Jumaat, 8 April 2016

NAJIB TETAP BERSALAH WALAU DIBUKTIKAN TIDAK BERSALAH KATA TUN MAHATHIR


Sememangnya manusia bernama Mahathir tidak akan puas hati, malah tidak akan mengaku kalah walau apa pun terjadi, setelah Jawatan Kuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) tidak menganggap Perdana Menteri Najib Razak terlibat secara langsung diatas tuduhan tidak berasas berkenaan 1MDB sebelum ini.

Apa lagi Mahathir mahu? setelah puak radikal yang menjadi pentaksubnya semakin gila dalam menyerang krelebiliti Najib Razak, malah boleh dikatakan cara serangan puak pentaksub Mahathir sudah ke level gila, mati akan, terdesak, nak mampos serta baik jadi orang sewel selamanya.

KESIMPULANNYA PERPERANGAN MEREKA SUDAH KALAH.

NAJIB TIDAK PERNAH TERLIBAT SECARA LANGSUNG DENGAN URUSAN 1MDB, TEGAS TIMBALAN PENGERUSI PAC

Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara tidak menganggap Perdana Menteri Najib Razak bertanggungjawab terhadap salah urus tadbir (1MDB) kerana Perdana Menteri hanya bertindak selaku penasihat.
Timbalan Pengerusi PAC Dr Tan Seng Giaw berkata, ketika PAC menjalankan siasatan ke atas 1MDB, ianya telah diketahui yang Najib tidak terlibat secara langsung di dalam pengurusan syarikat.
Tan, Ahli Parlimen Kepong dari DAP, berkata pembuat keputusan sebenar adalah pengurusan dan ahli lembaga pengarah.

“Mereka inilah yang perlu disiasat - itu yang sepatutnya dilakukan,” kata beliau selepas ditemubual oleh wartawan di lobi Dewan Rakyat.

“Secara undang-undangnya, bagaimana anda ingin mengambil tindakan terhadap mereka yang tidak melakukan apa-apa” tambah beliau sambil merujuk kepada Najib.

“Dari siasatan kami, kami mendapati beliau (Najib) tidak terlibat secara langsung. Namanya hanya muncul di dalam panel penasihat,” jelas Tan.

Ahli Parlimen Kepong itu juga berkata undang-undang di Malaysia memegang prinsip seseorang itu tidak bersalah sehingga dibuktikan sebaliknya.

PAC, di dalam laporannya hari ini menggesa pihak berkuasa untuk menyiasat bekas CEO 1MDB Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi terhadap kelemahan pengurusan syarikat.

Di dalam laporan itu, panel berkata ahli lembaga pengarah 1MDB gagal melaksanakan tanggungjawab mereka kepada syarikat dan pemegang saham dengan membenarkan pengurusan membuat keputusan yang tidak selari dengan amalan perakaunan yang baik.

1MDB kini sedang disiasat oleh pihak berkuasa di beberapa negara, dengan Luxembourg negara terbaru memulakan siasatan terhadap firma pelaburan itu atas dakwaan penggubahan wang.

http://m.themalaymailonline.com/…/najib-was-never-directly-…

Selasa, 5 April 2016

LIM GUAN ENG SUDAH MATI AKAL UNTUK MENIPU?

Nampaknya satu persatu rahsia kebobrokan serta dokumen sulit berkaitan tanah taman manggis dibongkarkan.

Dikatakan, ramai mempersoalkan Lim Guan Eng yang berdolak dalih dalam memberi jawapan perihal skandal yang terpalit kepada dirinya.

Adakah sudah masanya rakyat Pulau Pinang hambat tokong Guan Eng ke tempat asalnya, Melaka.
Malah orang Melaka juga sudah naik menyampah dengan tindak tanduk pemimpin rakus sepertinya.
Adakah ini salah satu impak pecah belah parti Dap? Kita tunggu.

LAGI ISU GUAN ENG DIDEDAHKAN

Naib Pengerusi Parti Cinta Malaysia (PCM) Datuk Huan Cheng Guan hari ini mendedahkan tiga syarikat yang membida tanah Taman Manggis di Pulau Pinang, didakwa turut menimbulkan kontroversi.
Huan berkata berdasarkan kepada penyataan rasmi Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang berkaitan penjualan tanah Taman Manggis kepada Kuala Lumpur International Dental Centre Sdn Bhd (KLIDC), hanya tiga syarikat menyertai tender itu pada peringkat awal berikutan syarat ketat digariskan, mereka perlu memiliki pengalaman menguruskan pusat perubatan pakar.

Permohonan Cadangan (RFP) dibuat kali pertama pada 10 Ogos 2009 dan hanya tiga syarikat menyertainya iaitu:

United Overseas Empire Sdn Bhd
GM HealthCare Sdn Bhd
Kuala Lumpur International Dental Centre Sdn Bhd

Bagaimanapun, ia dibatalkan pada 10 September 2009 selepas wakil ketiga-tiga syarikat itu tidak muncul di Taklimat dan Lawatan Wajib, menyebabkan melanggar syarat pemerolehan.

Satu lagi RFP dibuat bagi tujuan sama pada 16 Februari 2010. Kali ini, empat syarikat mengemukakan bidaan termasuk sebuah lagi syarikat, Ranting Setia Sdn Bhd (Ranting Setia).

“Dan seperti kita sedia maklum, syarikat yang memenanginya ialah KLIDC, yang dimiliki secara majority oleh bos kepada Phang Li Koon, Datuk Tang Yong Chew.

“Namun, siapakah tiga syarikat lagi yang menyertai bidaan itu dan adakah mereka memiliki pengalaman mengurus pusat perubatan pakar sebagaimana syarat ketat digariskan kerajaan negeri dan mempunyai keupayaan kewangan?” tulis Huan di blognya, datukhuan.blogspot.com

Pendedahan terhadap tiga syarikat itu, United Overseas Empire Sdn Bhd (UOE), GM Healthcare Sdn Bhd (GMHC) dan Ranting Setia Sdn Bhd (RSSB) berikutan direkodkan sebagai pembida kepada tanah dimenangi Kuala Lumpur International Dental Sdn Bhd (KLIDC).

Tanah Taman Manggis diselubungi kontroversi berikutan didakwa sudah diperuntukkan bagi membina Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT).

Huan kemudian memperincikannya, lengkap dengan dokumen Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) status ketiga-tiga syarikat terbabit:

UNITED OVERSEAS SDN BHD

Beliau berkata, pemeriksaan terhadap syarikat UOE mendapati ia hanya diperbadankan dua hari selepas tarikh Taklimat Wajib dan Lawatan Tapak (TWLT) dibuat pertama kali pada 10 Ogos 2009.
Menurut Huan, syarikat ini didakwa kini tidak lagi berfungsi selepas menyertai tender terbuka itu dan tiada sebarang perolehan pada tahun kewangan 2010 dan tidak pernah lagi mengemukakan penyata kewangan kepada Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) bagi tempoh enam tahun.

Status syarikat itu kini dikategorikan sebagai bubar.

GM HEALTHCARE SDN BHD
Syarikat ini pula, menurut Huan, diisytihar bankrap sejak Jun 2009 dengan nilai aset negatif dan tidak lagi mengemukakan penyata kewangan bagi tempoh enam tahun sejak 2010.
“Penerima syarikat ini dilantik pada 2011 dan ia kini disenaraikan sebagai sudah gulung tikar,” tulisnya melalui blog datukhuan.blogspot.com.

RANTING SETIA SDN BHD
Huan turut mendedahkan, syarikat ini kini dalam status dorman dan mendakwa ia tidak pernah mengemukakan penyata kewangan kepada SSM sejak 2009, meliputi tempoh tujuh tahun.
“Malah, penyata kewangan terakhir dikemukakan adalah pada 2008 dan ia kini berstatus ditutup,” tulisnya.
Huan berkata adalah pelik, selepas menyertai tender yang ketat itu, ketiga-tiga syarikat terbabit gagal meneruskan operasi mereka dan mengemukakan penyata kewangannya.

“Dan ketiga-tiga syarikat terbabit berakhir dengan dibubarkan, gulung tikar dan ditutup.
Secara sinis, Huan menulis, ia mungkin berikutan fengshui yang tidak baik atau prejudis budaya bagi ketiga-tiga syarikat mengemukakan RFP bagi bidaan ini.

Sindiran Huan itu dipercayai merujuk kepada kenyataan Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok sebelum ini, pembelian banglo oleh Ketua Menteri Pulau Pinang adalah berikutan fengshui tidak baik selepas Lim Guan Eng menyatakan harga beliannya lebih rendah daripada pasaran kerana tiada kolam renang.

Ia kemudian disambut pula Ahli Parlimen DAP bagi Ipoh Barat, M Kulasegaran yang mendakwa pembelian banglo di bawah nilai pasaran itu adalah berikutan ‘prejudis budaya.’

Setiausaha Publisiti DAP, Ng Wei Aik pula dalam mempertahankan tindakan Guan Eng berkata, Ketua Menteri itu bukan penilai hartanah sebaliknya hanya seorang akauntan yang turut menunjukkan pelbagai jawapan tidak konsisten antara mereka.

“Hanya KLIDC melepasi proses tender itu namun syarikat itu yang memperolehi pendapatan berjuta ringgit pada 2010-2011, tiba-tiba menjunam kepada kosong bagi penyata kewangan terkini.
“Tetapi itu cerita lain yang akan saya tulis nanti,” tambah Huan dalam blognya.

Huan juga mendesak pentadbiran Kerajaan Pulau Pinang diterajui DAP agar mengamalkan ketelusan dalam tender terbuka dan bukannya RFP berpilih dan mengumumkan cadangan keempat-empat syarikat terbabit.
“Ia bagi membolehkan rakyat memahami mengapa ada fengshui tidak baik terhadap mereka akibat daripada bidaan ini,” tulis Huan menyindir langkah kerajaan Pulau Pinang yang bersikap rahsia.

Sumber : http://www.mynation.news/eksklusif-tiga-syarikat-bida-tanah-taman-manggis-syarikat-hantu/

 

Isnin, 4 April 2016

STRATEGI MUHYIDDIN UNTUK TUMBANGKAN NAJIB HANYUT DIBUAI MIMPI BASAH

Semua sudah sedia maklum, sudah setahun lebih gerakan "Undur Najib"
yang pada awalnya sangat nampak berjaya, nampak angkuh, nampak hebat dan nampak tanpa belasnya.

Tetapi dalam memahami "art of war politik" seninya nan halus, mulus, cermat, melakukan pertahanan kepintaran, tidak negatif, tidak membalas idea rakus pihak lawan, hanya menggunakan idea cukup cerdik dan taktikal dalam meranapkan musuh politik yang gelojoh. Itulah yang digunakan DS Najib. Cara air melawan api, ikhlas melawan angkuh, budiman melawan radikal. Jawapannya sudah nampak. Malah musuh duri dalam daging, musang berbulu Ayam ditumpaskan sehingga musuh politiknya sudah ketandusan idea, mati akal.

Muhyiddin, Tun Mahathir, Mukhriz Serta balaci-balaci radikalnya sudah gagal dengan sangat teruk.

#RespectMyPM

TERSALAH PERCATURAN POLITIK, MENJADI IGAUAN SEUMUR HIDUP.

Rumah Belum Siap Pahat Kena Curi.

Selepas menyedari gerakan anti Najib kurang berjaya ketika kesemua saluran politik untuk menjatuhkan DS Najib gagal dan tertutup.
Penyokong Tun Mahathir yg terdiri daripada kumpulan belakang tabir mula menuding jari kepada Muhyiden sebagai punca mengapa gerakan jatuhkan Najib tidak berjaya .

Mereka mendakwa Muhyiden sangat lembab dan gagal bertindak sewajarnya. Muhyiden gagal memanipulasi isu ketika momentum sokongan rakyat begitu memuncak pada awal krisis.

Walhal muhyidenlah yang mula mula mencetuskan konflik dengan DS Najib dengan kenyataan kenyataan yang mengambarkan kononnya ada penyelewengan didalam IMDB.

Salah seorang bloger pro Tun Mahathir menyifatkan Muhyiden sangat lemah dan asyik mengeluh diawal pemecatannya dari jawatan Timbalan Perdana Menteri.
Muhyiden sepatutnya mengunakan sebaik mungkin waktu emasnya itu ketika simpati rakyat cukup kuat.
.
Ternyata Muhyidin bukanlah politikus hebat yang bijak mengunakan peluang
Muhyiden sebenarnya anti klimaks.
Disaat lawannya lemah,
Muhyiden mengendurkan serangan dan disaat Najib terlalu kuat Muhyiden mengandakan asakan..
Cara Muhyiden tidak mungkin tumbangkan najib

Lebih melucukan apabila bloger tersebut membandingkan Muhyiden dan Anina Sadudin dan menyifatkan Anina Sadudin lebih berani dan bersunguh sunguh apabila bertindak menyaman Najib, walau pun saman tersebut ditolak oleh mahkamah dengan kos. Berbanding Muhyiden yang dilihat teragak agak untuk menentang DS Najib ketika sokongan rakyat begitu kuat ketika itu..

Salah seorang perancang kepada kempen anti Najib turut menyatakan keputusan Muhyiden Yasin untuk bercuti diluar negara ketika dia sepatutnya bermati matian berkempen dan meraih simpati rakyat disaat sokongan rakyat begitu memuncak menjadikan usaha yang dibuat tidak berjaya apabila momentum sokongan mula kendur.

Muhyiden juga gagal memujuk pemimpin didalam UMNO untuk bersamanya dan amat mengaibkan apabila seorang yang berjawatan Timbalan Presiden gagal meraih sebarang sokongan seperti yang diharapkan.

Keadaan ini cukup membezakan antara Muhyiden dan Anwar walau pun jawatan kedua duanya didalam UMNO adalah sama.

Anwar sewaktu dipecat oleh Tun Mahathir sebelum ini telah bangkit dengan cukup berani mengutip simpati rakyat kepadanya yang begitu memuncak ketika itu.
Malah ramai pimpinan umno termaasuklah beberapa menteri dan ketua ketua Bahagian secara terbuka menyatakan sokongan kepada Anwar.

Walau pun ditahan dan dilokap semangat Anwar tidak pernah kendur. Orang orangnya memainkan peranannya secara cukup berkesan.

Anwar juga mampu meraih sokongan pemimpin pemimpin UMNO Cawangan sehingga banyak cawangan UMNO gagal mengadakan Musyurat dan ada yg dibubarkan...

Kebijaksanaan Anwar memanipulasi keadaan sehinggakan UMNO berada didalam keadaaan cukup lemah ketika laungan reformasi dilaungkan.

Anwar juga berjaya menghimpunkan ratusan ribu penyokong ketika himpunan di kuala Lumpur kali pertama diadakan dan keadaan jauh membezakan dua bekas Timbalan Perdana Menteri itu walau pun punca pemecatan hampir sama iaitu cuba menyingkirkan ketua.

Lebih mengkagumkan apabila Anwar mampu mengheret Al Gore Naib Presiden sebuah parti politik di Amereka untuk turut melaungkan perkataan "reformasi" disebuah majlis rasmi kerajaan di Kuala Lumpur dihadapan Tun Mahathir Perdana Menteri Malaysia ketika itu..

Satu tamparan cukup kuat terhadap Tun Mahathir dan kehadiran Al Gore lambang pengiktirafan antara bangsa keatas perjuangan yang dicetuskan Anwar.

Kebolehan Anwar dalam memanipulasi isu ibarat langit dan bumi berbanding Muhyiden Yasin walau pun sama sama berjawatan Timbalan Presiden

Ramai penyokong "anti Najib" menyalahkan muhyiden sebagai punca mengapa gerakan menjatuhkan Najib hampir pasti akan gagal ketika ini ..

Lebih malang masa depan mukriz didalam politik cukup malap sehinggakan Tun Mahathir terpaksa berada dibarisan hadapan dan membuat keputusan terdesak ketika pilihan sudah tidak ada..

Bersekongkol dengan pembangkang termasuklah DAP merupakan langkah paling silap diambil oleh Tun Mahathir ketika
penyokong Najib berada dalam keadaan cukup defensif.

Mereka mula bangkit untuk pertahankan parti dan Presiden selepas melihat persekongkolan Mahathir dan Lim Kit Siang.
Malah ahli ahli UMNO yang satu ketika berada didalam keadaan keliru dan berbelah bagi mula kembali menyokong UMNO, sekali gus menyokong Najib selepas Mahathir dan Lim Kit Siang mula berkerjasama.
Mahathir sudah tidak lagi releven pada penyokong UMNO waktu ini.

Nasib Mukhriz dan Muhyiden bakal ditentukan pada mesyuarat MT yang akan datang dan keputusan MT tidak sukar untuk diramal.
Bagi penulis tiada apa lagi keputusan yang boleh dipertimbangkan oleh MT berasaskan apa yang telah dilakukan oleh kedua dua pememimpin itu kecuali PEMECATAN..

Gerakan menjatuhkan Najib juga sudah terpesong dari matlamat sebenar.

Berasaskan tindakan yang dibuat oleh Tun Mahathir waktu ini tiada siapa boleh menafikan bahawa pada waktu ini Tun Mahathir sedang berusaha untuk kalahkan UMNO/ BN pada PRU akan datang dan bukan lagi untuk menjatuhkan Najib..

Mahathir, Muhyiden dan Mukriz sudah tidak lagi releven dalam politik UMNO masa kini. Mereka sudah tersasar arah. Dari sebuah perjuangan untuk bangsa dan agamanya kini bertukar menjadi suatu misi untuk menjadikan Mukriz Perdana Menteri.

Sumber blog

http://siemens-melayumaju.blogspot.my/2016/04/rumah-belum-siap-pahat-kena-curi.html?m=1

LAGI DAN LAGI PEMBONGKARAN SKANDAL PALING TERUK OLEH PARTI DAP, TANAH TAMAN MANGGIS!


BONGKAR!!

SEBAR!!

BENAM DAP!!

BONGKAR! Taman Manggis - Dissolved , Wound up and Struck Off.

A case of BAD FENG SHUI for all BIDDERS of Taman Manggis

According to official Penang State Assembly explanations on the sale of Taman Manggis to KLIDC, the first RFP was called on 10 August 2009 and only three companies participated due to the strict restriction that those who participate must have experience in running specialist medical centers.

They are:
- United Overseas Empire Sdn Bhd
- GM HealthCare Sdn Bhd
- KLIDC Sdn Bhd

This RFP exercise was then cancelled on 10 Sept 2009 because none of the companies bothered to turn up for the official site visit - hence breaking procurement rules.

A replacement RFP exercise was thus called on 16 Feb 2010. This time, a grand total of 4 companies submitted including the three earlier participants and a new bidfder, Ranting Setia Sdn. Bhd.

As we all know, it was KLIDC who won it - at that time owned majority owned by Phang Li Khoon's boss Datuk Tang Yong Chew.

But who are the other three companies who participated and did they have any experience in running "specialists medical center" and are they financially capable?

Continue Reading at Datuk Huan Blog : http://datukhuan.blogspot.my/2016/04/taman-manggis-dissolved-wound-up-and.html?m=1

Ahad, 3 April 2016

PROTON BAKAL TERJUNAM DENGAN KERUGIAN MAKSIMUM!

Menyerang 1MDB secara menyeluruh, sudahnya Proton yang bakal lingkup kerana tiada tindakan ginius dari mantan Tun Mahadey.

Salah siapa?

APA JADI KEPADA PROTON?

Terdapat sedikit keraguan bahawa Proton kini sedang mengalami masalah yang agak kritikal.

Pelaburan tempatan Proton ternyata menjunam dari 74% kepada 15% pada 2015 sementara nilai eksport juga jatuh kepada tahap yang agak merunsingkan. Pada tahun sebelum Tun Mahathir memegang tampuk sebagai Pengerusi Proton, nilai tersebut adalah 21%.

Pada tahun 2001, Proton telah berjaya menjual sebanyak 215,000 keretanya, namun jumlah jualan jatuh kepada 158,657 unit pada 2011 dan hanya 102,175 unit berjaya dijual pada tahun lepas.

Jualan semakin direkod rendah bermula pada Jan 2016 iaitu hanya sebanyak 7,743 unit jika dibandingkan dengan 8,900 unit tahun lepas dan 15,806 pada Jan 2012.

Manakala, jualan pada Feb 2016 menunjukkan penurunan angka yang lebih jatuh iaitu hanya 5947 unit berjaya dijual jika dibandingkan dengan 8254 pada Feb tahun lepas, 11459 pada 2013 dan 11,559 pada 2012.

Pada 2011, Proton mempunyai rizab sebanyak RM4.8billion namun pada Mac 2015, rizab ini berkurangan sehingga RM1.8b kerana menampung kerugian semenjak DRB-Hicom mengambil alih.

Tahunan kewangan Proton berakhir pada bulan Mac setiap tahun dan status tahunan kewangannya pada 2015 menunjukkan kerugian nilai sebanyak RM646 juta (jumlah yang sama dengan kerugian 1MDB pada penyata kewangan tahunan 2014 dan kedua-duanya mempunyai panel auditor yang sama!).

Tun Mahathir meletakkan jawatan sebagai Pengerusi dan Penasihat Proton sebaik sahaja tempoh kewangan tahunan ditutup pada Mac 2016 yang mana Proton berkemungkinan mempunyai nilai kerugian lebih dari RM1billion kerana kejatuhan unit yang terjual.

Kerugian tersebut bukan sahaja boleh menyebabkan Proton kehilangan rizabnya, namun ini memberi risiko yang tinggi kepada seluruh DRB-Hicom group.

Pembekal-pembekal Proton juga sedang mengalami masalah dalam mendapatkan bayaran semula daripada Proton.

Proton kini mempunyai 30,000 unit kenderaan yang masih belum dijual dan telah mencuba menjual kereta mereka kembali kepada pembekal sebagai satu cara untuk membayar hutang-hutang mereka, namun tidak berhasil.

Beberapa hari yang lepas, Menteri MITI iaitu Dato' Sri Mustapa Mohamed telah mengeluarkan kenyataan amaran bahawa Proton kini berada dalam keadaan bahaya dan menyatakan bahawa MITI telah memberikan pinjaman kecemasan sebanyak RM100 juta kepada pembekal-pembekal Proton tahun lepas.

YB Menteri MITI juga menyatakan bahawa Proton telah memohon geran kecemasan sebanyak RM 1.5b daripada pihak kerajaan dalam usaha untuk menyelamatkan syarikat.

Ini tidak termasuk dengan nilai bantuan sebanyak RM14b yang telah disalurkan kepada Proton setiap tahun.

Namun begitu, kerajaan kini mempunyai masa yang sukar untuk membuat keputusan tersebut, berikutan tiada jaminan bahawa kadar kerugian syarikat Proton akan berkurangan namun dana awam sebanyak RM1.5b diberikan dalam kadar yang segera, atau

membiarkan sahaja Proton dan pembekal-pembekalnya untuk bungkus dan hampir 60,000 akan hilang pekerjaan.

Tun Mahathir seolah-olah lepas tangan ketika Proton hampir jatuh dan berada dalam keadaan paling kritikal yang mana ianya juga boleh mengheret Kumpulan DRB-Hicom ke kancah yang sama.

Apabila status kewangan tahunan Mac 2016 dibentangkan nanti, kita akan menyaksikan keadaan sebenar Proton dan sama ada ia telah jatuh ke status bangkrap secara fizikalnya ataupun tidak.

Agak pelik untuk menyaksikan Mahathir menghentam Najib sepanjang 2014 dan 2015 atas isu kerugian 1MDB, sedangkan Proton juga mengalami krisis kerugian dengan amaun RM2b!

Bukankah ironi sekiranya difikirkan apabila rationalisasi 1MDB telah lengkap dan kembali menjana keuntungan, kini masalah tertumpu kepada Proton "milik Mahathir".

Lim Sian See

Diterjemah oleh : KKMM