoriti rakyat malaysia tak berminat langsung dengan filem itu, malah ada yang teremosi lebih sekiranya ditayangkan, siaplah, ada juga orang cina tak suka terang-terang filem itu, jadi filem the new village memang wajar di haramkan!!


KKMM Arah Finas Nilai Kandungan Filem 'New Village' - Shabery Cheek

Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM) mengarahkan Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) menilai kandungan filem 'The New Village' (Kampung Baru) yang bakal ditayangpada Ogos ini.
Treler filem arahan Ong Kew-Lit itu mencetus kontroversi dan mengundang pelbagai reaksi kerana mengangkat perjuangan komunis sebagai hero bagimembebaskan Tanah Melayu.
Menterinya, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata, langkah itu penting bagi memastikan tiada tayangan filem yang boleh memudarat atau mencetus pelbagai perkara negatif dalam kalangan rakyat Malaysia.
"Bagi saya, kalau filem itu menggugat, memaparkan fahaman komunis serta perkauman, kita tidak ragu-ragu akan bertindak dan meminta pihak berkuasa untuk mengambil langkah sewajarnya supaya ia tidak ditayangkan," katanya selepas meraikan 120 anak yatim dan miskin dalam Parlimen Kemaman, yang dibelikan baju raya di sebuah pasar raya.
Anggota Parlimen Kemaman itu berkata, Finas boleh mengharamkan filem berkenaan jika terbukti menimbulkan semangat perkauman, dan orang ramai diminta agar tidak cepat menghukum 'New Village' hanya berdasarkan treler yang dipapar di YouTube.
Ahmad Shabery berkata, jalan cerita filem itu perlu dikaji secara mendalam bagi memastikan ia benar-benar bebas unsur negatif.
"Kalau kita belum tengok lagi dah haramkan, saya bimbang ia akan membantu untuk terus mempromosi filem atau apa-apapun kandungan yang lain kerana ia tidak boleh ditayangkan di panggung wayang... tetapi banyak lagi kaedah lain seperti tayangan secara online.
"Saya bersedia dikritik dan berilah peluang pihak saya untuk tengok dulu, dan Finas akan kaji perkara ini," katanya.
Berdasarkan treler, filem lakonan Lenna Lim, Kevin Soo, Teh Young, Kevin Soo dan Jeff Chin itu memaparkan kisah seorang komunis yang bercinta dengan seorang gadis Cina sehingga berlaku konflik dan menimbulkan persepsi bahawa pihak komunis adalah hero untuk membebaskan Tanah Melayu daripada cengkaman British. - BERNAMA

ps: komunis tak boleh diangkat sebagai hero!! full stop!!

3 ulasan:

  1. Under table la tu.... masyuukkk.... sprm tak masuk ke?

    BalasPadam
  2. Mat Sabu keminih jugak yang dianggap sebagai hero, lebih2 oleh Normah bau nonokmu di hidungku....

    kah kah kah kah kah kah

    BalasPadam
    Balasan
    1. KKMM, RTM dan Media Prima perlu tayangkan filem ini di TV saja sempena bulan kemerdekaan. Biar semua rakyat tahu. Bayarlah pampasan pada produser. Kalau bab bagi cinabeng makan busat dan bagi duit kat sekolah jalang komunis cina (sjkc) kerajaan ada duit, mengapa bab nak ceritakan yang benar kerajaan tak der duit.

      Boleh confirm ker pawagam milik cinabeng akan beri lalu pada penayangan filem Tanda Putera ni. Macam-macam cara mereka boleh sabotaj. Filem Bukit Kepong juga perlu ditayangkan semula! RTM dan Media Prima ada telor???

      Padam