Rabu, 4 September 2013

MALAYSIA ADALAH NEGARA PEMBERI SUBSIDI YANG TERBESAR DI DUNIA UNTUK RAKYATNYA!!


masa minyak naik, 20sen, jangan kata aku, satu malaya juga lah marah, sampai yang pergi kerja jalan kaki pun marah sekali sebab dia pun tak tau apa sebab dia patut marah sedangkan dia tak isi minyak pun, malah adik kecik yang beli aiskrim pun marah-marah, budak-budak tu kata, nanti aiskrim naik harga, tak dapatlah nak makan aiskrim selalu, yang peniaga pulak mesti pening, sebab mesti pengusaha barang-barang akan sesuka hati naikkan barang, alasan minyak naik, tu lah masalahnya, pung pang pung pang yang tecalit rakyat biasa juga.

orang bisnes yang aku sembang, bisnes kecil-kecilan je, nak target sebulan sales kasar rm5,000 pun sangat susah sekarang ni, erm, masa sebelum pilihanraya dulu, memang betul nampak impak slownya tuk dapat sales kaw-kaw, sebab semua kata mungkin lepas pru, mesti naik balik sales tu, tapi hakikat, sama, sebab apa? yang aku tau, ekonomi malaysia tidak memberangsangkan kot!! so far ada sebab kerajaan malaysia nak kurangkan subsidi, dengan keadaan kacau bilau di tanah, arab, ringgit malaysia jatuh nilai sikit (tapi dah naik balik katanya).

terfikirlak aku ek, ds najib sebenarnya dah bagi macam-macam dah dekat rakyat, felda, sebelum ni berapa kepul rm dapat satu keluarga, rm15,000 kan? bonus lagi, orang felda, takyah kerja pun rm1500-rm5000 dah ada dalam tangan, ini realiti, tak caya korang pergi lah tanya saudara yang duduk di felda!! hebatkan?

kat kampung, ni bukan omong kosong, saudara aku dah pencen, rumah besar, kereta berbiji-biji, ada tanah, ada kebun, tu belum kira simpanan dia lagi, duit pelaburan dia lagi, orang dulu pandai buat aset, pandai buat bekalan hari tua, tapi orang sekarang pandai buat hutang, hehe. masak...

jadi, releven or tidak harga minyak naik, aku rasa, kena tambahkan nilai peluang pekerjaan dan bisnes kepada rakyat, ekonomi sentiasa berjalan sekiranya ada orang membeli dan menjual. tapi masalahnya si penjual, takut dia main kotor, biasalah yang si penjual yang suka main kotor dan ambil kesempatan siapa lagi, kiasu lah!!

ps: ada perancangan masa depan dari seorang pm, pada mula memang sangat marah, tapi fikir-fikir, kalau aku isi tank full kat kete pun rm10 hengget je beza, guna kereta pun jarang, naik moto je, so apedehal.. hehehe

5 ulasan:

  1. Tipu nie - mana ada BR1M RM1,200 - yang dapat cuma RM500 jer...Mana ada 3.3 juta peluang kerja, banyak lagi yang menganggur 100,000 pemohon diploma/degree masih belum dapat kerja lagi.
    Kalau nak menipu biarlah pada orang2 lebih bodoh...

    BalasPadam
    Balasan
    1. lepas ijazah terus nak apply jadi bos mana ada brader, kat iklah cari kerja bersepah, cari jelah, memilih,kekeke.. nak semua kena suap, tu pasal malas, kah kah, sok nak kawen pun suruh mak bapak sponser bayar duit mas kawen, gila babi.. kah kah

      Padam
    2. Setuju, org melayu mmg mcm tu grade entah apa apa nak lompat terus jadi manager, exec, selalu kena mula dari bawah dulu (tapi bukan laa kerja kerani) naik sikit demi sikit, kalau rajin bekerja tak ponteng tak g demo, rajin bertanya hal kerja insyallah naik sikit pangkat dengan gaji. Interview ada suka mengelak berbahasa inggeris, kalau interview tempat kerja orang melayu kira boleh tahan sikit kira tahap selamat, tapi kalau g tempat tauke cina masak la..dah ler dlm tempat kerja english/cina, kutuk org melayu cina, bab nak minta tolong pasal kerja english tp bahasa malaysia tu kureng sikit. Banyak student melayu takut pilih subjek mencabar akaun, sains kalay IT & Engineering pun tahap bawahan je so kerja mmg payah nak dapat, Sains & akaun mmg byk, cina byk pilih akaun & sains jadi senang dpt kerja dan gaji pun lumayan. Jadi kita jgn fikir mudah saja, kena betul betul fikir jauh kehadapan, kerana kaum cina lebih penting hal berkaitan ekonomi & sains sbb itu semua asas penting dan boleh bikin byk wang lorrrr.

      Padam
    3. Orang Melayu yang kerja kilang...susah payah study dapat Diploma Degree terpaksa berhutang, kerja jadi orang bawahan, biasa2...kerja mau pulun betui2 baru bleh naik pangkat...itupun kalau betul menonjol dan ada bos yang betul2 perlukan khidmat Melayu...tapi Cina...Diploma Degree boleh beli..gaji demand..kerja FAILED.....taici sana sini...

      Adik ipaq anak felda..memang masyuk!!! satu family dapat...perghh...
      Syukur..rezeki kan...

      Minyak naik 20 SEN SAHAJA...bukan naik RM 2.00...sekurang-kurangnya tokey fuel saver kencang la bisnes...aku harap org Melayu la pulun buat biz nie... (bukan mendabik dada..aku pun bukan jenis berduit...tapi bila fikir balik..banyak dah kerajaan bagi kesenangan dah kemudahan..contoh sekolah anak aku..tadika...dapat bantuan PERCUMA YURAN...untuk setiap pelajar...Yuran sebulan RM 130.00...kire la untuk setahun, RM 130.00 X 20 pelajar X 11 bulan = RM 28600...itu baru satu sekolah...Kalau 30 tadika? Bantuan untuk tadika lagi...)

      Hurmm..one thing ni pasal puak-puak ni..diceritakan oleh cikgu tadika sendiri... Parent datang naik kereta mewah...tapi still nak bantuan yuran...sampai cikgu kena ugut, cikgu pun dari kaum diorang sendiri pulak tuuu...adeiii.....nampak sangat perangai diaorang nehh...

      Padam
  2. Orang Melayu ni memang tak tau bersyukur. Orang Cina, jangan cakap, kerana mereka tau hidup mereka akan terbela kalau pun tukar kerajaan. DAP akan bantu bangsa dia. Orang India pun akan terpinggir tapi orang Melayu ni, walaupun diberi bantuan begitu banyak oleh kerjaan, mereka masih suka dengar hasutan2 pembangkang. Mereka tak pernah nak selidik dulu. Mereka ni akan sedar hanya apabila semua bantuan yang diberikan kerajaan yang ada sekarang dihentikan sekiranya Pakatan berjaya rampas kuasa. Apakah mereka dapat terus hidup selesa selapAs itu. Jangan salahkan takdir sekiranya ALLAH tarik balik NIKMAT yang diberikan selama ini melalui kerajaan yang ada sekarang. ALLAH TIDAK ZALIM, MANUSIA ITU SENDIRI YANG ZALIMI diri mereka sendiri apabila mereka tukar yang terbukti menjaga kepentingan mereka pada yang belum tentu akan menjaga kepentingan mereka.

    Buat mereka yang tamakkan kuasa, Ingatlah pepatah "ORANG TAMAK SELALU RUGI' Macam cerita anjing dengan bayang2nya.

    BalasPadam