Rabu, 26 Oktober 2016

ADAKAH PAN SUDAH MENGAKU KALAH UNTUK MENJADI LEBIH KUAT DARI PAS?


Berpaksikan siapa untung siapa rugi, adakah PAS pilih untuk berdamai?

Ketika krisis dalaman pada tahun lepas dialami oleh PAS, golongan kecewa ketika pemilihan parti telah bertindak keluar parti dan mewujudkan parti baru diberi nama PAN atau Amanah.
Namun hakikatnya golongan kecewa yang nampak tidak boleh pergi jauh dalam PAS dan wujudnya PAN adalah kerana amarah dan dendam serta mendapat malu akibat kalah teruk dalam permilihan parti.

Ketika PRU bakal melabuhkan dijangkakan pada tahun 2018 nanti, adakah PAS terpaksa akur untuk bekerjasama dengan PAN, DAP, PKR dan bunga semata-mata untuk menjatuhkan kerajaan BN?

Isunya mudah, Pakatan Harapan mengharap sangat PAS kembali, ini kerana parti seperti PKR, PAN dan bunga tiada semampu PAS yang boleh mengumpulkan seramai mungkin manusia bila ada sesuatu perhimpunan.

Bila pilihanraya nanti, PAS sahaja yang mampu membantu parti-parti ini dibarisan hadapan untuk memasang bendera dan sebagainya.

Cuma diharapkan PAS tidak tersilap langkah untuk memijak lubang dipenuhi ular berbisa buat kali ke-2 dengan perakus-perakus kuasa itu.

Biarkan PAS bersendirian, PAS mampu kuat selepas UMNO dan parti yang inginkan kerjasama, perlu mengikut telunjuk dari PAS sendiri.

Parti seperti bunga sedang memasang jerat, jerat ini kalau kena pasti PAS akan menyesal seumur hidup. Bukan soal UMNO, bukan soal sesiapa, cuma nasib Umat Islam, parti besar seperti UMNO dan PAS adalah sangat perlu diperkuatkan lagi.

Perlu diingat, bunga dan PAN hanyalah parti orang kecewa dan sangat menanti perangkap untuk sesiapa yang terpengaruh.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan