Isnin, 30 Jun 2014

[KISAH BENAR] CABARAN PRODUK BUMIPUTRA YANG DI CANTAS OLEH CINA


Telco line Altel milik Melayu, internet dan line diceruk kampung juga tiada masalah. Kalau korang terer baca sampai habis. Kalau terer lah. LIKE PAGE >> Boikot Barangan Cina Dap ORI

**cerita diambil dari fan BBCD yang inbox**

(1)PENGENALAN
Semasa aku berjalan-jalan di Plaza Lowyat dalam melihat kemewahan perniagaan yang dimonopoli oleh kaum cina, aku terus tersentak dan tekad untuk tukar telco milik Melayu iaitu line Altel milik Syed Mokhtar Bukhary. Beliau telah banyak membantu orang Melayu Islam dimana hasil keuntungan perniagaannya telah disumbangkan kepada orang Islam sebanyak RM1,600,000,000 (billion). Sebelum aku ceritakan kisah kepayahan aku nak membeli sim card telco Altel ini, aku cerita kan dahulu ringkas mengenai Syed Mokhtar Bukhary.

Fakta tentang RM1,600,000,000 (billion) yang diderma oleh Syed Mokhtar diambil dari sebuah Majalah Antarabangsa iaitu Forbes Asia, dimana majalah ini memberi anugerah gelaran kepada Syed Mokhtar Bukhary sebagai 'Wira Dermawan'. Menurut Forbes Asia, Syed Mokhtar selain menderma kepada kaum Melayu di Malaysia, beliau turut menderma di luar Malaysia sejak 10 tahun lalu dengan menubuhkan kem pelarian di Pakistan, rumah anak yatim di Guinea dan program pemulihan untuk mangsa bencana di China serta Indonesia.

Syed Mokhtar juga membuka hospital dan institusi lain bagi penduduk Islam Uganda, Afrika Selatan, Nepal dan Australia. Kesemua derma dan pertolongan jihad ini dibuat bertujuan untuk mempromosikan Islam dalam masa sama dapat memperluaskan dakwah Islam di Seluruh Malaysia. Itulah sedikit sebanyak cerita pendek mengenai Syed Mokhtar Bukhary ini.

Jadi dengan berbekalkan semangat mahu terus membantu usahawan Melayu ini terus berjaya, supaya dengan harapan hasil duit pembelian ini dapat aku turut menyumbang derma. Aku sebelum ini 10 tahun pakai telco Digi/Maxis. Aku pun tak tahu hasil dari keuntungan aku pakai Digi/Maxis dimana pemilikya salurkan. Boleh jadi membina rumah ibadat tokong/kuil, boleh jadi dia membuat pelaburan perniagaan perjudian, boleh jadi pelaburan minuman alkohol dan berbagai-bagai lagi.

(2)PENCARIAN PEMBELIAN SIMCARD
So aku dengan semangatnya terus buka google phone dan taip 'lokasi altel'. Lalu keluar link www.altel.my/en/where-to-buy . Scroll punya scroll akhirnya aku jumpa alamat kedai yang menjual sim card Altel. Aku lihat ada dua alamat di Lowyat iaitu:

Effective Marketing
Lot 2-101, 2nd Floor, Plaza Low Yat, Jalan Bukit Bintang,
55100 Kuala Lumpur.
03-21455281

Broadband Solution Sdn. Bhd.
Lot 3-It-16, Level 3, Plaza Low Yat, Jalan Bukit Bintang,
55100 Kuala Lumpur
013-3376668

Aku call nombor kedai pertama tak angkat. Aku dengan sabarnya cari lokasi kedai pertama dekat tingkat 2 akhirnya jumpa. Sebelum aku nak tanya beli sim card Altel, aku tengok peniaganya cina, al maklumlah mana ada peniaga Melayu jual phone di Lowyat. Apa boleh buat, demi nak bagi usahawan Melayu Syed Mokhtar untung dalam jangka masa yang lama. Aku pun dengan bad moodnya tanya cina ni:

Aku: "Kawan, sim card Altel ada? I mau beli".
Cina: "Mana you tau ini kedai?" (muka terkejut)
Aku: "I tengok website Altel maa, ada tulis you punya kedai ada jual!"
Cina: "aaa..aaa...(garu kepala) sim card lain mau? Digi ada, Umobile ada"
Aku: "You ada jual ke tak,kalau tak jual, i kira you tipu la ni, nanti i report dekat Altel" (aku bengang)
Cina: "Aiyaa ada la, i saja bagitau ada sim card lain maa, mana tau you minat loh, sebenarnya Altel kami tak ada jual disini, kami jual di kedai satu lagi tingkat 3, ini nombor 013-3376668 you kasi call, nanti orang tunjuk jalan"
Aku: "I customer you kasi la tunjuk jalan, ni tingkat 3 kedai you juga apa?!"
Cina: "Aiyaa sikalang manyak customer mali ma, nanti susah tak ada orang"
Aku: (Aku tengok kiri, tengok kanan, customer tak ada pun. Kalau dia tunjuk jalan pun aku tengok ada kawan dia lagi sorang jaga. Hmm dasar sial cina ni tak nak aku beli Altel, kalau tak nak jual Altel, tak payah la amik sim card ni. Aku pun beredar)

Aku pun dengan tak patah semangat tawaf la satu tingkat 3 sambil call no yang dia bagi tu. Akhirnya jumpa tapi hati betul sakit woo. Korang tau tak kat mana kedai tingkat 3 tu? Dekat belah dalam gila babi, dekat belah-belah area bangladesh, nepal, myanmar berniaga. Kira macam tempat keluar masuk stok untuk stor. Aku punya maki hamun dalam hati bengang sebab mana la orang dapat cari kedai macam ni punya dalam. Ini macam kedai repair laptop untuk stor je. Aku pun tak cakap banyak aku aku mulakan pembelian aku:

Aku: "Kawan kasi keluar semua no.Altel, i mau pilih itu nombor"
Cina: "Wahh manyak line lain, mau beli Altel juga ka?"
Aku: "Who is customer? Do you know customer is always right?"
Cina: "Huhu, gurau saja. Kejap aa i pergi ambil"
Aku: (10 minit tunggu)
Aku: (20 minit tunggu)
Aku: (30 minit tunggu)
Aku: (40 minit tunggu)
*kesabaran yang tinggi perlu ada*
Cina: "alooo manyak sori aaa, itu Altel dalam stor susah cari punya, ini satu box you kasi tengok semua nombor"
Aku: (Aku malas nak cakap banyak, aku pun pilih satu satu ada dekat 100 sim card, aku rasa orang tak pernah beli)
Cina: (tiba-tiba tengok satu sim card dan selit tepi asingkan)
Aku: "hei, apa you kasi letak tepi tu? I mau tengok itu nombor"
Cina: "huhu, ini nombor cina banyak suka maa 011-8****888"
Aku: (Aku yang asalnya dah pilih nombor aku nak, sebabkan atas dasar aku nak sakitkan hati cina ni, aku pun cakap)
Aku: "Ini nombor banyak bagus, i amik sekali ini nombor, berapa ringgit?"
Cina: "hmmm, rm14 saja, satu rm7"
Aku: (Ceh, RM7 je satu, ingat RM100 sebab no.cantik kau jual, kalau RM100 pun aku beli la sial, Aku bagi RM14 daftar dan beredar)

(3)TAHAP KELAJUAN INTERNET DAN COVERAGE LINE ALTEL
Bila habis beli, aku terus pergi 7-eleven nak beli topup, sekali yang jaga cashier tu Manager cakap, sini Altel susah masuk lah bang, Tan Sri Vincent Tan kenakan macam macam syarat untuk Altel masuk topup dalam 7eleven. Aku pun panas sekali lagi, lalu aku google dan cari senarai tempat tempat beli topup Altel adalah Shell, Petron, Esso, Caltex, Tesco, Giant, Aeon Big, Jusco, Ayamas, Sen Heng, RHB, CIMB, OnKing, Restoren Ali Maju.

Legalah aku sebab stesyen minyak Shell, Petron, Esso, Caltex, Aeon Big dan Jusco memang bersepah-sepah. Aku pun beli dengan jayanya topup rm30 dan terus aktifkan internet RM28 - 1GB. Ada juga pilihan RM48 - 2GB, tapi aku pilih 1GB je sebab dah cukup untuk aku pakai sebulan.

Aku nak cuba kelajuan internet Altel ni tapi tak sempat sebab aku kena pergi terus ke Jemapoh, Kuala Pilah, Negeri Sembilan. Sampai je aku dekat Jemapoh, aku pun cuba kelajuan internet dia. Ya Allah, Wallahi, demi Allah yang memegang urat jantungku, aku bersumpah sepanjang aku pakai line Maxis dekat jemapoh memang tak boleh surfing langsung. Bila aku pakai line Altel ni, dia tunjuk icon line coverage +Hs (High Speed). Punya laju aku pakai line ni, sampai dalam kampung jemapoh yang aku tau memang tak ada line pun Altel boleh akses siap High Speed?

Aku pun cuba surfing cari info kenapa Altel boleh dapat coverage HighSpeed yang Maxis tak pernah dapat dalam Kampung Jemapoh ni. Akhirnya selepas aku caru info di google, baru aku tau bahawa Altel adalah syarikat telco terlaju dalam kelajuan "4G LTE". Altel juga mempunyai 40MHz berbanding syarikat telco Digi, Maxis, Umobile, Celcom dan lain lain yang hanya mempunyai 20MHz sahaja. Sudahlah boleh akses call dimana mana sahaja, tambahan dalam ceruk kampung pun internet HighSpeed laju gila? Seminggu selepas tu. Keluarga aku 10 orang terus tuka nombor kepada Altel dan kawan kawan aku dah 6 orang tukar line kepada Altel tetapi nombor asal mereka kekalkan.

Dengan ini aku bagi korang kesimpulan tentang Altel
1.Altel milik melayu
2.Altel line internet dan coverage line dapat capai hingga ceruk kampung
3.Altel mempunyai 4G LTE serta pemegang terbesar 40MHz berbanding telco lain
4.Topup beli di Shell, Petron, Esso, Caltex, Tesco, Giant, Aeon Big, Jusco, Ayamas, Sen Heng, RHB, CIMB, OnKing, Restoren Ali Maju.
5.Internet package ada dua, 1GB RM28, 2GB RM48
6.Altel boleh tukarkan line dan kekalkan nombor asal.
7.Tempat beli simcard Altel: www.altel.my/en/where-to-buy

Dah baca panjang-panjang ni jom CLICK SHARE supaya kawan korang yang lain terkena baca sampai habis macam korang, dan mana tau dia berminat tukar Altel? Korang mungkin rasa tak nak tukar lagi, tapi kalau korang CLICK SHARE mungkin kawan korang tukar. Dapat bantu Syed Mokhtar Bukhary pecahkan monopoli telco yang dipegang cina dan india.

BACA SETERUSNYA KLIK SINI

SILA SHARE UNTUK KESEDARAN ORANG ORANG KITA!!

11 ulasan:

  1. perkara ini sememang betul betul berlaku. setelah membaca berkenaan produk ini dari berberapa blog, aku terus ke tempat yang disenaraikan ditempat aku semalam. amat kecewa sekali kerana aku tidak mendapat cari tempat yang disenaraikan itu. puas aku mengelilingi ground floor bangunan tersebut, namun tidak pun terjumpa syarikat yang disenaraikan itu. aku telah bertanya nama syarikat kepada beberap pekedai disitu tetapi jawapan yang aku perolehi ialah "tak pernah dengar syarikat itu".

    aku berasa sangat hampa dan terus pulang kerumah. aku masih lagi bertekad untuk mencari kedai itu sekali lagi esoknya. kali ini aku telah menyalin nama kedai serta alamatnya sekali dan terus kebangunan yang dimaksudkan.

    aku telah berjumpa seorang kawan dan meminta tolong menemankan aku mencari kedai itu mengikut alamat. akhirnya aku berjumpa alamatnya tetapi malang sekali nama kedainya amat berlainan saperti yang disenaraikan. walaupun menjual talipon tetapi nama kedainya tidak serupa. bagaimanapun aku bertanyakan nama syarikat itu dan terus cina kedai itu tersenyum dan bertanyakan kepada aku "u mau cari altel ka". aku mengiyakan dan dia bertanya dari mana aku tau. aku katakan dari internet. dia mengatakan ada ramai yang mencarinya juga.

    aku tidak mau membuang masa, aku terus bertanyakan ada kah kedai itu juga syarikat yang disenaraikan? jawapanya "ya". aku bertanya kenapa tak diletakkan nama syarikat saperti yang disenaraikan, jawapanya ialah dia pun tak tau diberikan agency dan dia sendiri tidak dimaklumkan perkara itu. biasanya kalau diberikan agency, dia akan diberikan penerangan oleh syt altel.

    dia menunjukkan kepada aku bahawa dia juga telah menerima sim kad tapi belum pun lagi dibuka untuk digunakan. aku minta dia mencubanya dan dalam mencuba aktifkanya banyak juga rungutanya. dia mengatakan dia takut kalau dijual dan ada masaalah dia tak dapat menanganinya dan sepatutnya altel punyai service centre disetiap negeri. (betul juga tu).

    sim kad altel masih lagi belum diambil dari kedai lain dan berpesan kepada aku untuk datang semula sebelah petang. bagaimana pun akan aku pergi semula pada petang hari ini juga.

    BalasPadam
    Balasan
    1. sudah pun berjaya aku dapatkan sim kad dari pengedar. malang sekali, rungutan yang sama yang didendangkan. cina kedai mengatakan dia tak tahu berkenaan award yang diberikan oleh altel. aku bertanya kalau kalau dia ada menandatangani sebarang agreement dan jawabnya tiada.

      disini timbul sedikit keraguan sebab kalau betullah kata cina kedai itu, persoalan yang timbul dalam fikiran aku ialah adakah pehak altel main tangkap muat saja dalam memberikan hak pengedar. kalau itu pun betul, mengapa tidak diberikan kepada kedai MELAYU? jika benarlah, maka aku rasa ada sesuatu yang tak kena, sebab altel kepunyaan Melayu dan kenapa pulak dalam kemelut bangsa sekarang ini diberikan hak pengedar kepada cina? seolah olah tokeh altel berhasrat untuk menjadikan MELAYU sebagai pengguna sepanjang hayat.

      apa relevanya jika penulis mengiktiraf altel sebagai kepunyaan MELAYU yang telah banyak menolong orang MELAYU, sedangkan mungkin menolong MELAYU sebagai pengguna saja.

      dalam hal ini apalah nasib MELAYU, dan sampai bila lah nak naik taraf menjadi sekurang kurangnya tokeh atau pun dalam hal ini pengedar.

      Padam
  2. Promosi belum kuat lg. Kena banyakkan iklan, semua saluran media.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau kamu mencuba mendapatkan kad sim, mungkin kamu faham apa yang sedang berlaku. seolah olah ada sesuatu yang tak kena. cubalah, hanya RM7.00 sahaja, starter pack

      Padam
  3. Langsung tak pernah dengar.Kenapa altel tak buat promosi betul2?Dalam tv pun tak pernah keluar.Potensi ada tapi takde marketing plan yg betul.Susahlah nak naik macam ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. apa yang aku faham dah dua tahun berada dalam pasaran. tiada service centre pun di setiap negeri. kalau kena sabotaj pun memang patut benar. kadangkala marah jugalah keana produk yang baik tak ditadbirurus dengan baik. nanti bila dah ada syt cina memberikan saingan lebih baik lagi barulah kata orang Melayu tak nak tolong Melayu. sedangkan hari ini dah dibuatnya orang Melayu yang ingin membantu perniagaan Melayu dijadikan saperti peminta sedekah. aku sarankan cuba tukar dan dapatkan pengalaman sendiri. dengar cakap orang tak elok juga kan? carilah bukti sendiri.

      Padam
  4. rocky says: aku pon cadang nak satu tapi bila pikey balik, kenape payoh benor nak bagi kat pengedar melayu? ate, doh temakan dek pujuk main marketer cine ke?
    slalu kes2 pengilang melayu ni akan kaloh dengan pemasar utame cine, macam contoh ayor Manja; punye la baguih tapi agen utama pemasor adalah cine balakong
    lagu mane nok jadi payong untuk perkembangan ekonomi melayu secare berantai?
    kalu udoh name nye "syed mokhtar ", ape dok teringin ke nok ikot generasi awal peniage-peniage muslim madinoh yang berjaye memecoh monopoli yahudi mase tu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. chain supply pig eater kita kena ada strateG cara mane nak cantas..meja merah punya citer..

      Padam
  5. bersatu HATI BANGSA KU3 Julai 2014 9:31 PTG

    Kes harga B.r.t ..YANG DI MONOPOLI KAUM MATA SEPET ..
    HARGA B.R.T BANGSA CINA .. LEBIH MAHAL DARI BANGSA MELAYU..
    APATAH LAGI BIDANG BIDANG LAIN .. BANGSA MELAYU TAK AKAN MENANG DENGAN MATA SEPET JIKA TAK BEKERJASAMA .. SEPERTI KAUM ACEH .. INDIA MUSLIM..

    BalasPadam
  6. ıƃɹǝd ɥɐsn uoɥoɯ nʞ
    uɐpɐɯɐɹ 'uɐpɐɯɐɹ
    ıʇɐɥ ıp uɐpɐɯɐɹ
    uɐpɐɯɐɹ 'uɐpɐɯɐɹ
    uɐpɐɯɐɹ ɥo
    nʞdnpıɥ ƃuɐɾuɐdǝs
    nʇı nɯʇɐƃuɐɯǝs
    uɐʞsnɹǝʇ nʞ uɐʞɐ
    ıɾuɐɾɹǝq nʞ uɐp
    nʞɐʍıɾ ıp ɯɐɹns uɐʞdnpıɥ nɯɹıpɐɥ
    uɐʞıʇuɐu nʞ nɐʞ ɐʎuƃuɐɯǝɯǝs
    ıƃɹǝd ɥɐsn uoɥoɯ nʞ
    uɐpɐɯɐɹ 'uɐpɐɯɐɹ
    ıʇɐɥ ıp uɐpɐɯɐɹ
    uɐpɐɯɐɹ 'uɐpɐɯɐɹ
    ɐʎuɐɯɐןǝs nɯɐɯɐsɹǝq
    snɹǝʇ uɐʞ dɐɹɐɥ nʞ
    uɐɯı uɐʞɹnqnʎuǝɯ
    nʞɐʍıɾ ʞıpıpuǝɯ
    uɐɹnb-ןɐ uɐןnq uɐpɐɯɐɹ
    uɐʞɐsɐɹ nʞ ɐʎuıɐɯɐp
    ɥɐdɯıןǝɯ ʇɐɯɥɐɹ
    ıƃɹǝd ɥɐsn uoɥoɯ nʞ
    uɐpɐɯɐɹ 'uɐpɐɯɐɹ
    ıʇɐɥ ıp uɐpɐɯɐɹ
    uɐpɐɯɐɹ 'uɐpɐɯɐɹ
    ɐʎuɐɯɐןǝs nɯɐɯɐsɹǝq
    snɹǝʇ uɐʞ dɐɹɐɥ nʞ
    nɯɥısɐʞ snpnʞ
    ɹɐuıs uɐƃuǝp
    nʞıʇɐɥ ɥnןns nɐʞ
    nʞɐʍıɾ ʇıʞƃuɐq
    nʇʞɐʍ uɐqɐs
    nɯıʇuɐuǝɯ nʞ

    BalasPadam
  7. Kedai Altel skrng dah ada kat Plaza Alam Sentral, Shah Alam, di Tkt 3. Tokey kedainya Cina jugak...

    BalasPadam