Sabtu, 10 September 2016

PENYOKONG REFORMASI DILACURKAN MAHATHIR

 
Wayang berjabat tangan di antara Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim dengan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad adalah satu pengkhianatan kepada penyokong mereka, kata adalah satu pengkhianatan kepada penyokong mereka, kata Raja Sara Petra.

Dalam satu kenyataan, Raja Sara yang juga anak blogger reformasi terbuang, Raja Petra Kamaruddin menceritakan penderitaan keluarganya 18 tahun lalu semata-mata untuk membela Anwar yang dipecat daripada UMNO oleh Dr Mahathir pada September 1998.

Menurutnya, bukan sahaja ayahnya, Raja Petra yang menjadi salah seorang tunggak utama reformasi, kemudiannya mengepalai FAC (Free-Anwar Campaign) menanggung penderitaan daripada tindak balas kerajaan yang ketika itu diketuai Dr Mahathir, bahkan dia dan ahli keluarga yang lain turut menanggung beban yang sama.

“Saya hanya berumur 13 tahun ketika itu, dalam tingkatan satu, apabila polis menahan kereta kami dan membawa ayah pergi,”katanya sambil menambah pada ketika itu dia tidak memahami sepenuhnya apa yang sedang berlaku.

Katanya, ketika itu dia hanya diberitahu bahawa ayahnya mungkin berada jauh dalam masa yang agak lama, tetapi dia tidak tahu berapa lamakah jangka masa tersebut.

Sara berkata dia diberitahu, bapanya terpaksa ditahan kerana ayahandanya itu merupakan menyokong Anwar dan menentang Mahathir, serta apa yang dilakukan bapanya itu adalah satu jenayah yang serius.

“Pada Isnin (5 September 2016), Anwar dan Mahathir telah berjumpa dan berjabat tangan. Jadi permusuhan 18 tahun lalu sekarang menjadi ‘air di bawah jambatan’. Masa lalu adalah masa lalu. Maafkan dan lupakannya.

“Tetapi bagaimana pula dengan orang-orang seperti saya, yang selama bertahun-tahun mengalami tekanan emosi yang setiap mengetuk pintu itu, sekali lagi, polis datang untuk mengambil bapa saya pergi?,”katanya.

Bagi tempoh tujuh tahun lalu, Sara berkata bapanya menjadi orang buangan di luar negara kerana menyokong Anwar dan bertanya apakah selepas wayang berjabat tangan itu, Anwar dan Mahathir akan datang meminta maaf kepada keluarganya kerana menderita selama 18 tahun termasuk ditahan ISA di pusat tahanan Kamunting, Taiping.

Sara berkata berjabat tangan di antara Anwar dan Mahathir adalah satu pengkhianatan kepada orang-orang yang diseret ke dalam konflik peribadi mereka dan kini telah dilupakan.
“Lebih baik kebenaran didedahkan sekarang sebelum ianya terlambat.

“Jadi perjuangan (selama ini) bukan benar-benar tentang perubahan sebagaimana yang kami telah diberitahu. Ia hanya berkaitan dengan persoalan kuasa,”katanya lagi.

Pada Isnin, Dr Mahathir telah mengadakan lawatan tidak berjadual menemui Anwar di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur. Mereka dilaporkan berjabat tangan di bilik mahkamah itu.

Dr Mahathir berkata kedatangannya semata-mata untuk memberi sokongan kepada Anwar untuk mendapatkan perintah injunksi bagi menggantung penguatkuasanya Akta Majlis Keselamatan Negara 2016.

Namun, ramai pemerhati politik berpendapat kehadiran Dr Mahathir itu sebenarnya didorong untuk mendapat pengiktirafan parti baharu yang Dr Mahathir merupakan pengerusinya, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) daripada Pakatan Harapan.
FB Otai Reformasi dan Group Wassap Reformasi dipenuhi dengan kutukan-kutukan kepada Anwar. Mereka rasa terhina dengan perbuatan Anwar.

PARTI PRIBUMI SUDAH MENDAPAT KELULUSAN, YAKIN AKAN MENANG 80 KERUSI PARLIMEN DI PRU14

Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) mendapat kelulusan rasmi daripada Pendaftar Pertubuhan (ROS) untuk menjadi pertubuhan politik sah di negara ini.

Kebanggaan ahli-ahli kecewa dalam UMNO dan tertubuhnya parti PPBM yang nyata cita-cita mereka ingin benamkan parti UMNO.

Impian mereka ingin menang kesemua kerusi yang akan dipertandingkan pada pru14 akan datang juga berkobar-kobar.

Kami akan pasti tanpa rasa gentar akan menang dengan majoriti besar di setiap kerusi yang kami bertanding nanti kata Syed Saddiq.

Nampaknya bercita-cita tinggi parti baru ini.

ps: Almaklumlah kata mereka ahli baru yang mereka mampu tarik dan bersama dengan mereka adalah 6 juta ahli hanya setahun dari sekarang.

Selasa, 6 September 2016

PENCACAI BUNGA RAYA KATA PRO NAJIB YANG GELABAH?

ADAKALANYA KELAKAR SERAM YANG BERLAKU ANGGAPLAH IA BERLAKU TANPA KITA SEDAR.

Mungkin sudah sampai masanya Mahathir berehat, pelakunya kadang-kadang memberi impak sawan ketum kepada macai-macai bunga raya.

Apalah agaknya yang difikirkan oleh Mahathir sehingga sanggup melutut merayu supaya Anwar bersama perjuangannya menjatuhkan Najib Razak?

Setelah 18 tahun, barulah Mahathir terpaksa, itupun kerana dah mati akal macamna nak pelingkupkan Najib Razak, akhirnya terpaksa menjilat balik ludahnya yang ketika zaman reformasi melakukan kezaliman terhadap Anwar Ibrahim.

Kerana kuasa dan terdesak, semua memahami situasi yang dihadapi oleh Mahathir, masa depan anaknya untuk menjadi Perdana Menteri sudah tertanam sedalam-dalamnya.

Kalaulah begini cara politik Mahathir, makin kuat dan kukuh UMNO dan BN.