Ahad, 19 April 2015

90% PENIAGA HP C**A ADALAH PENIPU KATA BEKAS PEKERJA YANG BERBANGSA C**A JUGA!!


Tabik kepada bekas pekerja c**a ini, walaupun dia tahu tindakan menyebarkan kebenaran bakal membahayakan dirinya atau menganggu ketenteraman dirinya, demi sebuah keadilan untuk pelanggan, dia tidak boleh tahan dengan penipuan oleh majikan sebangsa dengannya.

malah pembongkaran bahawa 90% peniaga sebangsa dengannya sememangnya menipu secara total demi keuntungan melampaui batas.

jadi bagi penulis, walau dibongkarkan macamanapun, orang kita bukan nak sedar, bukan nak fikir kebenaran, beli sesuatu main serbu je, ikut kemampuanlah, belajarlah jadi pengguna bijak, ini tidak, jadi samdul sebab selalu benarkan ditipu oleh kiasu yang sudah tahu kelemahan kita.


jadi tak salah sebarkan supaya ada kesedaran dalam diri kita, sudah-sudahlah membiarkan kita jadi pelanggan yang tidak cerdik.


Susulan dari kejadian lelaki warga asing dibelasah peniaga Cina di The Mines, Serdang semalam, seorang lelaki gadis cina, Stephanie Tan, tampil mendedahkan peniaga telko Cina seringkali menipu pelanggan.

Stephanie, bekas pekerja kedai telefon itu berkata, hampir 90% kedai telefon yang dimiliki oleh Cina menipu pelanggan mereka.

"I must say 90% kedai handset dimiliki oleh Cina memang penipu. I sendiri kerja di kedai handset dan saya tahu taktik bos I untuk menipu customer.

"I pun tak faham, kenapa perlu tipu? Nak untung tapi cari duit yang tak halal buat apa? I sedih kaum Cina saya sendiri buat macam tu," katanya dengan nada yang kesal dengan tindakan majikannya yang tidak bertanggungjawab.

Kenyataannya itu mendapat 215 likes di Facebook pada ketika berita ini ditulis.

"I give you all some tips. Next time if nak beli fon (hanphone) Lenovo, nak tahu dia original atau tidak, tengok pada kotaknya. If just putih kosong tulis Lenovo and what model, itu 'AP'. Original Lenovo, kotak dia ada gambar handset sekali. iPhone pula jgan beli AP set kat kedai. Kebanyakannya dah mati expired dengan Apple Store. That's why warranty kedai," dedahnya.

Tindakan gadis itu mendapat tentangan dari beberapa individu yang juga bertugas di bidang yang sama. Mereka menyelar tindakan Stephanie berbohong dan memintanya mengemukakan bukti yang mendakwa 90% kedai jual telefon bimbit yang dimiliki Cina itu menipu para pelanggan mereka.

Bagaimanapun, Stephanie meminta individu terbabit membuktikan kepadanya terlebih dahulu 90% kedai jual handset milik Cina tidak menipu selain dari mendakwa dia tidak gentar mendedahkan perkara itu kepada orang ramai.

"I don't give a f*ck if no one like me. At least I didn't lie to myself and other people," tegasnya yang juga mendedahkan Low Yat bukan tempat yang selamat untuk melabur duit membeli telefon bimbit berikutan sudah banyak aduan dari orang ramai.

Kes penipuan penjualan telefon bimbit sudah kerap berlaku dan ramai yang telah menjadi mangsa kepada para peniaga yang tamak ini. Meskipun telah banyak aduan yang dilaporkan, hanya sebilangan kecil saja yang telah dikenakan tindakan. Selebihnya, masih meneruskan operasi seperti biasa kerana para peniaga ini mempunyai 'cable' mereka sendiri.

Namun, bagi kami perkara ini mudah diselesaikan dengan satu cara dan gaya sahaja. Belilah smartphone dari wakil-wakil jualan lantikan sah dari pengeluar smartphone itu sendiri. Biarlah mahal sekali pun, yang penting anda berpuas hati dengan produk yang asli dan yang penting, tiada masalah sampingan.

Jika cara dan gaya di atas itu membebankan, ukurlah baju di badan anda sendiri sekali lagi.

sumber 

7 ulasan:

  1. menipu bg kaum cina satu kebanggaan kalau dapat untung besar. apa nak diherankan.. sama juga dengan judi, rasuah, pelacuran dan penyeludupan dalam masyarakat cina, dah menjadi budaya kaum tersebut. apapun semua dia tibai..yang salah bila dia tertangkap..itu saja..tak kan itu pun tak tau..perrgghh

    BalasPadam
  2. Kawan bangsa Cina pernah beritahu dulu bahawa orang Cina kalau berniaga tidak menipu tu bukan bangsa Cina. Bagi mereka untung mesti ada. Tak lojik terus berniaga tapi tak untung. Tipu la....

    BalasPadam
  3. Klu x menipu bukan cina...

    BalasPadam
  4. Hanya najib je percaya cina!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. In other words..
      Najib kena tipu Cina..

      Padam
  5. Orang Cina kata "I love PM". PRU 13 dah membuktikan mereka berkata benar atau menipu. Malangnya, Ah Jib Gor sehingga kini masih percaya kepada mereka. Itu sebab sekarang ini giliran kita pulak kata"Ah Jib Gor must Go,Go,Go!"

    BalasPadam