Rabu, 18 Oktober 2017

APA ITU PERPERANGAN LUAR AKAL?

SENI PERPERANGAN BUKAN HANYA MENDABIK DADA SENJATA SIAPA PALING HEBAT. TETAPI PERPERANGAN YANG SENGIT MAMPU DIMENANGI DENGAN HANYA SATU CARA YANG LICIK.

Jangan nampak seni politik itu sampah, hayati saja mengapa politik luar kotak itu mampu memberi satu jawapan.

Nak tahu jawapannya? BACA..

sila baca penulisan dibawah sampai habis.tulisan ini adalah isi hati seorang penulis novel...

jangan lupa share ramai-ramai ☺️

MEMAHAMI PEMIKIRAN JAMAL YUNOS

Dah lama rasanya sejak aku bekerja ni, aku tak mengomel tentang politik dengan serius. Tetapi tak bermakna aku tak pasang telinga, aku tak pandang, atau aku tak berfikir.

Tapi hari ni barulah aku berkesempatan untuk menulis tulisan ini. Satu tulisan tentang seorang lelaki yang sangat menarik perhatian aku. Ya, aku tertarik untuk memerhati gaya pemikiran Jamal Yunos.

Jamal Yunos adalah sebuah karektor yang ramai misunderstood, sebenarnya. Termasuklah aku pada peringkat awalnya. Tapi selepas hampir dua tahun Jamal buat hal, dengan bermacam drama, bermula dengan drama pakai tuala depan SUK, letak katil, pecah botol beer, dan macam-macam lagi benda viral yang dia buat.

Bagi pemerhati politik yang simpleton, orang akan kata dia ni orang gila. Tapi arwah Aristotle pernah berkata, dan aku paraphrase,  "sentuhan genius datang dari orang yang gila," - selepas beberapa tahun aku perhatikan Jamal - aku nampak apa yang dia cuba buat.

Untuk memahami karektor seseorang, eloklah kita mengkaji latar belakang sejarah hidup orang itu untuk memahami kenapa dia bertindak sebegitu rupa.

Apa yang aku tahu tentang Jamal, dia berniaga restoran ikan bakar satu ketika dulu. Perniagaannya lingkup, dan dia jatuh teruk. Aku fikir, it took a great fall to have a great vengeance - dan aku fikir, itulah Jamal Yunos.

Kepada siapa dia dendam tu, aku tak tahu. Tapi Jamal Yunos seorang yang motivated, dan komited dengan apa yang dia nak buat.

Umpama Gengkhis Khan - bila isterinya diculik dan dirogol musuh - egonya tercabar dan seterusnya menakluk satu perenam dunia, macam aku kata, hanya sampai level personal je yang akan mampu membuatkan orang bertindak sebegitu.

Dan aku rasa - aku rasa je lah, kejatuhan Restoran Ikan Bakar Sekinchan menyebabkan dia bertindak sebegini rupa.

Bermula dengan isu jamban, kemudian pakai tuala depan bangunan ADUN, seluruh negara mentertawakan dia. Tapi Jamal Yunos bukan suka-suka nak buat macam tu.

Seperti Donald Trump yang diburn habis-habisan oleh Barack Obama pada jamuan makan malam Rumah Putih 2011, dia bertekad akan memusnahkan gerakan "Yes We Can" Obama.

Aku nampak Jamal Yunos mempunyai kemarahan tahap jitu terhadap kerajaan Pakatan (tak kisah la Rakyat ke Harapan ke), dan sebab itu dia sangat determine.

Dengan menggunakan media sosial sebagai senjata, Jamal bertindak membuat sesuatu di luar kebiasaan ahli politik lakukan - perkara yang sama dilakukan oleh Donald Trump.

Sebagai alumni ijazah sarjana muda bidang teater, aku faham benar apa yang dinamakan sebagai "theaterical effect".

Contohnya, jika katakan si Colin Kaepernick tak melutut ketika lagu kebangsaan Amerika dimainkan, orang ramai tidak bercakap tentang keganasan polis terhadap orang kulit hitam. Kalaulah si Tank Man tidak berdiri depan kereta kebal depan Tiananmen Square, orang tidak bercakap tentang peristiwa itu.

Begitu juga Jamal Yunos. Dia tahu, orang Melayu Selangor memang memahami sentimen yang dimainkannya.

Buat pengetahuan semua, Melayu Selangor adalah Melayu yang paling skeptik dengan kaum lain, terutamanya Cina. Bukan suka-suka mereka nak menjadi racist. Ini kita cerita pensejarahan.

Politik Selangor sejak pengasasannya ialah pertembungan antara kuasa tempatan menentang kuasa besar. Ketika perang pengasasan negeri ini, Raja Lumu Daeng Chelak - pada 1743 mengasaskan negeri ini dan mendapat sokongan dari Empayar Johor (juga Bugis) untuk memerangi Belanda yang berpusat di Melaka.

Pada tahun 1867-1874, Perang Saudara Selangor (Perang Klang) berlaku. Raja Mahadi berperang dengan Raja Abdullah. Penglibatan orang luar terutamanya gangster Cina, Ghee Hin dan Hai San yang dibawa British memburukkan lagi keadaan.

Dan sejak itu, kebencian ini dibenam dalam ramai Melayu Selangor zaman berzaman. Mereka mungkin tidak secara terbuka mengaku diri mereka benci Cina, tetapi skeptik itu tetap ada.

Dan manifestasi kebencian itu diletuskan pada peristiwa 13 Mei, 1969. Kuala Lumpur berdarah kerana dendam yang terpahat sejak dari Perang Klang lagi. Benda bukan baru. Apa yang Menteri Besar Selangor ketika itu, Harun Idris katakan ketika itu adalah memang sentimen orang Melayu Selangor yang skeptik dengan kaum lain, terutamanya Cina.

Menjelang 70an, imigran dari luar mula membanjiri Selangor, kerana Selangor adalah pusat ekonomi negara. Pendek kata, sentimen Selangor akan sentiasa menjadi sentimen nasional kerana kedudukannya selaku pusat ekonomi negara.

Maka, Melayu seperti Jamal Yunos ini lahir dari generasi pasca 13 Mei. Generasi X (1965-1979), generasi yang menghadapi kesuraman ekonomi ketika membesar kerana peningkatan harga minyak, dari Perang Yom Kippur, boikot pengeluar minyak oleh negara Arab, dan Revolusi Iran, membentuk pemikiran orang-orang yang sebaya dengan Jamal Yunos.

Dan sebagai seorang peniaga, perniagaannya ialah hal peribadinya. Dan sejak Pakatan memerintah, dia mengalami kesukaran dalam perniagaan, menyebabkan dia mempunyai vendetta yang cukup kuat untuk memerangi Pakatan.

Dan ketika Pakatan kalut dengan Langkah Kajang, masa inilah Jamal mula mengorak langkah. Dia tahu, sentimen Melayu Selangor yang lahir Selangor majoritinya bersamanya, terutamanya di kampung-kampung seperti Sungai Besar dan Tanjung Karang.

Dan ketika Pakatan sibuk menggunakan perkataan elit intelektual seperti kleptokrat, reformasi dan entah jargon apa lagi entah, Jamal menggunakan bahasa yang lebih direct - "theaterical effect".

Pakai tuala depan SUK. Jual aiskrim depan SUK. Pecah botol beer depan SUK.

Agak-agaklah, kenapa?

Saya tertarik dengan ucapan Jamal masa dia jual ikan lima ringgit sekilo di Ampang, dia kata:

"Orang rumah saya komplen harga ikan mahal. Sampai RM18 sekilo, walhal sebenarnya harganya cuma RM5 sekilo sahaja. Saya percaya ini dikawal oleh pihak-pihak kartel yang tertentu."

Sekarang faham tak, kenapa dia asyik demonstrasi depan SUK?

-Nome Nowzir(Penulis Novel)


Isnin, 16 Oktober 2017

APABILA TERPERLI MAHATHIR, APA AGAKNYA YANG BERMAIN DIFIKIRAN BEKAS PENGERUSI SPR INI?





Apabila terlampau seronok untuk membalun, mencerca, menghina, mencaci serta nikmat memperbodohkan orang lain.

Akhirnya apa yang diluahkan dari mulut bekas pengerusi SPR ini ibarat meludah tepat kepada Bosnya dahulu, siapa lagi? Tuan besar kerala Kutty. Mahathir lah siapa lagi.

Meh kita ketahui betapa bodohnya siapa sahaja yang menjilat Kutty.

Perkongsian dari wall Facebook Tuan Saiful Bahari Baharom

Tan Sri Ab. Rashid Ab. Rahman ialah seorang mantan pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) dari  17 November 2000 hingga 30 Disember 2008.

Bekas Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Rashid berucap di Perhimpunan PH tempuh hari. Antara petikan ucapan beliau:

1. Saya bekas pengerusi SPR. Jangan terkejut saya berdiri di sini sebab meluat dengan bos sahaja dahulu. Kebanyakan mereka menipu. Nak tawan hati rakyat bagi sikit tapi mereka makan banyak.

2. Kita perlu sepak semua penyamun penyangak pencuri ini. Bagi semua faham semua bangsa. Selagi kerajaan sedia ada ini memimpin, negara tak kan jadi baik.

3. Pilihan raya macam-macam dia nak tipu. Selagi saya ada dlm PH. Saya tidak akan biarkan ini berlaku. Kita sepak kerajaan ini keluar.

Soalan cepu emas - siapakah “Bos” yang Tan Sri maksudkan?

p/s : Dia nak kenakan DS Najib, tapi tak sedar yang DS Najib jadi PM pada 3 April 2009...dan pada waktu tu dia dah tak jadi Pengerusi SPR lagi..

Dia juga pernah jadi Setiausaha SPR selama 16 tahun (1979-1995) yang mana sebahagian besarnya ketika Tun Mahathir jadi PM.


SATU PERKATAAN UNTUK PAKATAN HARAPAN, ANDA GAGAL

Usahlah berkata apa lagi wahai Pencacai angkat najis Dap serta sekutunya.

Himpunan Kleptokrasi sangat gagal dan memalukan.

Awalnya bercakap bukan kepalang dengan kehadiran rakyat jelata akan membanjiri padang timur pada 14 Oktober.

Akhirnya pada hari tersebut telah membuktikan hanya orang berusia, orang-orang yang taksub dengan Mahathir serta penyokong tegar Pakatan itu sendiri.

Pertanyaan yang lain, di mana pergi orang muda belia? Apa sudah jadi Pakatan Harapan?

Sebagai rakyat anda nilaikan apa hakikat sebenar yang berlaku dalam Parti pembangkang ketika ini.

Jawapan siapa Perdana Menteri pun tidak dapat dijawan dengan mudah.

Kesian. Hancur leburlah wahai PH.

#KekalNajib


Jumaat, 13 Oktober 2017

CERAMAH PAKATAN HARAPAN YANG SANGAT HEBAT

Kalau begini sambutan rakyat terhadap PAKATAN HARAPAN. Maka sahlah apa yang diperkatakan oleh Mahathir.

Putrajaya bakal ditawan PRU ini.

Anda sendiri menilaikannya.


Khamis, 12 Oktober 2017

BENARLAH KATA PUJANGGA, ORANG KITA SUDAH TIDAK KISAH SIAPA JADI PERDANA MENTERI

Kalaulah orang kita sudah tidak kisah, kuasa politik diserahkan kepada kiasu, adakah pengorbanan datuk, nenek kita bergadai habis demi sebuah kemerdekaan, maka bolehlah kita berkata kepada diri sendiri, mengapalah orang Melayu begitu bodoh tidak sedar-sedar?

Kerana hasutan, kerana ingin menjadi khawarij, kerana terbuai mimpi sang kiasu, kerana tidak suka membaca, hanya suka perkara percuma, maka sahlah orang kita ini, sudah lalai dalam erti mengekalkan kuasa.

Dahulu ketika PAS bersama Pakatan Rakyat, PAS adalah salah satu barisan hadapan orang melayu Islam yang dipergunakan oleh kiasu-kiasu ini untuk kuasa, dalam demo, dalam membuat onar, dalam memakihamun pemimpin Islam, PAS juga antara yang dibarisan hadapan ketika itu.

Syukur PAS sudah sedar permainan golongan keparat yang hanya menggunakan orang Melayu Islam demi sucubit kuasa.

Namun sekarang dikhuatiri, golongan Melayu liberal berusaha sedaya mungkin untuk menarik golongan seperti mereka untuk menyertai pertukaran kerajaan dan kalau pemimpin atasan itu dari bukan Islam mereka lagi teruja kerana ini lagi menunjukkan kesaksamaan yang hakiki. Hakikatnya mereka gembira, apabila hal mungkar mungkin sukar dibanteras atau dikritik lebih-lebih kerana pemimpin atasan ketika itu dari kiasu yang liberal

Moga kita dilindungi Allah, Moga Allah menyedarkan ramai lagi umat Islam Melayu kembali ke landasan benar, TOLAK PAKATAN HARAPAN. TOLAK KIASU DAP.



LIM KIT SIANG LAYAK MENJADI PERDANA MENTERI SEKIRANYA PH MENANG BESAR KATA RAMASAMY

Selepas Datuk Zaid Ibrahim bersuara mengenai kewajaran Lim Kit Siang menjadi Perdana Menteri, hari ini muncul seorang lagi pemimpin parti itu, Prof. Dr. P. Ramasamy yang se­nada menyokong Penasihat DAP tersebut menerajui kepemimpinan negara jika Pakatan Harapan menang pada pilihan raya umum akan datang.

Kenyataan kedua-dua pemim­pin itu mencerminkan hasrat DAP yang sebenarnya mahu Kit Siang menjadi Perdana Menteri.

Ramasamy yang merupakan Timbalan Setiausaha Agung DAP berkata, pemimpin yang pa­ling layak untuk dipertimbangkan memegang jawatan Perdana Menteri ialah Kit Siang kerana berdasarkan sejarah dan pengalamannya dalam politik negara.

“Beliau (Kit Siang) menghabiskan bertahun-tahun berjuang un­tuk demokrasi dan keadilan de­ngan mengorbankan hidup sen­diri dan juga ahli keluarganya, malah dipenjarakan dua ka­li di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) kerana politik.

“Daripada semua pemimpin parti politik, orang yang paling bersikap rendah diri ialah Kit Siang, beliau adalah calon utama perlu dipertimbangkan untuk jawatan nombor satu negara ini, sama ada beliau mahu atau tidak memegang jawatan tersebut, ia perkara yang berbeza,” katanya dalam kenya­taan seperti yang disiarkan portal Berita Daily hari ini.

Semalam, Zaid menyifatkan pelantikan Ahli Parlimen Gelang Patah itu sebagai Perdana Menteri adalah satu idea yang bernas.

Menurut beliau, jika Pakatan Harapan menang pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) mungkin cadangan untuk menjadikan Kit Siang sebagai Perdana Menteri bukan cadangan yang buruk.

Dalam sidang akhbar di Pulau Pinang pada 25 Ja­nuari lalu, Kit Siang mengakui bukan men­jadi kesalahan ke­pada sesiapa untuk mempunyai cita-cita tinggi menjadi Perdana Menteri.
Mengulas lanjut­ kata Ramasamy, tan­pa kehadiran Kit Siang, Pulau Pinang dan beberapa negeri lain tidak akan jatuh ke tangan pembangkang.

“Kit Siang mungkin dalam pertengahan usia 70-an tetapi beliau sentiasa bersemangat untuk bertugas di seluruh negara dengan menyampaikan ceramah dan mengadakan sidang akhbar.
“Sekiranya DAP dianggap parti terkuat di dalam Pakatan Harapan, maka kredit perlu diberikan kepada Kit Siang,” katanya.


Tambah Ramasamy, rakyat negara ini memerlukan pemimpin yang layak, bertanggungjawab, jujur serta berani untuk menjadi Perdana Menteri dan individu tersebut adalah Kit Siang.

Rabu, 11 Oktober 2017

ADAKAH INI SATU PETANDA?


Sebuah kajian firma sosial media mendapati majoriti pengguna Facebook Malaysia kategori belia 21 tahun ke atas lebih menggemari Barisan Nasional(BN) berbanding pakatan pembangkang.

Memetik laporan Malay Mail Online (MMO), kajian terhadap 6.4 juta pengguna belia Malaysia oleh firma Politweet mendapati, seramai 5.8 juta pengguna Facebook memihak kepada BN sementara baki bakinya menyokong pembangkang.

Jumlah berkenaan merangkumi 3.3 juta secara eksklusif menyatakan sokongan kepada pemerintahan semasa berbanding 600 ribu sokongan terhadap pembangkang, sementara 2.5 juta lagi berminat gabungan antara BN dan pembangkang.

Bermakna sejumlah 51.5 peratus menyokong BN, 9.3 peratus menyokong pembangkang dan baki 48.4 lagi berkecuali.

Netizen belia penyokong UMNO paling ramai iaitu seramai 4.4 juta orang atau 68.8 peratus daripada 6.4 juta responden, diikuti PKR (1.8 juta), DAP (1.3 juta), PAS (950 ribu); sementara MCA, Gerakan dan MIC masing-masing 740 ribu, 150 ribu dan 81 ribu.

"Pembangkang mula menunjukkan peningkatan sokongan pada Januari 2017, mencapai kemuncak 16.39 peratus pada Mei. Minat terhadap pembangkang merudum 7.01 mata dua bulan lepas sementara BN meningkat 5.66 mata," lapor Politweet dipetik MMO.

Kertas kerja “How political interest is divided by language on Facebook in Malaysia” juga mendedahkan bahawa pengguna Facebook belia bersikap berkecuali ekoran hanya menekan butang 'like', berkongsi dan berbincang perkara-perakara yang memihak kepada parti disokong mereka sahaja.

Kumpulan berkenaan juga kata Politweet adalah kumpulan yang mendedikasikan diri mereka mempromosikan agenda politik mereka dan menentang pihak yang cuba melawan ideologi dibawanya.

Menurut kajian tersebut lagi, sekiranya jumlah penyokong atas pagar digabungkan bersama penyokong pembangkang sekalipun, jumlah sokongan hanya berjumlah 48.4 peratus.

"Ini bermakna, lebih separuh pengundi atas pagar di Facebook yang berminat dengan politik tidak berminat dengan apa pemimpin pembangkang kongsikan dan lakukan," ujar kajian tersebut.

Mengulas lanjut, kaedah mengumpul maklumat diperoleh daripada jumlah perkongsian setiap pengguna, interaksi didalam sesuatu kumpulan atau halaman serta jumlah carian di laman sosial seperti 'Friends of BN' atau 'United Malays National Organization'.

Walaubagaimanapun, Politweet menegaskan bahawa minat terhadap sesebuah parti politik tidak bermaksud sokongan kepada parti berkenaan, ia sekadar kesedaran terhadap organisasi tersebut.

- mD


Ahad, 8 Oktober 2017

KEBENCIAN TERHADAP UMNO YANG TIADA PENYUDAHNYA

PARANOIA PAGE TERHADAP UMNO

SAYA tidak pasti adakah apa yang diluahkan oleh PAGE atau Parent Action Group for Education dalam MalaysiaKini melalui artikelnya ‘Stunts like Umno-themed play eroding confidence in national schools’ sebagai satu visi perjuangan penubuhannya untuk mengangkat martabat sistem pendidikan di Malaysia atau ia tumpang berdiri atas pentas parti politik pembangkang.

Sayugia saya juga tertanya adakah apa yang ditulis itu datangnya daripada jiwa seluruh ahli PAGE atau segelintir parasit dalam PAGE yang amat membenci kosa kata Umno yang dilihat sebagai racun, walaupun sejarah telah mengangkat Umno sebagai tunggak perjuangan kemerdekaan.

Bunyi namanya pun “Parent Action Group” hampir dengan Democratic Action Party atau bapa saudaranya People’s Action Party, malah wadah yang dipilih pula ialah Malaysiakini; juara kepada juara suara pembangkang terhadap Umno kerana dalam Umno terdapat nadi Melayu!

Apa yang menjadi premis kritikan PAGE ialah tema pertandingan dekorasi peringkat Putrajaya di Sekolah Kebangsaan Putrajaya Presinct 14(1) iaitu “Umno dan Kemerdekaan” dan rentetan kepada sentimen mensyukuri kejayaan dan sumbangan Umno terhadap perjuangan kemerdekaan itu, maka terdapatlah sekumpulan pelajar yang melaungkan “hidup Umno”. Mungkin di sinilah terletak titik kebencian itu.

Lantas PAGE menjadi rabun sebelah mata apabila ia lupa mengangkat dan berterima kasih kepada rombongan UMNO bersama-sama MCA dan MIC yang diketuai oleh Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj (Umno), HS Lee, Tan Cheng Lok dan Tun VT Sambathan yang dengan beraninya berdiri atas bendera Perikatan menemui pihak Britih pada tahun 1956 untuk memaktubkan The Treaty of London, justeru memerdekakan Tanah Melayu.

Persatuan Malaysian Historical Society of Kuala Lumpur (MHSKL) yang terlibat bersama dalam penganjuran pertandingan berkenaan telah pun menjelaskan tentang falsafah murni pertandingan tersebut yang selari dengan silabus pendidikan, memperbaiki dan meningkatkan tabiat menggarap pengetahuan dan ilmu sejarah, dan mengetahui sumber sejarah tanah air dalam kalangan pelajar sekolah. Ini satu testimoni yang harus diterima oleh PAGE.

Kalau dikaji kembali titik sejarah perjuangan tersebut, maka Umno-lah yang menjadi wira pada bibit-bibit awal perjuangan, sebaliknya pihak lain tidak begitu bersungguhan. Kegusaran ini pernah disuarakan oleh Tan Cheng Lok kepada kaum Cina supaya berterima kasih kepada kerajaan Parti Perikatan yang diterajui oleh Umno kerana seelok-elok negara mencapai kemerdekaan, dalam tempoh beberapa bulan sahaja beratus ribu kaum Cina diterima menjadi warganegara yang sah.

Malah di tengah-tengah kancah perjuangan itu, pihak komunis khususnya Parti Komunis Malaya (PKM) juga bermatian berjuang untuk memastikan bahawa sistem pemerintahan dan politik Malaya bertunjangkan sistem komunisme yang berkiblatkan kepada falsafah dan ideologi Mao Tze Tung. Malah PKM dilihat bersinonim dengan kaum pendatang tertentu yang oportunis dengan berselindung di sebalik perjuangan menentang Jepun dan British. PKM seterusnya menjadi ganas sehingga membawa kepada pengisytiharan Darurat yang berlanjutan sehingga 1960.

Pada hari ini, bibit-bibit parasit itu masih wujud dalam minda pihak tertentu bagaikan gunting dalam lipatan, bagaikan duri dalam daging, dan bagaikan lintah di kaki kerbau.

Golongan ini mahu sahaja seluruh Malaysia menjadi seperti Singapura, yang peribuminya hanya tinggal sekelumit sahaja, maka kontrak sosial sebagaimana yang dipersetujui semasa kemerdekaan menjadi racun dalam minda mereka.

Segalanya membentuk paranoia terhadap Umno, kerana dalam Umno ada tema “MELAYU” dalam Umno ada peribumi, dalam Umno tercatat sejarah yang telah melenyapkan ideologi Mau Tze Tung di bumi Malaysia.

Kita tidak hairan jika wadah yang mereka pilih untuk menzahirkan intipati paranoia mereka ialah wadah yang 99% berpaksikan politik, malah politik yang semata-mata bermatlamatkan bangkangan terhadap kerajaan, mengangkat apa sahaja yang buruk, meskipun yang buruk itu hanyalah hujan sehari dalam panas bertahun.

Kita percaya bahawa paranoia pihak yang menerajui PAGE terhadap Umno tak akan hilang, kecuali sistem pendidikan negara ini jatuh ke tangan pihak tertentu yang bukan Umno yang bukan Melayu, dan yang bukan peribumi.

Tidak usahlah PAGE mahu melaung-laungkan bahawa berlaku “eroding confidence in national schools” kerana sudah terang lagi bersuluh bahawa sekolah-sekolah jenis kebangsaan tertentu telah gagal mengangkat semangat patriotik sebagai warga jati negara ini. Lepasan sekolah ini juga amat dangkal menguasai bahasa Melayu, kerana paranoia yang mereka warisi terhadap kosa kata Melayu itu sendiri.

Pastinya golongan ini akan melompat jika sekiranya sejarah menolak penubuhan Malaysia atas usaha Umno sebagaimana golongan tertentu riuh bagaikan kera mabuk kena belacan apabila Sang Nila Utama ditolak sebagai anak peribumi yang membuka Singapura atau Francis Light yang menemui Pulau Pinang sedangkan kehadiran Francis Light disambut oleh kaum peribumi Melayu yang telah lama bermastautin di bumi itu. Jelasnya falsafah murni patriotisme sebagai warga jati negaralah yang akan “erode within the heart and mind of our young generation”.


Selasa, 3 Oktober 2017

HARGA BARANG NAIK DISEBABKAN APA SEBENARNYA?



Oleh: AZMAN HUSSIN
SAYA bukanlah seorang pakar ekonomi, tetapi apa yang saya akan tulis ini pandangan umum secara seimbas lalu. Ini adalah persoalan logik akal yang semua orang boleh fikirkan tanpa perlu belajar ekonomi di universiti terkenal sekali pun,
Tujuan tulisan ini adalah mahu anda memikirkan beberapa persoalan berkenaan ekonomi dan kitarannya.
Hari ini ramai orang mengeluh dalam menghadapi kenaikan harga barang-barang keperluan dan kos sara hidup yang tinggi. Sudah tentulah kerajaan dipersalahkan atas kenaikan harga barang-barang ini. Sekali pandang, memang kerajaan patut menanggung cercaan dan kemarahan rakyat kerana mereka tidak dapat mengatasi kenaikan harga barang-barang ini.
Apakah sebenarnya faktor-faktor kenaikan harga barang-barang ini?
Kita perlu akui kenaikan harga barang-barang ini semakin berleluasa dari semasa ke semasa. Boleh dikatakan tidak ada barang yang turun harganya. Semuanya makin meningkat harganya. Ia berlaku begitu pantas. Hal ini menimbulkan kemarahan dan kepanikan dalam masyarakat.
Sekali lagi, bagaimana perkara ini boleh berlaku sebenarnya? Apakah punca-puncanya?
Mari kita lihat realiti ini. Anda mahukan kenaikan gaji jika anda seorang pekerja, dan anda mahukan keuntungan yang besar jika anda menguruskan perniagaan anda sendiri. Anda harus akui ia adalah perkara biasa dalam masyarakat kita hari ini. Konklusinya, kita mahukan pendapatan atau keuntungan perniagaan yang tinggi.
Cuba fikirkan pula perkara ini. Jika gaji anda dinaikkan, sudah tentulah pihak yang menggaji anda akan menaikkan produk atau perkhidmatan yang disediakan oleh mereka untuk menampung kenaikan kos perniagaan (kos buruh) ini. Tidak mungkin majikan tidak menaikkan harga barang-barang jualan mereka selepas gaji pekerja-pekerja dinaikkan. Mereka tentu tidak mahu bankrap dan menutup perniagaan.
Secara tidak langsung, harga barang-barang di pasaran akan naik apabila gaji dan keuntungan syarikat anda meningkat.
Jadi, bagaimana pula dengan orang-orang biasa yang berniaga atau bertani secara kecil-kecilan?
Apabila barang-barang keperluan dan kehendak meningkat harganya di pasaran, bagaimana orang-orang biasa ini mahu memenuhi keperluan dan kehendak harian mereka?
Sudah tentulah nilai duit menjadi lebih kecil. Untuk mengatasi perkara ini, tentulah mereka akan menaikkan juga barang-barang yang mereka jual atau pun perkhidmatan yang mereka sediakan. Misalnya, tukang gunting rambut akan menaikkan harga perkhidmatannya. Jika tidak, mereka tidak dapat memenuhi keperluan dan kehendak mereka kerana nilai wang sudah mengecil.
Anda marahkan harga cili, terung, timun, atau sayur-sayuran (sekadar contoh mudah) yang naik di pasaran. Tetapi, anda perlu ingat petani-petani ini juga mahu membeli telefon pintar seperti anda, dan bukan anda seorang sahaja mahu menikmati kecanggihan teknologi.
Jadi, apa yang anda nampak?
Sebenarnya masyarakat hari ini sedang mengalami kitaran ganas ketamakan dan kehalobaan manusia dalam memuaskan kehendak-kehendak mereka.
Adakah anda fikir anda seorang sahaja mahu memakai telefon jenama iphone atau Samsung yang terbaru? Pekerja-pekerja biasa juga mahukannya. Maka mereka terpaksa mendesak kenaikan gaji, atau kepada yang berniaga, mereka juga akan menaikkan harga barangan mereka. Apabila kenaikan ini berlaku, sudah pasti barang-barang yang lain akan naik harga. Ia adalah suatu ekosistem yang terus menghidupkan ekonomi kapitalis hari ini berasaskan kepada pemuasan nafsu (hedonisme).
Anda mungkin salahkan kerajaan kerana cukai GST yang menyebabkan harga barang-barang naik. Tetapi, fikir dahulu. Bagaimana kerajaan mahu menampung kenaikan gaji pekerja-pekerja kerajaan dan kos-kos pengurusan negara yang lain?
Ia adalah kegilaan masyarakat dalam mengejar kebendaan. Masing-masing mahu membuat keuntungan dan tidak ada sesiapa dapat menghalang perkara ini.  Dalam banyak keadaan, bukan semua barang boleh dikawal harganya. Maksudnya, ia tidak dapat dikawal.
Apabila satu barang naik harganya, barang-barang yang lain akan turut naik. Ia adalah satu kitaran yang berturutan dan tidak akan berhenti. Nilai duit akan mengecil. Rm100 hari ini nilainya seperti rm10 sahaja.
Mungkin penguatkuasaan dalam masalah kawalan harga ini lemah. Tetapi, punca sebenarnya adalah sikap masyarakat yang semakin individualistik dan materialistik. Mereka mahukan gaji atau keuntungan yang besar, tetapi mahukan harga barang-barang yang mereka sendiri perlukan dengan harga yang murah.
Bagaimana mahu mengawal semua ini jika seluruh masyarakat menjadi masyarakat yang indvidualistik dan materialistik?
Penguatkuasaan dan kawalan mungkin boleh dilakukan, tetapi ia pasti gagal jika pemikiran masyarakat adalah kebendaan dan individualistik. Tidak ada sesiapa dapat mengawal semuanya. Bagaimanakah anda dapat menentukan harga sebungkus nasi lemak, jika peniaganya menyatakan harga bahan-bahan mentah untuk memasaknya naik tinggi.
Hakikatnya, masyarakat hari ini sebenarnya sedang berlumba-lumba mengejar kebendaan dan tidak lagi memikirkan soal kebajikan atau keberkatan dalam hidup. Duit dan harta kekayaan telah menjadi tujuan hidup mereka. Mereka mahukan pendapatan yang tinggi, tetapi mereka kedekut dalam membelanjakan wang mereka.
Dalam keadaan yang lain, saya berikan satu contoh mudah, anda menjual produk komestik dengan harga yang mahal. Saya katakan ia mahal kerana ramai pengusahanya menjadi kaya-raya, sedangkan ia bukan keperluan yang utama atau penting. Siapakah yang menentukan harganya mesti dijual sekian-sekian harganya? Tidak ada, bukan?
Peniaga-peniaga ini membuat keuntungan yang besar,  tetapi mereka mahu membeli ikan kembung (sekadar contoh) dengan harga yang murah seolah-olah penjual ikan itu bukan manusia yang berkehendak seperti mereka.
Seterusnya, jika anda berfikir sebaliknya, tiada siapa yang mempersoalkan perkara ini. Misalnya, mengapa produk-produk komestik ini mahal. Ia sekadar contoh. Boleh juga diambil contoh kelengkapan pakaian seperti kain tudung yang harganya beratus-ratus.
Anehnya, dalam keadaan ini jarang kedengaran orang mengeluh produk kosmetik, beg tangan, kain tudung, rokok, baju (sekadar contoh) dan sebagainya ini mahal harganya.
Ramai yang mengeluh hanyalah berkenaan harga keperluan seperti bahan-bahan makanan, dan tidak dalam hal yang berkaitan kehendak-kehendak seperti telefon pintar atau pun kain tudung moden yang berfesyen. Telefon memanglah keperluan pada zaman ini, tetapi kita ada pilihan untuk mendapatkan telefon yang murah.
Jadi, apa yang anda nampak?
Kembali kepada persoalan asal, kita mulai menjadi individualistik dan materialistik. Maksudnya, anda mahukan gaji dan keuntungan yang lebih banyak, tetapi anda tidak mahu membayar keperluan dan kehendak anda dengan harga yang lebih tinggi. Ini seolah-olah anda tidak dapat berfikir yang orang lain juga mahu hidup seperti anda.
Anda menjual pakaian dengan harga yang mahal, tetapi anda mahu membeli ikan kembung dengan harga yang murah. Tetapi, bagaimana seorang penanam sayur dapat membeli kain tudung yang anda jual dengan harga yang mahal jika mereka tidak menaikkan harga sayuran mereka?  Ini adalah sekadar contoh sahaja. Boleh saja diambil contoh yang lain.
Ringkasnya, semua orang mahu memiliki wang yang banyak, tetapi mahu mengeluarkan wang yang sedikit untuk membiayai kehidupan mereka, sedangkan tidak akan terjadi harga barangan yang murah jika setiap orang berfikiran individualistik sebegini.
Apa yang mahu disampaikan, masyarakat hari ini telah menjadi suatu masyarakat individualistik dan materialistik. 
Jadi, adakah masalah ini harus dipersalahkan kepada kerajaan semata-mata, sedangkan kenaikan harga-harga barangan ini berpunca daripada sikap masyarakat itu sendiri yang mulai menjadi materialistik, individualistik dan condong kepada hedonistik?
https://www.mysuara.net/kenapa-harga-barang-naik/

Rabu, 27 September 2017

RAFIZI BAYAR UNTUK RAFIZI? MISTERI JUGA DUIT NGO INVOKE INI MENGALIR DERAS MEMBUAT UNTUNG

Hari ini agak panas umpama lahar gunung berapi, setelah dilanyak cukup-cukup Rafizi kena sejak minggu lepas, sehingga terkulat-kulat juga mulutnya untuk memusing cerita berkenaan derma INVOKE yang dia terima.

Pada mulanya nampak hebat, mengeluarkan penama yang memberi derma kepada ngo miliknya, nampak ibarat telus juga Rafizi, tetapi umpan sudah mengena, nama-nama yang dipertontonkan adalah nama yang bakal menjadikan ia sensasi, seperti nama pegawai kerajaan, syarikat judi serta nama-nama penderma yang cukup menjadi tanda tanya.

Paling menyakitkan hati Rafizi apabila didalam akhbar, notis bankrap terpampang namanya, kantoi yang dia tidak membayar duit denda RM300K yang perlu dijelaskan kerana menfitnah NFC.

Paling membuatkannya meroyan, pertanyaan dimana duit derma RM1.5 juta yang dikumpulkannya tidak sampai seminggu kerana memohon orang ramai membantu dirinya yang teraniaya dan untuk membayar denda. Adakah digunakan untuk peribadi?

Sudahnya episod paling kejam Rafizi perlu hadap, bak kata orang, hidup ini jangan selalu memfitnah untuk perjuangan, kalau fitnah untuk hidup dan menipu untuk hidup, akhirnya tidak lama pusingan balasan itu akan kena tepat kepada diri sendiri.

RAFIZI PERLU JAWAB










*Menjawab Rafizi Ramli - Bahagian 2 (Rafizi Bayar Rafizi)*
Rafizi Ramli dalam kenyataannya pada 24 September di perkara nombor 5 menjawab seperti berikut tentang persoalan mengenai kakitangan invoke;
“Kakitangan INVOKE menandatangani kontrak perjawatan dengan sebuah syarikat yang bernama KEIP Resources Sdn Bhd.
KEIP Resources Sdn Bhd pula menandatangani satu perjanjian membekalkan sumber manusia mengikut keperluan INVOKE dari semasa ke semasa. Kontrak perjawatan kakitangan dimuktamadkan begini dengan mengambil kira perkara-perkara bersabit undang-undang buruh dan perkara-perkara lain”.
Soalan tambahan saya kepada Rafizi Ramli hari ini; kontrak perjawatan kakitangan dimuktamad begitu kerana mengambil kira undang-undang buruh atau taktik Rafizi mahu mengalihkan duit yang disumbangkan orang ramai ke dalam Invoke untuk dibawa ke syarikat sendiri ??
Dalam bab membohong orang ramai dan memfitnah saya terpaksa memberi tabik hormat kepada dia. Kepakaran dia berbohong dan berimaginasi berada di luar jangkauan pemikiran manusia normal. Sebagaimana dia berimaginasi seolah-olah dia bersama-sama PM dalam lawatan ke Amerika baru-baru ini. Dia memberitahu bagaimana keluarga PM mengadakan pertemuan dengan Presiden Amerika di Trump Tower New York. Jangan kata pegawai-pegawai PM sahaja yang terkejut, pencuci bangunan di Trump Tower New York pun terkejut. Kerana dalam lawatan ke Amerika baru-baru ini PM tidak ke New York pun.
Berbalik kepada kisah KEIP dan INVOKE..
Mengikut rekod gaji yang dipamerkan oleh Rafizi menunjukkan Invoke Solutions Sdn Bhd, telah membayar KEIP Resources Sdn Bhd bermula dari RM 147,974.30 hingga RM 350,608.64 , dari Mac hingga September 2017. Hampir RM 1.3 juta telah dibayar kepada KEIP dalam tempoh 7 bulan itu. (Rujuk gambar yang disertakan di bahagian yang bertanda kuning).
Mengikut senarai itu juga, menunjukkan Invoke tidak membuat sebarang pembayaran kepada KEIP pada bulan Julai. Hanya selepas berjaya mengutip derma RM1.5 juta dari orang ramai pada Ogos, Invoke telah membayar kepada KEIP sebanyak dua kali pada 28.08.2017. Pembayaran pertama RM 160’349.95 dan pembayaran kedua RM 156,132.10 .
Manakala bulan September pula Invoke membuat pembayaran kepada KEIP, sebanyak RM 350,608.64. Kelihatan tanda-tanda yang jelas bagaimana Invoke bermewah-mewah dan ‘kenduri sakan’ selepas berjaya mengutip derma jutaan ringgit dari orang ramai.
Siapakah KEIP RESOURCES SDN BHD ?
Inilah bahagian yang agak menarik..
Alamat berdaftar KEIP adalah di Temerloh. Bagaimanapun berdasarkan slip bayaran KWSP dan Socso yang ditunjukkan oleh Rafizi menunjukkan KEIP Resources beroperasi bersebelahan atau berhampiran dengan pejabat Invoke. Semakan juga mendapati KEIP Resources tidak menjalankan sebarang aktiviti perniagaan membekal tenaga kerja atau perkara bersangkutan seperti yang didakwa oleh Rafizi.
Milik siapakah KEIP RESOURCES SDN BHD ?
Mengikut carian yang dilakukan di SSM menunjukkan pemegang saham utama syarikat itu bernama MOHD RAFIZI BIN RAMLI. Yang memegang sebanyak 10,050 saham. Individu yang bernama MOHD RAFIZI BIN RAMLI yang sama juga (berdasarkan nombor kad pengenalan), adalah pemegang saham terbesar dalam INVOKE SOLUTIONS SDN BHD. Iaitu sebanyak 250,000 saham. (Rujuk dokumen-dokumen SSM yang disertakan).
Kesimpulannya apa?
Kesimpulannya, Rafizi membekal tenaga kerja kepada Rafizi. Dan Rafizi pula membayar kepada Rafizi ratusan ribu sebulan atas nama membekalkan sumber manusia. Hasil duit yang dikutip dari orang ramai. Campur tolak kali bahagi, akhirnya dia juga yang untung. Yang menjadi mangsa adalah orang ramai yang diperdaya untuk memberi derma kepadanya.
RIZALMANSOR

Selasa, 26 September 2017

KERAJAAN BELANJA RM2.58 BILLION BAGI TEBATAN BANJIR DI PULAU PINANG, LIM GUAN ENG KATA TIDAK TAHU?

Bagaimana seorang Ketua Menteri boleh kata tidak tahu, sedangkan Kerajaan Persekutuan sudah turunkan nilai yang besar untuk projek tebatan banjir di Pulau Pinang.

Adakah kerana ingin menutup kelemahan yang DAP telah buat di Pulau Pinang yang dilihat pembangunan yang tidak teratur serta melampaui batas, akibatnya banjir buruk yang berlaku bukan banjir biasa, tetapi banjir disertakan dengan tanah runtuh.

Banyak kawasan yang banjir kilat berlaku tidak sampai 15 minit hujan turun, apatah lagi kalau hujan turun sampai 12 jam. Makin teruklah kawasan itu.

Namun mata rakyat Malaysia memang melihat perbezaan banjir di Pulau Pinang, Lim Guan Eng tidak mampu untuk menutupnya, malah dikalangan rakyat Pulau Pinang juga ada yang teramat marah kerana bantuan dari kerajaan negeri ibarat melepaskan batuk ditepian tangga.

Kasihan rakyat Pulau Pinang, apakan daya, anda yang pilih kerajaan DAP, katanya mampu untuk selesaikan banjir hanya dalam jangka masa 9 bulan sahaja.

Sekarang alam mengajar, semua kena.

Siapa nak jawab?


K’jaan belanja RM2.6b bagi tebatan banjir Pulau Pinang


Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar menafikan dakwaan bahawa Putrajaya tidak memberi dana yang sewajarnya untuk membantu masalah banjir di Pulau Pinang.
Beliau berkata kerajaan persekutuan telah membelanjakan RM2.58 bilion untuk projek tebatan banjir di negeri itu sejak 2006.
Bercakap pada sidang akhbar hari ini, Wan Junaidi berkata beliau memiliki senarai projek berkenaan, tetapi tidak mengedarkannya kepada media.
Beliau berkata satu-satunya projek yang belum dimulakan ialah di Sungai Pinang. Kelewatan itu, katanya, berpunca daripada kegagalan kerajaan negeri menyelesaikan isu-isu pengambilan tanah dalam masa yang ditetapkan.
"Kerajaan negeri hanya menyelesaikan isu pengambilan tanah pada tahun 2016... Mereka mengambil masa yang lama dan prosesnya panjang, ini tidak dapat dielakkan," kata menteri itu.
Disebabkan kelewatan itu, beliau menjangkakan projek itu akan hanya siap pada tahun 2020.
Read more at https://www.malaysiakini.com/news/396225#ZY77iKBCYZbLu6fM.99

Isnin, 25 September 2017

PESTA ARAK DIBENARKAN DI SELANGOR, ADAKAH AZMIN ALI TIDAK ENDAHKAN SENSITIVITI UMAT ISLAM?


Heboh apabila Azmin benarkan Better Beer Festival 2017 di Selangor, mungkin kerana DBKL tidak benarkan ia diadakan di PUBLIKA Kuala Lumpur, berbondong pula pemimpin DAP kerasukan supaya DBKL menarik balik notis pembatalan itu.

Setelah habis peluru untuk memberikan DBKL tekanan, malah pemimpin DAP seperti Taresa Kok teruk juga dikritik dalam Facebook miliknya kerana isu Pesta Arak ini. Maka plan B tetap ada, sudah pasti penganjuran di negeri asal, Selangor sejak 2014 akan diteruskan.

Azmin mengatakan ini sejajar dengan prinsip kerajaan Negeri yang sentiasa ingin menjaga sensitiviti kaum dan agama. Tetapi agak menghairankan di negeri yang ramai umat Islam, adakah ia dipersetujui oleh Sultan?

Pemimpin Islam dari PAN juga membisu perihal isu ini, terutama Mat Sabu, kalau nak diharapkan PPBM, sudah pasti Mahathir juga kata ok, sebabnya anak Mahathir juga mempunyai kilang arak yang menjadi bisnes utamanya.

EXCO Pas Selangor perlulah lebih tegas, tunjukkan satu keadaan dimana PAS ini relevan dalam Selangor.


Jumaat, 22 September 2017

BAGAIMANA MALAYSIAKINI MELAKUKAN 'CERITA TIDAK BENAR' TERHADAP MAS AIRLINES

Berkali-kali portal paling pembelit proksi DAP yahudi ini bermain strategi 'Spin News' supaya dikalangan pembaca menjadi marah tanpa sebab.

Menjerumus mencipta dosa kering kepada pembaca yang hanya membaca tajuknya sahaja.

Tetapi itulah Malaysiakini dan portal pembangkang lain. Serangan ini sudah biasa digunakan. Bila terkantoi, editor mereka menganggap hanyalah salah tulis, tersalah info.

Licik dan jahat media ala zionis ni. Tetapi tidak mengapa. Melihat keadaan semasa untuk merosakkan krealibiliti Malaysiakini. Anggaplah ia sebagai portal yang busuk ibarat bangkai anjing mati kena langgar dengan lori.

Jadi apa pilihan kita?

Baca yang sebenarnya Hal Mas Airlines dibawah ini.

URUSNIAGA PEMBELIAN PESAWAT OLEH MAS – SALE LEASEBACK – untuk mereka yang kurang faham

Masih ada yang menjadikan pembelian pesawat oleh MAS sebai topik perbincangan untuk mengambil kesempatan mengutuk dan mengkritik kerajaan dan MAS.

Kebanyakan dari mereka tidak faham cara urusniaga jual beli pesawat dan memberikan informasi tentang perkara yang mereka tidak tahu daninformasi yang tidak atau kurang tepat.

CARA PEMBELIAN PESAWAT

Ada beberapa cara untuk syarikat penerbangan mengadakan pesawat untuk operasi mereka.  Ini termasuk pembelian tunai, pinjaman dengan mengadai dan cara Sale- Leaseback. 

Tiap syarikat memilih cara pengadaan pesawat dengan mengambilkira prioriti, kemampuan dan cara model bisnis mereka.

APA ITU SALE-LEASEBACK?

Di bawah Sale-Leaseback, Pelgeluar (Boeing) menjual pesawat kepada pelanggang (MAS) yang menjadi pemilik asal pesawat.  Pmilik asal pesawat (MAS)  menjual pesawat itu kepada pemberi pinjaman atau pemberi sewa yang kemudian segera memajak pesawat kembali kepada pemilik asal (MAS).

Jadi urusniaga secara ini melibatkan (i) penjualan (Sale) pesawat oleh MAS kepada pemberi dana dan (ii) penyewaan kembali (Leaseback) pesawat itu oleh MAS.

Ini berbedza dengan urusniaga secara pengadaian dimana pemilik pesawat asal tetap jadi pemilik dan pemberi dana adalah peminjam secara pengadaian. Cara pengadaian tidak memindahkan pemilikan pesawat kepada peminjam.  Urusniaga membeli kereta dan motor kebanyakannya mengunakan cara pengadaian ini.

Urusnuaga secara Sale Leaseback memberi syarikat penerbangan satu cara untuk mengadakan pesawat baru dengan tidak mengunakan dana yang banyak.

MENGAPA SYARIKAT PENERBANGAN MEMILIH URUSNIAGA SECARA SALE-LEASEBACK?

Terdapat beberapa sebab Leaseback menarik kepada sebuah syarikat penerbangan:

1. Sale-leaseback adalah kaedah pembiayaan.

Pesawat boleh dianggap menjadi cagaran untuk pinjaman melalui Sale Leaseback.  Ini bererti syarikat tidak perlu mengunakan aset lain sebagai cagaran kepada pemberi dana untuk pengadaan pesawat.

2. Bisnis penerbangan bukan bisnis pemilikan dan pengendalian aset (It is not an asset management business)

Bisnis penerbangan adalah satu bisnis yang nemawarkan perkhidmatan transportasi.  Fokus bisnis adalah perkhidmatan transportasi. 

Dari aspek ini, pesawat adalah satu alat untuk menjalankan dan mencapai matlamat bisnis – penawaran perkhidmatan transportasi.

Pemilikan pesawat bukan matlamat bisnis syarikat penerbangan.

Selain dari itu, ada risiko pemilikan pesawat yang boleh dielakkan dengan cara ini termasuk risiko kejatuhan harga pesawat apabila dijual kembali (resale).

3. Sale-Leaseback boleh membebaskan ekuiti (dana syarikat) yang terikat di dalam pesawat.

Bisnis penerbangan memerlukan dana tunai yang tinggi.  Dari pembayaran gaji, minyak, parking, catering, perawatan pesawat dan sebagainya – semuanya memerlukan dana tunai dalam erti kata tiada hutang dibenarkan.

Jikalau pembayaran dapat ditangguhkan, ini juga kerana syarikat telah memberikan jaminan bank atau bank guarantee untuk membuat pembayaran secara ditangguh.

Jadi, Sale-Leaseback membolehkan syarikat penerbangan menggunakan dana yang mungkin terikat di dalam pengadaan dengan cara yang lebih produktif. 

Dana yang terikat dalam pembelian pesawat jikalau pesawat dibeli tidak dapat dimanfaatkan untuk bisnis sebenar perushaan syarikat penerbangan.
   

4. Sale-Leaseback boleh mengubah risiko jualan semula (resale).

Apabila syarikat penerbangan memutuskan untuk upgrade armada pesawat kepada yang lebih baru, pesawat yang ada akan dijual.

Kejatuhan nilai dan harga pesawat pasti berlaku dan pemilik pesawat yang memikil beban risiko ini.

Oleh kerana syarikat adalah peminjam bukan pemilik, maka syarikat tidak memikul risiko kejatuhan harga dan nilai pesawat apabila menjual apa yang mungkin menjadi aset usang.

5. Sale Leaseback boleh meningkatkan lembaran imbangan (balance sheet) syarikat penerbangan.

Jikalau pesawat dibeli, hutang untuk membeli pesawat adalah satu liabiliti dalam balance sheet syarikat dibandingkan dengan penyewaan pesawat dibawah Sale-Leaseback tidak diambil kira sebagai hutang didalam balance sheet.

Dalam syarikat syarikat besar, perbedzaan ini sangat penting,lebih lebih lagi apabila nilai keseluruhan hutang yang dibebani syarikat sangat besar.  Bayangkan jikalau didalam balance sheet MAS jumlah hutang ditambah dengan 42 Billion dan ditingkatkan lagi dengan interest yang perlu dibayar – perubahan ini akan menjejas nilai dan harga saham syarikat.  Bukan hanya ini, pengurangan nilai dalam pesawat perkiraan (depreciation) mengecilkan nilai aset syarikat.

6. Sale Leaseback memberikan syarikat lebih fleksibiliti untuk mengawal cukai operasi pesawat.

Sebagai pemilik, syarikat boleh mengurangkan pembayaran cukai dengan mengambilkira susut nilai (depreciation) dan faedah yang dibayar.

Sebagai penyewa di bawah Sale-Leaseback syarikat dapat mengurangkan keseluruhan pembayaran sewa sebagai perbelanjaan semasa.

Perbedzaan ini dapat mengurangkan beban cukai syarikat dengan jumlah yang bannyak.

Banyak syarikat penerbangan memilih untuk mengunakan cara Sale-Leaseback ini untuk mengadakan pesawat untuk operasi mereka.  Ini bukan carqa baru dan telah menjadi satu industri besar dengan nilai berbillion Dolar.

Perkara pengadaan pesawat dan cara pengadaan pesawat adalah satu perkara yang memerlukan kefahaman industri dan bukan satu yang boleh dikomen oleh mereka yang tidak atau kurang faham tentang industri ini.

Informasi dan gambaran yang salah yang diberikan oleh pakar pakar kedai kopi dalam gossipan hanya bertujuan untuk menjadikan ini sebagai satu modal politik.

INI TIADA KENA MENGENA DENGAN POLITIK.

AYAHANDA MD


SPRM MENAHAN TIGA KAKITANGAN AHLI PARLIMEN PEMBANGKANG?

PKR dan sekutunya, apabila menyerang UMNO kononnya menuduh tanpa segan silu kononnya UMNO adalah bapa segala rasuah, makan rasuah, suka rasuah, rupanya mereka lagi bapak super rasuah. Siapa nak sanggah?

Patutlah Azmin masih tidak menandatangani IBR SPRM, sedangkan semua negeri sudah lakukan.

Membusuk sampai ke usus. Itulah PKR, DAP dan sekutu Pakatan Harapan yang lain.

SIAPA YANG DITAHAN SPRM JAM 8 MALAM TADI?

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan tiga kakitangan Ahli Parlimen Subang, R Sivarasa (foto) dari PKR bagi membantu siasatan kes rasuah dalam isu berkaitan imigresen.

Mereka yang ditahan berkhidmat sebagai setiausaha politik, pembantu peribadi dan kerani kepada Ahli Parlimen itu.

Setiausaha politik berusia 45 tahun itu ditahan di pejabat SPRM Kuala Lumpur kira-kira jam 8 malam tadi.

Penahanan dibuat beberapa jam selepas pasukan penyiasat menahan kerani dan pembantu peribadi Ahli Parlimen terbabit, dipercayai membabitkan suapan berjumlah RM20,000.

Menurut sumber, kerani dan pembantu peribadi berkenaan ditahan di sebuah restoran di Taman Maluri kira-kira jam 1.45 tengah hari ini.

Menerusi maklumat awal yang diperoleh, syarikat milik pengadu dikatakan pernah membawa masuk pekerja asing bertaraf buruh menggunakan kelayakan profesional dan diketahui oleh ketiga-tiga suspek.

Pengadu mendakwa diminta menyediakan wang RM55,000 bagi menyelesaikan urusan berkaitan imigresen.

Difahamkan, SPRM akan mendapatkan perintah reman pagi esok.


Khamis, 21 September 2017

BACA BETAPA JAHATNYA PENERANGAN ADUN DAP INI, ANDA NILAIKAN!

*BACA TULISAN ADUN KAMPUNG TUNKU, LAU WENG SAN DARI DAP INI. TANYA DIRI ANDA SEBAGAI UMAT ISLAM, ADAKAH ANDA MASIH AKAN MENYOKONG DAP DAN PARTI YANG BERSEKONGKOL DENGAN KAFIR HARBI INI?*

*Oktoberfest: Soalan yang DBKL perlu jawab*
_Oleh Lau Weng San_

Keengganan menteri Wilayah Persekutuan untuk campur tangan dalam keputusan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) tidak meluluskan Oktorberfest memberi gambaran kasar kerjasama yang bakal terjalin antara PAS dan BN, biarpun mereka belum terikat secara rasmi.

Keputusan ini juga memberi sedikit sebanyak gambaran dan lakaran kasar terhadap bentuk dan model kerjasama yang bakal terjalin pada masa hadapan di antara kedua-dua parti ini, memandangkan pada masa sekarang kedua-duanya mempunyai perkiraan politik masing-masing yang perlu diambil kira sebelum sebarang bentuk ikatan politik dijalinkan secara rasmi.

Keseluruhan episod ini bermula dengan ancaman daripada puak takfiri dalam PAS yang diakhiri dengan larangan daripada DBKL dan keengganan menteri Wilayah Persekutuan untuk campur tangan dalam urusan ini.

Memang tidak dapat dinafikan keputusan DBKL ini menjejaskan iklim dan sentimen pelaburan di Malaysia kerana pihak pemerintah dilihat sebagai tidak konsisten dalam dasar dan pelaksanaan undang-undang.

Adakah ini bermaksud bahawa semua aktiviti perniagaan yang bercanggahan dengan ajaran mana-mana agama akan dijadikan sebagai undang-undang dan ditegah sama sekali? Setakat mana undang-undang ini boleh dilaksanakan dan apakah kriteria dan garis panduan DBKL untuk memastikan ianya mampu bertindak secara telus?

Apakah mesej yang akan disampaikan kepada pelabur, khususnya para pelabur asing apabila DBKL boleh sewenang-wenangnya menolak permohonan aktiviti perniagaan yang sebenarnya dibenarkan oleh Perlembagaan Persekutuan?

Bagaimana pula dengan aktiviti tertentu seperti pemilihan ratu cantik termasuk pertandingan Kumang Gawai oleh Kaum Dayak di Sarawak dan Unduk Ngadau oleh Kaum Kadazan Dusun Murut di Sabah?

Bagaimana dengan penjualan daging khinzir oleh masyarakat bukan Islam?
Bagaimana dengan perarakan secara besar-besaran berhala-berhala Buddha dan Hindu semasa perayaan Wesak Day dan Thaipusam? Adakah kesemua ini juga akan dilarang seperti Oktoberfest?

Bukankah benar bahawa DBKL boleh menetapkan beberapa syarat tambahan untuk memastikan bahawa aktiviti perniagaan ini dijalankan dengan cara yang teratur dan tidak menganggu ketenteraman awam serta memastikan golongan bukan-Muslim sahaja yang terlibat dalam aktiviti ini?

Soalan-soalan ini diajukan kerana tiada apa-apa undang-undang bertulis di Malaysia yang secara tersurat melarang penganjuran program ini. Seharusnya DBKL perlu mewujudkan satu ruang berdiskusi dan berunding serta bertelus dalam pelaksanaan dasar-dasarnya.

Sememangnya minuman beralkohol dilarang sama sekali dalam ajaran agama Islam, tetapi sekiranya penganjur tegas memastikan bahawa Muslim tidak terlibat dan persiapan rapi dalam aspek keselamatan diambil, maka sepatutnya tiada masalah untuk program ini dibenarkan.

*Beza bir dan arak*

Soalan-soalan di atas mengundang seribu satu soalan lagi. Terdapat mereka yang menyamakan “bir” dengan “arak” sedangkan kedua-duanya mempunyai takrifan dan kawalan yang berbeza dari segi undang-undang.

Istilah arak yang diguna pakai di bawah Akta Kastam 1967 ialah “liquor yang memabukkan”. Berdasarkan seksyen 2(1) Akta Kastam 1967, takrif “liquor yang memabukkan” termasuklah apa-apa alkohol, atau apa-apa cecair yang mengandungi lebih daripada 2% spirit pruf (alkohol mutlak), yang sesuai atau bermaksud untuk, atau yang boleh dengan apa-apa cara diubah bagi digunakan sebagai suatu minuman.

Kehendak pelesenan yang ditetapkan oleh Kastam untuk penjualan liquor yang memabukkan secara runcit tertakluk di bawah seksyen 32 Akta Eksais 1976.

Walau bagaimanapun, seksyen ini memberikan pengecualian lesen jualan runcit minuman beralkohol seperti bir, todi atau liquor natif. Penjualan runcit kecil-kecilan bagi arak jenis ini tidak melebihi kuantiti yang ditetapkan dibenarkan di kedai tanpa keperluan pelesenan di bawah akta ini dan di sinilah perbezaan di antara bir dan arak (liquor yang memabukkan).

Menggunakan alasan kesihatan untuk menolak permohonan ini juga dilihat sebagai tidak munasabah sedangkan banyak lagi makanan dan minuman yang boleh memudaratkan kesihatan tubuh badan manusia tetapi tidak dilarang.

Contoh paling baik ialah rokok, tembakau, gula putih. Gula putih dikatakan dikaitkan dengan penyakit diabetes dan hampir 3 juta rakyat Malaysia telah dijangkiti penyakit diabetes, sesuatu angka yang cukup membimbangkan. Maka soalannya adakah kerajaan akan mengharamkan penjualan gula putih juga atas sebab kesihatan?

Terdapat tuduhan bahawa penganjuran program berpesta seperti ini bukan budaya orang Malaysia dan ianya wajar dilarang sama sekali.

Bagaimana dengan sambutan perayaan Bon Oduri setiap tahun di Shah Alam oleh rakyat Jepun yang menetap dan bekerja di Malaysia? Adakah kita membenarkannya atau menegahnya sedangkan Malaysia sepatutnya sebuah negara yang menjamin kebebasan berhimpun dan berbudaya?

Kesemua salah tanggapan atau misperception ini perlu diberi penjelasan yang sewajarnya dalam mana-mana diskusi yang melibatkan hak dan kepentingan semua kaum dan agama di Malaysia.

Maka dengan itu saya mengajak semua rakyat Malaysia untuk berbalik kepada prinsip Rukun Negara yang bukan sahaja tertakluk kepada 5 rukun tetapi juga merangkumi cita-cita Malaysia untuk mencapai perpaduan yang lebih erat di kalangan seluruh masyarakatnya, memelihara satu cara hidup demokratik serta menjamin satu cara liberal terhadap tradisi kebudayaannya yang kaya dan berbagai corak.

* Lau Weng San ialah Adun DAP di Kampung Tunku, Petaling Jaya.*


Selasa, 19 September 2017

PEMBELOTAN MAT TAIB : CERITA MENGARUT JAHABAR SADIQ

"Mat Taib memberitahu Noh Omar dan Azeez Rahim tentang rasuah yang berleluasa di Selangor. “Azmin teruk, lagi teruk dari aku,” kata Mat Taib, yang menyebabkan Noh Omar dan Azeez Rahim ketawa. Mat Taib berkata beliau tidak boleh mendapatkan kelulusan kerajaan negeri untuk membangunkan tanah Yayasan FAS di Kelana Jaya melainkan jika beliau bersetuju membayar Menteri Besar Selangor Azmin Ali ‘komisyen di bawah meja’."
Jahabar Sadiq dari The Malaysian Insight lakukannya sekali lagi. Hari ini dia keluar dengan cerita tidak masuk akal sekali lagi, yang boleh anda baca di bawah. Jahabar mesti minum terlalu banyak arak malam tadi dan masih lagi mabuk kerana dia pasti masih khayal.

Menurut Jahabar, ‘sumber’ beliau memberitahunya bahawa pembelotan Muhammad Muhammad Taib a.k.a. Mat Taib semalam sepatutnya bersama dengan lapan orang ADUN Pakatan Harapan atau ADUN. Walau bagaimanapun, itu tidak berlaku, kata Jahabar, dan akhirnya Mat Taib belot seorang sahaja.

Jahabar mesti pergi ke Sekolah Kewartawanan Clare Rewcastle Brown. Siapa yang disebut sebagai sumbernya ini? Namakan mereka. Janganlah seperti Laporan Sarawak yang selalu bercakap mengenai sumber yang tidak disebutkan namanya, yang hampir dengan siasatan, mengikut dokumen yang mereka lihat, dan sebagainya. Itulah jenis pelaporan klasik Clare Rewcastle Brown: yang banyak bercakap tetapi kosong.


Don’t drink and drive write
Yang lebih penting lagi, Jahabar berkata lapan ADUN Selangor seharusnya telah berhijrah bersama Mat Taib. Jika anda tahu terdapat lapan ADUN maka, tanpa ragu, anda akan tahu siapa mereka. Namakan mereka! Mengapa melaporkan lapan ADUN tanpa nama?

Malaysia Today mencabar Jahabar Sadiq untuk menamakan sumber yang disebutnya dan juga menamakan lapan ADUN Pakatan Harapan itu.

Bagaimanapun, biarlah Malaysia Today menjadi yang pertama untuk mendedahkan rahsia di sebalik pembelotan Mat Taib semalam – kisah sebenar, bukan kisah dongeng dari Jahabar Sadiq. Malah, Malaysiakini telah menceritakan kisah ini, yang boleh anda baca di sini (Dr Mahathir surat khabar buruk, kata Noh Omar)).


Sekurang-kurangnya Malaysiakini bercerita yang betul.

Hanya dua minggu lalu, Mat Taib bertemu dengan ketua Umno Selangor, Noh Omar dan Azeez Rahim di Mekah. Mat Taib dan Noh Omar adalah kawan lama dari sekolah jadi hubungan mereka masih sangat mesra walaupun perbezaan politik mereka.

Dalam perbualan mereka, Mat Taib merungut tentang masalah yang dihadapi beliau. Beliau berkata DAP secara praktikal adalah pembuat keputusan dalam Pakatan Harapan dan selebihnya perlu melakukan apa sahaja yang diputuskan oleh DAP. “Pakatan Harapan yang sebenarnya Pakatan Cina,” kata Mat Taib. “Melayu hanya baruah Cina.”

Mat Taib kemudian memberitahu Noh Omar dan Azeez Rahim tentang rasuah yang berleluasa dan terang-terangan di Selangor. “Azmin teruk, lagi teruk dari aku,” kata Mat Taib, yang menyebabkan Noh Omar dan Azeez Rahim tergelak. Sekurang-kurangnya Mat Taib jujur tentang ketidakjujurannya.

Mat Taib berkata beliau tidak boleh mendapatkan kelulusan kerajaan negeri untuk membangunkan tanah Yayasan FAS di Kelana Jaya melainkan jika beliau bersetuju membayar Menteri Besar Selangor Azmin Ali ‘komisyen di bawah meja’.

“Azmin nak ambik daging, tinggal aku tulang je,” kata Mat Taib dengan nada marah. Mat Taib menjelaskan bahawa Azmin sedang merancang untuk mengambil alih dari Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk jawatan presiden PKR. “Sebab tu dia makan keliling,” kata Mat Taib. Dan Azmin akan memastikan bahawa hanya orang dia sahaja dipilih sebagai calon dalam pilihan raya umum akan datang untuk menjadikan Wan Azizah ‘bersendirian’ dan mengepung beliau dengan orang-orangnya.

Noh Omar dan Azeez Rahim kemudian bertanya kepada Mat Taib mengapa dia terus membuang masa di Pakatan Harapan. Mengapa tidak kembali kepada Umno? Itulah masanya, hanya dua minggu yang lalu, idea Mat Taib untuk kembali ke Umno telah diperkatakan. Dan ini berlaku di Mekah dan tiada kena mengena dengan ‘Selangor Move’ à la ‘Perak Move’, sebagaimana yang dikelirukan oleh Jahabar Sadiq. Bagaimanakah dalam masa dua minggu mereka dapat merundingkan pembelotan Mat Taib bersama-sama dengan lapan ADUN Selangor? Itu tidak boleh dilakukan antara 31hb Ogos dan semalam.



Mat Taib merungut bahawa Azmin Ali cuba untuk mengawal tanahnya di Selangor

Isu di sini tidak begitu banyak sehingga Mat Taib membelot dan kembali kepada Umno. Ia adalah mengenai mengapa beliau meninggalkan Pakatan Harapan dengan rasa tidak puas hati. Inilah yang sepatutnya diperkatakan oleh The Malaysian Insight. Dan Mat Taib hanya satu lagi siri pembelotan dari Pakatan Harapan. Dan menurut sumber kami (Malaysia Today juga boleh menulis seperti The Malaysian Insight dan Sarawak Report), terdapat banyak lagi pembelotan yang akan datang.

Di sebalik cuba mencadangkan apa yang disebut ‘kegagalan’ daripada lapan ADUN yang tidak disebut nama yang sepatutnya belot bersama Mat Taib, The Malaysian Insight harus menjelaskan mengapa Mat Taib membelot, dan kenapa dia adalah satu lagi daripada banyak pembelotan setakat ini dan bukan yang terakhir dari banyak pembelotan yang akan datang.

Kenapa Perdana Menteri Najib Tun Razak mahu jadikan ‘episod Perak’ di Selangor, seperti bagaimana dicadangkan Jahabar Sadiq? Pilihan raya umum akan datang sudah hampir. Jika anda ingin menggulingkan kerajaan negeri melalui pembelotan anda lakukan pada permulaan tempoh dan bukan pada akhir tempoh. Najib tidak akan bodoh untuk mengambil alih Selangor hanya beberapa bulan sahaja. Lebih baik membiarkan sahaja Selangor dan kemudian mengambil alih kerajaan dalam pilihan raya umum, yang boleh berlaku jika Umno Selangor membuat kerjanya dengan betul.

Selangor lemah dan sedia untuk pengambilalihan. Satu-satunya masalah ialah Umno dan Barisan Nasional Selangor bukannya lebih baik daripada PKR dan Pakatan Harapan Selangor. Jadi bukan pertandingan untuk tempat pertama tetapi pertandingan untuk tempat terakhir. Selangor bukan untuk Pakatan Harapan untuk menang tetapi untuk Barisan Nasional kalah. Sedih untuk mengatakan, inilah yang berlaku di Selangor pada masa ini.

Dan ingat, anda membaca kesemuanya ini pertama di Malaysia Today


Kisah dongeng berasaskan ‘mabuk’ Jahabar Sadiq mengenai pembelotan Mat Taib

Mat Tyson patah balik untuk ulangi episod Perak, kata sumber
Jahabar Sadiq, The Malaysian Insight

IA sepatutnya lebih daripada sekadar Muhammad Muhammad Taib masuk Umno semula semalam. Beliau sepatutnya membawa bersamanya lapan ahli dewan undangan negeri (Adun) dan menyebabkan pentadbiran Mohamed Azmin Ali tumbang.

Namun kerana ada campur tangan daripada pihak berkepentingan yang berkuasa di Selangor, akhirnya, Presiden Umno Najib Razak hanya ada Muhammad seorang untuk muncul pada sidang media yang digembar-geburkan pada pukul 5 petang di Kuala Lumpur.

Sumber memberitahu The Malaysian Insight rundingan untuk membawa Muhammad, 72, pulang ke pangkuan Umno dan menarik masuk lapan yang yang lain itu diuruskan oleh orang tengah dan bukannya perdana menteri sendiri.

“Najib dimaklumkan semuanya lancar tetapi apabila beliau tiba, hanya Mat Tyson ada di situ,” kata seorang sumber parti kepada The Malaysian Insight, dengan menggunakan nama gelaran popular bekas Menteri Besar Selangor itu.

“Rundingan terbantut kerana ia tersekat di peringkat tertinggi apabila didapati Mat Tyson termasuk dalam rundingan itu,” kata seorang sumber lain kepada The Malaysian Insight.

Perkembangan itu membawa kepada pengumuman yang pendek dan hambar semalam Muhammad kembali ke pangkuan Umno, biarpun kehadiran hampir semua anggota Majlis Tertinggi Umno hadir sama mencetuskan desas-desus serta spekulasi peralihan sebuah kerajaan negeri atau rombakan dalam parti menjelang pilihan raya umum yang harus diadakan sebelum Ogos 2018.

Difahamkan percaturan politik penyertaan semula Muhammad ke dalam Umno melibatkan lapan Adun PKR bergabung bersama 12 Adun Umno dan 13 Adun PAS serta bekas Menteri Besar Selangor Khalid Ibrahim untuk membentuk barisan 34 Adun yang sudah cukup untuk membentuk sebuah kerajaan di Selangor. DUN Selangor mempunyai 56 kerusi.

Kenapa lapan Adun PKR itu mahu meninggalkan parti mereka tidak didedahkan, kata sumber Umno yang mengetahui percaturan tersebut.

Pemerhati politik berkata langkah membawa Muhammad dan lapan Adun mengulangi episod yang berlaku di Perak pada 2009 ketika mana tiga Adun Pakatan Rakyat (PR) melompat keluar daripada kerajaan yang memerintah dan menyokong Barisan Nasional di DUN Perak yang mempunyai 59 kerusi.

Ia menyebabkan kerajaan PR yang mempunyai 28 wakil rakyat tumbang. Sultan Perak kemudian mempelawa BN yang mempunyai 28 Adun untuk membentuk kerajaan negeri setelah ia mempunyai majoriti tipis susulan tindakan tiga Adun yang lompat parti itu.

Pemerhati juga berkata langkah Muhammad semalam membayangkan hasrat Najib dan Umno untuk mengguna pakai jalan yang sama seperti di Perak untuk mengalahkan seteru politiknya di Selangor.

Muhammad empat penggal menjadi wakil rakyat Batang Kali (1982-1999) dan Menteri Besar Selangor antara 1986 hingga 1997 apabila beliau letak jawatan berhubung kes mata wang di Australia.

Beliau keluar Umno untuk menyertai PAS pada 2013, empat tahun selepas tidak tersenarai dalam Kabinet Najib pada 2009. Beliau meninggalkan PAS selepas dua tahun dan menyertai PKR pada 2015.

Muhammad berbalah dengan Istana Selangor apabila berkahwin secara sulit dengan adinda kepada Sultan sekarang pada 1987 di Thailand. Beliau dan puteri Selangor itu, Tengku Puteri Zahariah Sultan Abdul Aziz Shah, kini sudah bercerai.

Dalam satu wawancara dengan Utusan Malaysia dua tahun lalu, Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah menyentuh tentang beberapa menteri besar negeri itu tetapi membuat kenyataan yang keras tentang Muhammad.

“Yang banyak tukar adat ini ialah Muhammad Muhammad Taib. Macam penganugerahan darjah kebesaran tidak lagi melalui Dewan Diraja, tetapi Exco sahaja luluskan terus, bagi darjah kebesaran.

“Terus terang, saya tidak hormat pada Muhammad Taib. Dia buat kekayaan ketika berada dalam Umno, kemudian masuk PAS. Kemudian apabila PAS kelam kabut, dia keluar dan masuk PKR. Kalau dia masuk mana sekalipun, macam mana hendak hormat sebab dia banyak melompat.

“Kalau orang tidak ada prinsip jadi pemimpin, memang goyanglah. Kita mesti teguh. Kalau kepercayaan kita betul, periksa dan ulang periksa dan jangan berganjak bila sudah buat keputusan,” titah baginda.

– Malaysia Today

PENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal Mat Taib’s Defection: Jahabar Sadiq’s Cock-And-Bull Story. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak azmykelanajaya.com mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak azmykelanajaya.com berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.

Sumber : http://www.azmykelanajaya.com/2017/09/pembelotan-mat-taib-cerita-mengarut.html#.WcDEcMgjHIU