Isnin, 16 Disember 2013

15,000 hadir demo cukai pintu!! gasak la umno!!

aku, aku, tergamam, ingat demo ni biasa-biasa je, sekali hah, berbelas ribu hadir, dari macai biasa sampai ke macai luar biasa hadir, terjelir lidah mereka berdemo, kata dbkl gila haram kejam naikkan cukai pintu, tapi cukai pintu kerajaan pr selangor naikkan mereka kata ok, kami punya halal, kalau bn haram, ada faham!!

kekeke.. politik cara macai pr dah ketandusan idea, mereka naik ok, dbkl naik haram, hahaha.. ok tak? ok la ni orang panggil wal haram bagi kamu, wal halal bagi aku, kah kah kah.. gaji mb selangor dan exco serta adun-adun di selangor semua naik, jadi mereka buat game tol yang banyak kat selangor ni kerajaan perseketuan yang naikkan, beban kepada rakyat, gila haram game jibrauk pesen pr mainkan, mereka naik halal, kita naik haram, fugima lu lah!!

hakikikat demo cukai pintu dalam 500 orang je yang hadir!! kah kah kah kah kah eh siallah





MAI KITA BACA APA ORANG KUAT NUO NI DULU, BETUL APA DIA CAKAP. KEH KEH KEH..


ps: bak kata orang, apa saja yang kat kerajaan nampak semua tak betul, alah biasalah, kerajaan bukan perfect, tetapi pembaik ubah kerajaan dengar, bukan buat bodoh macam pr, pr lagi kuat menipunya!!

12 ulasan:

  1. http://nasirwise.blogspot.com/2013/12/peniaga-di-wilayah-persekutuan.html

    BalasPadam
  2. Pembangkang terutamanya dap memang menunggu peluang nak mengecam kerajaan. Sbb mereka da kuat. Isu2 kenaikan harga ni diguna utk meraih sokongan terutamanya rakyat yg kurang berkemampuan / sederhana...majoriti melayu... utk jatuhkan kerajaan. Dasarnya mereka lebih arif tentang ekonomi dan tahu tindakan kerajaan sebenarnya betul ..

    BalasPadam
  3. PENIAGA DI WILAYAH PERSEKUTUAN MEMBANTAH KENAIKAN CUKAI HARTA.



    Setelah 21 tahun tidak ada kenaikan cukai, DBKL bercadang untuk menaikkannya mulai 2014. Cadangan kenaikan ini sewajarlah, menerima bantahan keras daripada pemiliknya. Biasalah pembantahnya kebanyakan daripada kumpulan peniaga yang majoritinya kaum Cina. Sebanyak 35,000 bantahan bertulis (borang) telah diterima. Daripada jumlah bantahan tersebut, sebanyak 56 peratus adalah daripada sektor komersial dan 22 peratus daripada kediaman.

    Sebelum melaksanakan cukai baru, DBKL memberi peluang kepada pemilik menzahirkan bantahannya serta memberikan komen dan pandangan.

    Mulai 18 Disember 2013, `public hearing’ di hadapan panel ada diadakan. Keputusan mutakmad akan dibuat. Penulis ramal kenaikan cukai ini akan tertangguh perlaksanaanya kerana akan ada `tunjuk perasaan’ kecil yang didalangi oleh parti politik yang ingin dapatkan `political milage’. Ada besar kemungkinan, Mahkamah akan di gunakan untuk menghalang kenaikan cukai.

    Komen penulis, kelazimannya sebanyak 56 peratus daripada 35,000 bantahan adalah pemilik hartanah komersial seperti kilang, pusat membelibelah, hotel, komplek pejabat, restoran dan lain lain. Adat resam manusia apabila ada kenaikan yang menjejaskan kewangan mereka, mereka akan membantah. Tetapi mereka suka menaikkan harga barang yang menguntungkan mereka. Tabiat peniaga yang tamak ialah kenaikan cukai (yang digunakan balik untuk memperbaiki jalanraya, pembersihan dll) 5 atau 7 ataun 10 atau 15 tahun sekali, tidak mengembirakan golongan ini. Akan tetapi apabila harga minyak atau gula (subsidi di kurangkan) dinaikkan, mereka dengan serta merta naikkan harga barangan. Tidak memerlukan kelulusan atau `public hearing’. DBKL atau Kerajaan.

    Mereka ini amat bijak juga. Pemilik kilang atau premis apabila menyewakan kilang atau premis tersebut kepada peniaga lain, kenaikan sewa sebanyak minima 20 peratus daripada kadar sewa sebulan setiap 3 tahun. Ia di masukkan dalam Perjanjian Sewa Premis. DBKL pulak mencadangkan `review’ selepas belasan tahun.

    Penulis kagum dengan kesepaduan kaum Cina. Jika diseru membantah kenaikan, berduyun duyun dan berpusu pusu menghantar surat bantahan. Umum tahu KL mempunyai kependudukan padat kaum Cina dan kubu kuat DAP.

    Pemilik premis komersial dan kaum Cina menuduh Menteri Wilayah Persekutuan, BN dan DBKL sengaja hendak membalas dendam keatas pengundi dan penyokong DAP dan Pakatan Rakyat.

    Dengan kenaikan cukai, tentunya mereka marah dan tidak mengundi BN. Tak apa tiada undi untuk BN tetapi pendapatan DBKL meningkat. Selagi kaum Cina memenuhi KL, selagi itulah mereka menyokong DAP dan Pakatan Rakyat.

    Penulis harap kenaikan cukai dapat dilaksanakan mengikut perancangan. Jangan takut dengan pemilik premis kerana sudah bertahun tahun tiada kenaikan taksiran cukai.


    Tengku Nan kena contohi tegas dan berani Datuk Seri Idris Haron di dalam mengendalikan masalahnya di Melaka.

    BalasPadam
  4. cukai memang patut dinaikan, jika setahun dua kali ia dinaikan itu memang wajar.
    sesiapa yang tidak bersetuju dengan kenaikan cukai pintu, maka tidak perlu lah membeli rumah, dan rumah yang dah dimiliki itu dijual semula, kerana ramai lagi yang sanggup bayar cukai pintu dan tanah walau setinggi mana pon bayaran nya.

    BalasPadam
  5. Yang ada property kat kl ni semuanya kaya2... kalau tak pun... kurang 2 tak perlu bayar tol nak pegi kerja di kl mcm kami kat shah alam. Tuan2 property ni kaya pun sbb hasil sewa mhl2 masuk poket sendiri.

    BalasPadam
  6. Sewa property naik berlipat ganda ... untung pun da berlipat kaliganda... cukai pun kena lah naik.

    BalasPadam
  7. kat shah alam naik senyap2 tarak kecoh plak

    BalasPadam
  8. Di Penang harga air naik 200%-300% pun tak kecoh.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Orang penang/shah alam kayer2, tu yang senyap tu....

      Padam
    2. di kelantan pun air naik 30% senyap2... seperti kata batu api, orang2 kelantan di kelantan pun kaya-kaya juga. Air teh terus dari paip, negeri lain mana leh dapat...

      Padam
    3. di kelantan pun air naik 30% senyap2... seperti kata batu api, orang2 kelantan di kelantan pun kaya-kaya juga. Air teh terus dari paip, negeri lain mana leh dapat...





      haaa.....betul lah tu, awak memang pandai,betuah lah sapa yang ada anak seperti kamu.....

      Padam
    4. alhamdullilah, sejuk perut mak aku mengandungkan anak pandai macam aku dulu...amin

      Padam