Rabu, 21 September 2016

TEMASEK RUGI RM73 BILLION, MANA WSJ DAN SARAWAK REPORT?

Masyarakat antarabangsa gempar apabila syarikat pelaburan milik pemerintah Singapura, Temasek Holdings dilaporkan rugi sebanyak S$24 bilion (kira-kira RM72.9 bilion).
Kerugian memalukan itu dilaporkan akhbar tempatan, Straits Times (ST) pada Isnin sekali gus mencetuskan tanda tanya mengenai kelemahan urus tadbir selain campur tangan politik berlebihan terhadap Temasek selama ini.
Ironi, akhbar berpengaruh Amerika Syarikat (AS), Wall Street Journal (WSJ) yang ‘kecoh’ hentam sayap pelaburan strategik kerajaan Malaysia, 1MDB sepanjang tahun lalu, sebaliknya ‘senyap’ macam tiada apa-apa berlaku pula!
Walhal sejak ditubuhkan pada 1974 dan mengawal 10 buah syarikat milik kerajaan (GLC) republik tersebut, jumlah kerugian dicatatkan Temasek itu jauh lebih teruk daripada 1MDB; yang kini mula menunjukkan pemulihan ketara.
ST dalam laporannya itu mendedahkan kerugian dicatatkan menerusi laporan tahun kewangan berakhir atau FY2016 bertarikh 31 Mac lalu daripada hanya S$242 bilion (RM735 bilion) kepada S$266 bilion (RM808 bilion)


6 ulasan:

  1. Meniaga dan rugi itu TEMASIK. but one em di bi bkn meniaga tp samun, gubahan wang secara haram. Budak tadika pun tahu bezakan. WSJ pun bkn bangang.

    BalasPadam
  2. Kesian la kat bangsa ku Melayu. Malas membaca, malas buat research, malas berfikir, malas cari rezki halal.. Akibatnya seluruh anggota ditawan dgn penyakit bangang.. Kluar artikel bangang.. Utk pengaruhi hnya yg bangang...

    BalasPadam
    Balasan
    1. kau dok jilat singapore buat pa, dah makan babi banyak sangat ke

      Padam
  3. masalahnya betul ke 1mdb duit kena rompak? kah kah bodo punya mangkuk ayun bunga..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Apa tak betul nya lagi? Tak baca DoJ USA nak rampas harta anak tiri dan kroni Najib ke?

      Padam
  4. Apa yg tak betul nya lagi anon 6.11
    Tak baca DoJ USA diam diam tutup kes?
    Masa mula.kee.kecoh gila.. masa nak cancel kes.. diam lansung apara...
    Ni ha.. http://sskeruak.blogspot.my/2016/09/quiet-dismissal-of-us-lawsuit.html?m=1

    BalasPadam