Jumaat, 26 Februari 2016

PERTELAGAHAN ANTARA PKR DAN DAP SUDAH KE FASA LAIN!!

Fasa pertelagahan Dap dan Pkr sudah sampai ke puncak inzal, Azmin takkan duduk diam bila dilanyak oleh Lim Guan Eng, kata Guan Eng tolong jangan masuk campur hal negeri Pulau Pinang.

Adakah perihal kerjasama Pakatan Harapan akan lunyai selunyainya sehingga Pru 14 nanti, adakah akan wujud pakatan lain pula?

Sepatutnya inilah masanya BN lakukan sesuatu, gunakan masalah ini dalam penerangan kepada rakyat. Terangkan ke akar umbi dengan skala besar, beritahu yang masalah besar sekiranya Pakatan Harapan mentadbir negara, bagaimana mereka nak tadbir negara sekiranya asyik bertelagah.

Yang paling gembira situasi ini adalah Pas, dimomokkan Pas sudah terlampau kuat, sehingga kata pentaksub, Pas bakal mengantikan semua parti yang ada, sebabnya parti Pas tiada masalah dan sempurna dari parti seperti Umno, Pan, Pkr dan Dap. Fuhh gempak sangat Pas sekarang.

Jadi apa rasionalnya rakyat kata Pakatan Harapan lebih bagus dari Barisan Nasional?

Krisis Dalaman Pakatan Harapan Makin Parah

FEBRUARY 25, 2016

SHAH ALAM: Kurang dua bulan selepas menandatangani kod etika yang bersejarah, Pakatan Harapan berdepan krisis apabila dua pemimpin utama parti itu berperang mulut secara terbuka.

Krisis antara Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP dan Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali (Timbalan Presiden PKR) dilihat semakin parah apabila bercakaran sesama sendiri secara terbuka.

Lim dan Azmin masing-masing mempertahankan pendirian sendiri enggan berganjak dalam kontroversi membabitkan keputusan untuk menggugurkan dua Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) PKR daripada jawatan mereka di dalam syarikat berkaitan kerajaan (GLC) Pulau Pinang.

Lim mendakwa Azmin campur tangan dalam hal ehwal pentadbiran Pulau Pinang selepas beliau mengumumkan bahawa PKR akan mempertahankan dua Adun yang disingkirkan ketua menteri itu daripada jawatan mereka dalam GLC negeri tersebut.

Pada Rabu, Azmin menjelaskan bahawa beliau membuat pengumuman itu selepas keputusan dibuat PKR dan atas kapasitinya sebagai pemimpin No.2 dalam parti.

“Mengapa pilih saya? Saya menyampaikan keputusan biro politik parti… bukan sebagai Azmin Ali,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat exco di Shah Alam.

Azmin berkata beliau tidak tahu mengapa Lim menuduh beliau campur tangan walaupun keputusan itu dibuat oleh parti bukan dirinya sendiri.

“Ini telah disahkan oleh (Naib Presiden PKR) Tian Chua,” kata Azmin.

Setiausaha Politik Lim, Wong Hon Wai yang bercakap mewakili Lim, menegaskan bahawa tidak wajar Azmin ‘campur tangan secara terbuka’ dalam hal ehwal pentadbiran negeri lain.

Beliau berkata penyingkiran dua Adun PKR daripada lembaga pengarah GLC di Pulau Pinang adalah sama dengan pemecatan Tan Sri Khalid Ibrahim daripada PKR pada 2014.

“Khalid berkata satu perkara semasa mesyuarat dan bertindak dengan cara yang lain selepas itu. DAP menghormati keputusan PKR memecat Khalid dan tidak mencetuskan perang mulut dengan parti itu.

“Kami perlu konsisten kerana kedua-dua keadaan adalah sama. Tetapi mengapa PKR mengeluarkan kenyataan harian mengenai senario yang sama ini?,” katanya dalam satu kenyataan.

Pakatan Harapan menandatangani kod etika yang dikatakan yang pertama seumpamanya di kalangan parti pembangkang pada 9 Januari lalu.

Kod tersebut merangkumi tujuh fasal utama termasuk prinsip dan kaedah membuat keputusan, membina kesatuan politik antara parti, menyelesaikan pertikaian antara parti, membangunkan dasar bersama dan kepatuhan kepada dasar-dasar bersama –

Mstar

#KekalNajib
#DH

DAP VS PKR! ADAKAH PAKATAN HARAPAN MAKIN TIDAK BOLEH DIHARAP?

Melihat situasi, boleh dikatakan, pakatan harapan bolehlah kita anggap tiada harapan.

Tetapi drama antara Dap dan Pkr sudah sampai ke episod tuding menuding, tuduh menuduh.

Azmin pun kena sergah dengan Lim Guan Eng, tapi peliknya Pkr membiarkan sahaja, malah Tian Chua meminta maaf pula kepada Dap.

Nampaknya kehebatan Dap dalam memegang telur pemimpin Pkr sudah sampai level teratas.

Jadi ada harapan ke Pakatan Harapan?

GEORGETOWN - Setelah mendiamkan diri sejak sidang Dun November lalu, Adun Kebun Bunga dari PKR, Cheah Kah Peng akhirnya menjawab isu pemecatannya sebagai pengarah Perbadanan Bukit Bendera.

Menurutnya, tindakan kerajaan negeri memecatnya dan rakan iaitu Adun Bukit Tengah, Ong Chin Wen itu tidak akan berhasil jika bertujuan menutup mulut mereka dari terus mempertahankan suara rakyat.

Ini kerana beliau dan empat rakannya selain Adun Tanjung Bungah dari DAP, Teh Yee Cheu hanya bertindak atas kepentingan awam ketika menyuarakan pendapat mereka mengenai cadangan projek penambakan laut di negeri ini.

"Fitnah dan serangan peribadi terhadap saya tidak akan menghalang saya dari terus bertanya soalan dan mempertahankan hak rakyat. Keputusan kepentingan awam tidak akan membawa kepada perkara negatif sebaliknya amat diperlukan dalam isu penambakan laut. 

"Sebagai pemimpin, kita tidak boleh membelakangkan suara rakyat. Mengapa kami sebagai Adun yang dipilih rakyat, dikecam dan diserang dengan pelbagai tohmahan selepas menyuarakan hak rakyat," katanya pada sidang media di sini petang hari ini.

Sebagai wakil rakyat di kawasan Kebun Bunga, beliau berkata, Bukit Bendera adalah sebahagian dari kawasannya.

"Tindakan ini saya sifatkan sebagai salah kerana memecat wakil yang dipilih rakyat. Ia seolah-olah menidakkan hak pengundi saya yang mahu wakil mereka berada dalam perbadanan itu bagi menyuarakan pandangan," katanya.

Bagaimanapun, beliau enggan menandatangani surat pemecatannya kerana berpendapat tindakan itu menyalahi undang-undang.

"Ia satu kesilapan besar dan kemungkinan menyalahi undang-undang. Saya tidak akan menandatangani surat pemecatan itu.

"Tambahan pula, saya tidak diberitahu terlebih dahulu bahawa sudah dipecat sehingga diberitahu ketika mahu menghadiri mesyuarat sebelum Tahun Baru Cina.

"Saya mahu bertanya beberapa soalan, adakah salah jika saya menyuarakan pendapat rakyat? Adakah salah jika saya minta untuk mengadakan sesi taklimat awam berhubung isu penambakan laut," katanya.

Kah Peng juga hairan kerana meminta kerajaan negeri dan pemaju untuk memberi penjelasan lebih lanjut berhubung projek penambakan laut , ia dianggap satu kesalahan besar.

"Adakah perlu beberapa ahli politik bertindak begitu dramatik apabila kami sebagai Adun pilihan rakyat bertanya soalan berhubung pajakan tanah dalam sidang Dun? Bukankah sidang Dun satu platform untuk wakil rakyat mengetengahkan soalan rakyat terhadap kerajaan negeri,"  katanya.

Menjawab soalan berhubung dakwaan kononnya Chin Wen dan empat Adun PKR menyasarkan jawatan Timbalan Ketua Menteri I yang kini dipegang Mohd Rashid Hasnon, Kah Peng berkata, ia satu penipuan dan tidak masuk akal.

"Ia tidak benar sama sekali. Bagaimana dakwaan ini boleh dibuat sedangkan kami hanya menyuarakan pendapat berhubung kepentingan awam? Saya menafikan dakwaan itu kerana ia tidak masuk akal sama sekali.

"Kami tidak pernah mempunyai niat itu, apa yang kami pentingkan adalah hak rakyat dalam penambakan laut," katanya.

Menurutnya, tanah di negeri ini adalah hak rakyat dan kerajaan negeri hanya sebagai pemegang amanah.

Untuk itu, jika kerajaan negeri mahu menggunakan tanah awam, maka rakyat perlu diberitahu.

"Ingin saya tegaskan bahawa  tiada siapa pun yang boleh mengawal saya untuk melakukan perkara yang betul malah tiada siapa boleh mengarahkan saya melakukan perkara yang menyalahi undang-undang," katanya.

Ditanya mengapa tidak berjumpa dengan Ketua Menteri, Lim Guan Eng untuk menerangkan perkara sebenar, Kah Peng berkata, tidak pernah diberi peluang untuk berbuat demikian.

"Saya dan rakan-rakan lain hanya menjalankan tugas berdasarkan amalan kerajaan negeri iaitu cekap, akauntabiliti dan telus (CAT), namun kami dihentam teruk. Saya tidak faham mengapa kami difitnah dan dikecam dengan begitu teruk.

"Bagaimana saya nak jumpa dengan orang yang kecam saya dengan begitu teruk? Bagaimana saya mahu bersemuka dengan individu yang menggelar saya dengan bermacam-macam perkataan tidak elok," katanya.

Tambahan pula, beliau tidak pernah dijemput oleh mana-mana pihak dari kerajaan negeri untuk berbincang perkara itu sebaliknya hanya mengetahui melalui media.

Terdahulu, Kah Peng dan Chin Wen dari PKR Pulau Pinang yang tidak mengundi usul berkaitan penambakan tanah yang dibentangkan Adun BN November lalu ditamatkan khidmat dalam syarikat berkaitan kerajaan negeri (GLC).

Chin Wen dipecat dari jawatan pengarah di Penang Invest and Island Golf Properties Bhd, anak syarikat Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC) manakala Kah Peng sebagai pengarah Perbadanan Bukit Bendera.

Mereka adalah antara lima pemimpin PKR yang tidak mengundi terhadap usul untuk diadakan pendengaran awam bagi penambakan tanah dan penangguhan semua pelan penambakan sehingga kajian impak laut, alam sekitar dan sosial dilaksanakan.

Tiga lagi Adun PKR ialah Dr Norlela Ariffin (Penanti), Dr T Jayabalan (Batu Uban) dan Lee Khai Loon (Machang Bubuk).

http://www.sinarharian.com.my/mobile/politik/isu-pecat-glc-kenapa-kami-diserang-bila-pertahan-hak-rakyat-1.489211

Rabu, 24 Februari 2016

MAKSUDNYA TEGURAN #SalamTingkat9 ADA KEBENARANNYA? UMNO SELANGOR KENA BELI DENGAN AZMIN?

Maaf, bukan nak sesedap rasa menuduh, malah melihat wave #SalamTingkat9 baru-baru ini menegur apa terjadi kepada tingkat 9 berkenaan media bukan tertakluk kepada apa terjadi dengan lesunya media Selangor dalam membalun Azmin.

Tetapi adakah kerana PM Najib suda tahu keadaan berlaku di Umno Selangor?

Adakah memang benar mereka-mereka yang faham, Tidur lena dan nyenyak sambil khayal tanpa mengusik satu pun pentadbiran Azmin kerana majoriti mereka sudah kenyang dengan projek-projek?

Nasiblah nak buat macamana, bila ditegur mereka do nothing, malah menuduh penegur itu pemberontak, pemberontak abah dia, sampai bila nak bagi rakyat Selangor terima azab dengan cara pemerintahan Pkr, Dap, Pas? Cakap mudah, tetapi masing-masing sendawa sambil ketawa, siapa kau nak buat goyang dekat Umno Selangor?

Hallo bro, Perdana Menteri ada... #NajibRazak ada. Beliau akan melihat problem ini... Percayalah..

Ingat lagi 2 tahun tapi masih ketawa kecil, alamatnya selamanya Dap akan kenyang kat Selangor.

#SalamTingkat9

Umno Selangor baru berbunyi tetapi layakkah ?

Catatan Umum

23 Febuari 2016

terbaca laporan berita portal Antarapos.com yang melaporkan kenyataan (Datuk) Johan Abd Aziz selaku Setiausaha Umno Selangor yang mendesak Azmin Ali memberi jawapan konkrit bukan sekadar penafian dangkal berkaitan pendedahan che'GuBard mengenai tiada tender terbuka dan penipuan di media.

Pertamanya Bn Selangor sendiri tidak serius mendepani Azmin Ali , umum sendiri boleh melihat perkara ini yang mana cara Bn mendepani Lim Guan Eng yang mentadbir Pulau Pinang jauh lebih ganas dengan serangan tanpa henti.

Perkara ini saya pernah perjelaskan dalam kenyataan penuh saya 16 Febuari yang bertajuk Azmin makin ego tak lut teguran ; projek tukar kubah dan pejabat Masjid negeri bukan sekadar RM32.4 juta tetapi RM65.7 juta (klik tajuk untuk baca lanjut)

saya mengajak semua membaca semula dan meneliti para ke 6 dan ke 7 kenyataan che'Gubard seperti di bawah :


6.Dalam kesempatan ini juga saya sempat meneliti agihan projek penyelenggaraan jalanraya di Selangor. 3 syarikat mendapat tempat selaku Kontraktor utama. Syarikat yang mendapat kontrak ini juga dipertikaikan kerana ada syarikat yang mempunyai rekod projek tidak siap dibawah JKR masih mendapat tempat. Malah sebuah syarikat yang mendapat tempat hanya mengambil alih pejabat, peralatan dan kakitangan sebuah syarikat lain yang ditolak di peringkat awal. Dari segi jumlah harga ia meningkat secara mendadak dan sangat menjolok mata.


7. Tiga syarikat utama tersebut melantik pula, syarikat-syarikat sebagai ‘sub-con’, untuk pengetahuan semua sebahagian besar syarikat tersebut ialah syarikat kaitan dengan UMNO malah ada dimiliki oleh pemegang jawatan dalam UMNO Selangor. Ia tidak salah jika dilihat dari segi prestasi adakah tidak ada syarikat lain lebih layak? Ingatkah kita bahawa Khalid Ibrahim antara alasan disingkirkan kerana ia tidak mempedulikan parti termasuk dalam agihan projek tetapi kali ini bukan sahaja tidak mempedulikan parti malah apabila meneliti senarai agihan projek tetapi kali ini bukan sahaja tidak mempedulikan parti malah apabila meneliti senarai projek tender dan seumpamanya dalam Selangor maka ia lebih teruk sebahagian besarnya disalurkan kepada ‘kaitan’ UMNO. Adakah ini sebahagian dari benda yang disengajakan dan patutlah serangan UMNO pada Azmin sendiri agak tumpul dan tumpuan Azmin kepada Anwar longgar serta ia juga dilihat mengagalkan penubuhan pakatan pembangkang (pakatan harapan) yang kuat untuk mendepani UMNO Barisan Nasional.


Boleh kah Umno menafikan yang Umno Selangor sendiri sedang menikmati 'kenikmatan' di bawah Azmin Ali. Dari Umno pusat mengalir tenang perbagai bantuan dan di peringkat negeri mereka juga masih mampu meraih projek dan lain - lain.

Budiman Zohdi, Adun Sungai Panjang bising sekejap kononya bersungguh isu DEIG namun kenapa sekarang dia menyepi ? Adakah benar dia tidak disenangi bila sekejap itu menyerang tanpa henti Azmin ?

Keduanya, tindakan Johan yang juga merupakan ADUN Semenyih ini umpama menepuk air dalam dulang kena muka sendiri, kerana yang dibangkitkan ialah persoalan tender terbuka yang merupakan janji aspirasi Reformasi dan pembaziran dalam perbelanjaan pentadbiran. Persoalanya Bn melakukan jauh lebih banyak kesalahan dalam perkara ini, beranikah Johan melakukan teguran kepada Kerajaan Bn sama ada di peringkat pusat atau peringkat negeri yang lain ? Soal ketelusan dan integriti pentadbiran juga Bn tidak layak bercakap kerana dalam aspek Selangor sahaja Bn sendiri tidak telus kerana rakyat Selangor sudah memberikan kuasa 2 penggal kepada bukan Barisan Nasional tetapi oleh kerana Bn tidak telus, tiada integriti dan tidak menghormati suara rakyat (demokrasi) maka Bn telah menyekat bantuan dan mewujudkan (menggunakan) perbagai agensi menyalurkan dana (wang rakyat) atas nama rakyat Selangor kononya tetapi ia juga penuh ketirisan dan minima pemantauan.

Noh Omar sendiri rasanya terus diam bukan apa tetapi masih terus tersandar 'kekenyangan' rasanya.

Dan yang terakhir Umno memukul sayang dan tidak bersungguh Azmin kini juga adalah kerana Umno tidak akan mampu mendepani kekuatan pakatan pembangkang yang kuat yang mana kini tertumpu dengan Pakatan Harapan yang mana Azmin Ali terus menjadi faktor kelemahan pemecah perpaduan dalamnya.

Jadi kepada Umno Selangor atau Bn Selangor itu sendiri ingatlah majoriti pengundi atau rakyat Selangor ialah mereka yang cerdik dan bermaklumat. Jangan lah menepuk air dalam dulang ia umpama menutup badan dengan kain perca, tutup sedikit banyak terdedah.

Sekian

che'GuBard

untuk mebaca kenyataan lengkap dan melihat dokumen yang dimaksudkan sila klik http://chegubard.blogspot.my/2016/02/bukti-penipuan-azmin-di-media-berkenaan.html