Sabtu, 22 Mac 2014

TUN DAIM HENTAK ANUAR IBRAHIM!


nampaknya anuar ibrahim dia tak sudah buat tuduhan yang tak berasas, jadinya meh kita baca apa kata tun daim berkenaan tuduhan si mr 4cm tu..

Saya merujuk kepada laporan Utusan Malaysia bertarikh 18 Mac tentang tohmahan Anwar terhadap saya.Saya sudah malas hendak menjawab tohmahan Anwar kerana ini semua adalah satu bahan ketawa semata-mata.Lagipun ia tidak ada modal untuk mempertahankan 'Kajang Move' dan ketandusan bahan untuk berceramah.Suatu ketika dahulu beliau memberitahu (bekas Perdana Menteri) Tun Dr. Mahathir Mohamad bahawa saya telah membawa keluar RM2 bilion dalam pesawat Malaysia Airlines (MAS).

Dr. Mahathir ketawa mendengar cerita Anwar dan menjawab : "Bukankah lebih baik Daim hantar melalui pindahan elektronik bank." Jelas sekali Anwar tidak faham cara bank menjalankan urusan mereka dan dia juga tidak tahu berapa banyak RM2 bilion itu berbanding dengan 'cash in circulation' di dalam negara ini.Sekiranya RM2 bilion itu diambil dari 'money circulation' tidak akan cukup wang tunai untuk diniagakan di negara ini.Bodoh kalau seseorang itu untuk mengumpul dan menyimpan wang tunai sebanyak itu dan jika dibawa di dalam pesawat,agaknya semua kerusi akan dipenuhi dengan kotak-kotak berisi wang tersebut.Sebagai Menteri Kewangan,beliau patut tahu sekiranya wang itu dibawa keluar dari 'circulation'.

Bank Negara terpaksa mencetak lagi wang kerana tiada lagi 'cash in circulation'. Tidakkah Menteri Kewangan tidak tahu perkara yang semudah ini? Seperkara lagi,apa pula dengan Jabatan Kastam.Bukan sahaja di Malaysia tetapi di destinasi di mana MAS hendak mendarat.Tengok apa jadi kepada bekas Menteri Besar Selangor,Tan Sri Muhammad Muhammad Taib.Selain itu,Anwar kata dia tahu saya rasuah kerana beliau mengambil alih daripada saya sebagai Menteri Kewangan.Buktinya mengikut beliau,saya buka bank-bank di Eropah Timur dan Afrika.Mungkin beliau tidak tahu ada akta 'Money Laundering Act' dan jika ingin menjadi pengarah bank pun,tiap-tiap bank negara di setiap negara akan menyiasat sama ada seseorang itu adalah 'a fit and proper person'.Lebih-lebih lagi jika ingin membuka sebuah bank,syarat dan undang-undang yang dikenakan adalah lebih ketat (stringent).

Sebagai bekas Menteri Kewangan,beliau patut tahu mengenai perkara ini.Tohmahan-tohmahan itu hanya menunjukkan beliau tidak tahu mengenai dasar-dasar perbankan dan beliau akan menjadi bahan ketawa. Tolong jangan tunjukkan kejahilan anda.Sekiranya ini adalah salah satu bahan gurauan di dalam ceramahnya,objektif beliau untuk menjadi seorang penghibur sudah tercapai.

ps: sebagai rakyat yang berotak, saya dengan rela hati akan kata 4cm je mampu ke bang non?

3 ulasan:

  1. Kalau nak SIASAT siasat juga toiko toiko China yang kaya raya jadi billionaire bila mula landing di Malaya pakai singlet sehelai je di badan. Siasat dari MANA HASIL yang mereka peroleh, SUMBER kewangan mereka adalah SEMUAnya HALAL belaka, maksudnya cara yang tidak melanggar undang2 dan akta apa apa pun Negara.

    BalasPadam
  2. Tu la bila setakat ijazah pengajian melayu nak cakap pasai ekonomi negara. Jadi pulak penasihat dengan gaji seringgit. Dalam otal dia ingat nak meliwat saja.

    BalasPadam
  3. Teringat pulak wa kat ABIM.

    BalasPadam