Rabu, 27 Disember 2017

KISAH DERMA RM2.6 BILLION ARAB SAUDI, REALITI DAN FANTASI SERTA FAKTANYA - SYED AGIL JAMALULLAIL

Kadang-kadang ada sebab strategi membunuh karekter oleh pembangkang terhadap Najib Razak, sebabnya sekiranya membiarkan Najib Razak semakin kuat, mereka akan layu, tengelam punca, kerana Najib Razak seorang yang hebat sebagai seorang pemimpin, pakar ekonomi juga mengiktiraf idea-idea Najib Razak, malah negara-negara yang nampak idea-idea yang bagus dari Najib Razak mereka setuju mengikutinya, sebagai contoh BR1M, selepas Arab Saudi, kini Mesir pula akan melaksanakan bantuan ala-ala BR1M. Banyak lagi pencapaian yang sepatutnya kita sebagai rakyat Malaysia berbangga dan kagum.



Kepala Penyangak dalam PH

KISAH 2.6 BILLION DERMA ARAB SAUDI

Sebenarnya akaun Amprivate Najib Razak, terima beberapa money trail yg melibatkan 4 akaun pihak Saudi dlm pelbagai tranche. Akaun tu pula sebenarnya adalah akaun private yg diuruskan oleh wakil yg diketahui oleh pejabat Umno dan bukannya akaun personal seperti akaun gaji atau akaun simpanan personal. ianya dibuka khas utk terima derma Saudi dan ditutup selepas baki derma pilihanraya tersebut diagihkan.

total derma politik drpd Arab Saudi ialah RM4.2 billion yg sampai menjelang PRU13 tapi apa yg dipopularkan ialah hanya derma RM2.6 billion, pembangkang mahu menutup money trail lain yg jelas menunjukkan sumber drpd akaun rasmi kerajaan Saudi dan akaun peribadi putera Saudi.

i. US$80 juta drpd akaun kementerian kewangan Arab Saudi

ii. US$120 juta akaun Prince Faisal Bin Turki Bandar AlSaud

iii. US$170 juta syarikat Blackstone Asia Real Estate Partners Ltd

iv. US$680 juta drpd akaun syarikat Tanore Finance (BVI)

Daripada money trail The Wall Street JournalABC News Australia [1], Malaysiakini [3] semua mengesahkan trail drpd akaun kementerian kewangan arab saudi dan akaun Prince Faisal bin Turki Bandar AlSaud. confirmed and verified seperti yg diakui oleh menteri luar Saudi, Adel al-Jubeir [2].

Derma RM2.6 billion tu sebenarnya ialah US$681 juta money trail drpd akaun syarikat Tanore yg bernilai RM2.6 billion mengikut nilai tukaran masa tu.

Bagi pihak Najib, dia terima maklumat yg Saudi mahu menderma kepada perjuangan politiknya yg mahu melawan pengaruh DAP dgn berlandaskan Islam Sunni. mana mungkin Najib tau drpd mana duit tu akan disalurkan. malang sekali Saudi salurkan derma itu melalui syarikatnya Tanore dimana syarikat tu ada kaitan perniagaan dgn 1MDB.

Kita bukan boss raja saudi, kita bukan bos putera saudi, kita juga bukan pengurus kewangan saudi, mahupun penasihat kewangan saudi.. jadi bila Saudi nk derma logiknya kita terima saja. takkan nk demand letakkan syarat pulak kpd siapa2 nk derma.. supaya duit tu datangnya drpd akaun mana, berapa, bgaimana dan bila.

Mengikut laporan siasatan abcnews.. mereka juga dh verify surat drpd Saudi yg mengesahkan bahawa wujud surat yg mengesahkan yg syarikat2 blackstone dan tanore itu adalah syarikat Arab Saudi.
ada yg tak puas hati dgn surat ni dan dikatanya palsu.. tiada bukti dikemukakan yg surat tu palsu, tapi menteri luar Saudi sendiri sahkan yg US$681 juta atau RM2.6 billion itu mmg drpd Saudi.

Ada yg kata hantu yg derma sebab Najib cakap terima derma drpd King Abdullah yg dah meninggal. Tapi bila Prince Sultan bin Salman bin Abdulaziz AlSaud mengesahkan bahawa benar Saudi derma kpd Najib [5].. apa lagi yg kita nk ragukan? wsj atau raja saudi? - Syed Agil Jamalullail

Rujuk

[1] money trail drpd kementerian kewangan saudi dan akaun Prince Faisal bin Turki Bandar AlSaud
http://mobile.abc.net.au/…/najib-razak-bank-accoun…/7280244…
[3] money trail drpd kementerian kewangan saudi dan akaun Prince Faisal bin Turki Bandar AlSaud
https://m.malaysiakini.com/news/336268
[4] Saudi confirm derma 680 juta
https://youtu.be/o2Ee3rwZKeU
[5] King salman sahkan derma
https://m.kinitv.com/video/33658O8


Selasa, 26 Disember 2017

SELANGOR DAN PULAU PINANG PUNCA BARANG NAIK MENDADAK SEJAK MEREKA MEMERINTAH PADA 2008

Memang benar, tidak dinafikan lagi, sejak Pakatan Pembangkang terutama di Selangor dan Pulau Pinang yang sengaja menaikkan cukai-cukai tertentu, cukai perniagaan ia mengakibatkan tidak sekata sistem yang ada, malah ia sudah merebak menjadi barah kerana keuntungan berganda, yang menjadi mangsa rakyat, malah yang dituduh kerajaan pusat.


(Video) Selangor dan Pulau Pinang punca barang naik

Kerajaan Negeri Selangor adalah punca sebenar kenaikan mendadak kos sara hidup terutama di bandar-bandar di Selangor dan terkesan ke negeri-negeri lain.

Pakar ekonomi, Isham Jalil berkata, kenaikan itu berlaku antara tahun 2008 dan 2011. Pada ketika itu GST belum pun dilaksanakan dan negeri Selangor serta Pulau Pinang adalah dua negeri yang mengalami kenaikan tertinggi berbanding negeri-negeri lain.

Beliau yang berkelulusan Universiti Harvard berkata, ketika Pakatan Harapan mengambil tampuk pemerintahan daripada Barisan Nasional pada 2008, mereka cuba meningkatkan pendapatan negeri dengan menaikkan kadar cukai yang terlampau tinggi antaranya cukai hartanah termasuklah premium tanah dan cukai perlingkungan semula (rezoning) sehingga ada yang mengalami kenaikan sebanyak 300 peratus.

“Cukai-cukai ini ketika BN memerintah tidak setinggi itu. Satu ketika MB Selangor ada umumkan pendapatan negeri sebanyak RM3 bilion dengan 81 peratus adalah dalam bentuk cukai hartanah dan kos perumahan.

“Yang sebenarnya inilah yang mendorong kenaikan kos terutamanya di bandar-bandar. Bukan itu sahaja sewa tapak untuk menjalankan perniagaan juga naik mendadak.
“Jika dahulu sewa tapak hanyalah RM30 tetapi bila Pakatan Harapan memerintah, ianya telah dinaikkan sehingga RM300 lebih.

“Kalau peniaga terpaksa membayar kos sewa yang tinggi, berapa harga barang yang perlu dijual untuk menampung kos sewa? Keadaan ini menekan para peniaga dan akhirnya harga barang akan turut naik,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam rancangan Ruang Bicara, Bernama TV di Astro 502, baru-baru ini

Jumaat, 22 Disember 2017

PROSIDING FINMA BUKTIKAN KELEMAHAN PENGURUSAN JP MORGAN, BUKAN PENYELEWENGAN DANA 1MDB - TUN FAISAL ISMAIL AZIZ

PROSIDING FINMA BUKTIKAN KELEMAHAN PENGURUSAN JP MORGAN, BUKAN PENYELEWENGAN DANA 1MDB

1. Usaha mengaitkan 1MDB dengan kesalahan penggubahan wang timbul sekali lagi. Kali ini susulan laporan Reuters mengenai kenyataan badan pemantau kewangan Switzerland, FINMA bahawa institusi kewangan, "JP Morgan didapati melakukan kesalahan besar berkaitan pengubahan wang haram berhubung dana 1MDB."

2. Apakah KESALAHAN BESAR itu?  FINMA menyebut, JP Morgan "gagal untuk mengenal pasti secukupnya peningkatan risiko penggubahan wang berkaitan dana kekayaan "yang dituduh menyeleweng" ketika skandal penggelapan berlangsung secara besar-besaran."

3. Apakah HUKUMAN terhadap DOSA BESAR ini? TIADA HUKUMAN.  FINMA memutuskan "untuk menutup prosiding dan tidak mengenakan sebarang hukuman (yang ditafsirkan oleh Reuters sebagai) - "kemungkinan petunjuk bahawa sebarang KEUNTUNGAN yang diperolehi oleh JP Morgan akibat dakwaan pelanggaran peraturan ini sebagai TIDAK SIGNIFIKAN."

4. Reuters turut memetik kenyataan FINMA yang menyebut J.P. Morgan telah menerima "maklumat yang tidak lengkap dan tidak konsisten daripada pelanggan tanpa melihat dan mendokumenkannya secara lebih mendalam", dan ini dinyatakan sebagai KELEMAHAN SISTEM PEMANTAUAN dan KAWALAN BANK TERSEBUT".

5. Apakah respon JP Morgan terhadap dakwaan FINMA ini? Jurucakap JP Morgan, Jason Lobo, menyebut, "resolusi yang diumumkan oleh FINMA adalah berkaitan perkara yang berlaku lama dahulu dan sejak itu kami telah MENINGKATKAN LATIHAN, MENAMBAH KAKITANGAN dan MEMBUAT PENAMBAH BAIKAN DALAM KAWALAN DAN PENGAWASAN". Ini adalah pengakuan mengenai kelemahan JP Morgan.

6. Adakah 1MDB melakukan sebarang kesalahan dalam transaksi berkaitan JP Morgan ini? TIDAK. Pertama, dana yang dipindahkan oleh 1MDB adalah daripada sumber yang sah dari segi undang-undang. Kedua, pemindahan wang yang dibuat oleh 1MDB juga sah dari segi undang-undang, iaitu selepas mendapat kebenaran Bank Negara Malaysia sebanyak TIGA KALI, pada 29 September 2009, 6 September 2010 dan 20 Mei 2011.

7. Apakah yang berlaku dengan wang yang dipindahkan ini?
Konspirator plot "menjenayahkan Najib" mendakwa wang yang dipindahkan ini, iaitu sebanyak AS$1 bilion di'curi' oleh Jho Low melalui akaun Good Star dan wang ini kemudiannya dimasukkan ke dalam akaun peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

8. Benarkah wang ini dicuri? TIDAK. Pertama, akaun Good Star dan pemilik PetroSaudi mempunyai kaitan. Menurut Chris Wright, dalam editorial Euromoney, JP Morgan (Suisse) memegang akaun berkaitan syarikat usaha sama 1MDB-PetroSaudi JV, iaitu akaun yang sah dari segi undang-undang, dan JPMorgan Chase adalah bank hubungan untuk pemindahan dalam talian bagi Deutsche Bank dan AmBank yang berakhir ke akaun Good Star. JPMorgan juga adalah bank hubungan untuk pemindahan wang dari akaun Good Star ke akaun Putera Raja Arab Saudi yang menubuhkan PetroSaudi. Dalam kenyataan. Kedua, syarikat PetroSaudi International (PSI) sendiri pada 1 Mac 2015, menafikan laporan bahawa dana dari 1MDB diambil oleh pihak ketiga dan memaklumkan bahawa subsidiarinya telah menerima semua tunai untuk syarikat usaha sama dengan 1MDB. PetroSaudi juga menyebut bahawa ia telah membayar kembali jumlah yang penuh pelaburan pokok (AS$1.83 bilion) kepada 1MDB bersama keuntungannya (AS$488 juta). Ketiga, jika benar wang AS$1 bilion atau AS$700 juta ini dicuri dari  pelaburan pokok keseluruhan bernilai AS$1.83 bilion, sudah pasti jumlahnya akan berkurangan. Sebaliknya jumlah ini bertambah menjadi AS$2.318 bilion membuktikan TIADA WANG 1MDB DICURI dalam transaksi berkaitan JPMorgan ini.

9. Seperti yang dinyatakan, laporan prosiding FINMA ini tiada kaitan dengan sebarang 'penyelewengan dana 1MDB' atau 'jenayah 1MDB', tetapi adalah laporan mengenai kelemahan sistem kawal selia JP Morgan. Ini diakui oleh JP Morgan sehingga ia terpaksa 'memperbanyakkan latihan, menambah kakitangan dan menambah baik sistem pemantau dan kawal selia'.

10. Ia adalah kesalahan yang hampir sama dengan kesalahan yang dilakukan oleh Bank Development Bank of Singapore (DBS), Standard Chartered dan Union Bank of Switzerland (UBS), yang dilaporkan oleh Monetary Authority of Singapore (MAS) sebagai “kegagalan kawalan dan kelemahan dalam proses menerima pelanggan serta pemantauan transaksi, selain kelewatan dalam mengenal pasti dan melaporkan transaksi-transaksi yang mencurigakan.” The Guardian melaporkan DBS dikaitkan dengan 10 kesalahan dan UBS sebanyak 13 kesalahan. Kesalahan yang dilakukan oleh Falcon Bank dan BSI Bank lebih teruk lagi sehingga keduanya diarah menutup operasi di Singapura. Falcon Bank diarah untuk menamatkan operasi di atas sebab “persistent and severe lack of understanding” of Singapore’s money laundering controls." BSI Bank pula telah dikaitkan dengan 41 kesalahan dan dilaporkan oleh MAS sebagai “melakukan pelanggaran keperluan-keperluan Anti Penggubahan Wang, penyeliaan pengurusan yang sangat lemah serta salah laku yang teruk oleh kaki tangan bank tersebut”

11. Jelas sekali prosiding-prosiding ini adalah berkaitan kelemahan setiap institusi kewangan tersebut untuk mengawal selia transaksi dan kegagalan mereka mematuhi peraturan anti penggubahan wang negara berkaitan. Mengaitkannya dengan 1MDB atau 'dakwaan penyelewengan dana 1MDB' adalah berniat jahat.

Oleh:
TUN FAISAL ISMAIL AZIZ


Rabu, 20 Disember 2017

MAHATHIR AKAN LAKUKAN PERKARA YANG PELIK BERULANG-ULANG DEMI KUASA


Naib Presiden PAS Datuk Mohd Amar Nik Abdullah percaya bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad akan terus melakukan pelbagai tindakan 'pelik' demi meraih sokongan menjelang pilihan raya umum (PRU) ke-14.

Menurut beliau, berdasarkan pengalaman lalu tidak mustahil Dr Mahathir akan lakukan apa saja demi mencapai kepentingan politiknya.
"Semua itu politik terdesak yang ditunjukkan Dr Mahathir kerana kita nampak beliau sudah tidak tahu lagi cara untuk mendapatkan sokongan.

“Berdasarkan pengalaman kita, Dr Mahathir ini dilihat boleh buat apa sahaja, mungkin dekat PRU ke-14, ada benda-benda lain lagi yang pelik akan keluar," katanya kepada media selepas program ceramah PAS di Kampung Lundang, Kota Bharu, malam tadi.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas pendirian terbaru Dr Mahathir yang mahu bekas timbalannya Datuk Seri Anwar Ibrahim dibebaskan dari penjara.

Suatu ketika dulu Dr Mahathir adalah antara watak penting yang menyebabkan Anwar tersingkir daripada kerajaan dan parti, sebelum dihukum penjara.

Lawan kerosakan dibuat sendiri

Anwar kini menjalani hukuman penjara di Sungai Buloh atas sabitan kes liwat kali kedua. Beliau serta keluarga dan penyokongnya bertegas tuduhan dan sabitan bagi kedua-dua kes berkenaan bersifat politik.

Tindakan itu kemudian mencetuskan gelombang reformasi yang mendesak supaya Dr Mahathir berundur daripada jawatan perdana menteri.

Dr Mahathir pernah menjadi seteru ketat Anwar dan keluarganya sebelum keadaan menjadi sebaliknya baru-baru ini.

Malah pada 13 Dis lalu beliau mengeluarkan kenyataan bersama dengan peguam hak asasi manusia dari AS, Kimberly Motley, yang menganggap Anwar sebagai tahanan politik dan perlu dibebaskan segera.

Mengulas lanjut, Mohd Amar yang juga timbalan menteri besar Kelantan berkata, rakyat sedia maklum Dr Mahathir adalah individu yang bertanggungjawab membawa Anwar ke penjara.

"Saya percaya, rakyat sama sekali tidak akan terpengaruh dan terperdaya dengan politik Dr Mahathir ini.

"Dia singkirkan Anwar, zaman Pak Lah (Tun Abdullah Ahmad Badawi) dia angkat Najib, sekarang dia lawan Najib.

"Dr Mahathir ini dia berlawan dengan kerosakan yang dibuatnya dulu," ujarnya.

BAGAIMANA MAHATHIR LAHIRKAN PENGIKUT TAKSUB MELAMPAU #KekalNajib

Ramai dikalangan rakan bertanya kepada penulis, bila melihat perilaku pengamal media sosial dan penyokong Mahathir menampakkan taksub yang agak melampau. Sampai tahap apa sahaja yang dilakukan Mahathir itu nampak salah, tetap mengiyakan sebagai betul, suci, pejuang dan hebat.

Dengan umur 93 tahun, bukan separuh abad umurnya, tetapi sikit lagi nak satu abad. Malah dilihat hanya Mahathir sahaja kerap yang memberi kenyataan dan serangan, media juga tertumpu kepada dia, agak menghairankan adakah kerana dendam dengan Najib segalanya sudah nampak, ahhh apa nak jadi jadilah. Kenyataan yang agak duniawi, liberal, dendam, matlamat hanya Najib turun.

Adakah dikalangan pemimpin pembangkang sedar, Mahathir ini mengalami satu sindrom dia perlu menang, dia perlu kontrol segalanya dan dia perlu juarai segalanya.

Ibarat mempergunakan warga emas yang sudah nyanyuk ke lembah yang sungguh hina dan keji.

Pengikut taksubnya tidak nampak perihal itu, tetapi dikalangan rakyat Malaysia yang mampu berfikir, bila tiba jumaat, hujung-hujung minggu kerap kali kenyataannya dikeluarkan nampak tahyulnya. Duniawi keterlaluan, nampak terdesaknya negarawan bernama Mahathir kerana satu perkataan DENDAM KESUMAT.

Dalam pertempuran sebenar pada PRU 14 ini, ramai juga penganalisis keluar dari gua, pelbagai huraian dinilailan demi menunjukkan kekuatan Mahathir bersama Pakatan Harapan.

Persoalan, persetujuan mengatakan Mahathir menjadi perdana menteri sementara, tidak dipersetujui oleh Anwar Ibrahim.

Wan Azizah tidak.mengeluarkan kenyataan langsung persetujuan Mahathir menjadi Perdana Menteri.

DAP juga berbelah bagi sebenarnya dengan Mahathir, salah satu contoh himpunan Kleptokrasi yang diadakan pada November lepas, anda nampak apa terjadi bukan? Ke mana perginya anak muda cina di perhimpunan itu?

Adakah kerana menolak Mahathir?

Perasan bukan Rafizi juga sedang menjauhkan diri dari Mahathir, mengapa agaknya?

Kita akan lihat drama paling mengerunkan bila dekat pilihanraya nanti.. Tak percaya kita tunggu.

#KekalNajib


Isnin, 18 Disember 2017

DAP KINI MENINDAS PULA KOMUNITI CINA KATA DATUK HUAN CHENG GUAN

Bagaimana kita mampu untuk memberi kuasa sekali lagi kepada DAP setelah tindak tanduk parti ini semakin keterlaluan membuli rakyat di Pulau Pinang.

Bagaimana hendak diberi kepercayaan lagi sekali kepada parti yang semakin rosak dan suka menganiaya rakyat serta tidak langsung peduli masalah rakyat.




Bekas Ahli Parlimen Batu Kawan Datuk Huan Cheng Guan adalah antara individu yang lantang mempersoalkan isu berkenaan rakyat kepada kerajaan negeri Pulau Pinang yang banyak melakukan kerosakan dan ketidakprihatinan kepimpinan DAP Pulau Pinang kini seperti virus yang merbahaya kepada para penduduk Pulau Pinang yang antaranya diancam hidup dalam ketidak ketentuan keharmonian, termasuk kebahayaan dari penerokaan hutan dan penambakan laut yang berleluasa di Pulau Mutiara itu.

Kali ini Huan menempelak kepimpinan DAP Pulau Pinang yang mana secara terang terangan rejim DAP kini menindas komuniti orang cina disana dengan cara kuku besi dan biadap.

Baca kenyataan yang dikeluarkan oleh pihak Datuk Huan Cheng Guan dibawah :

1. Saya merujuk kepada kenyataan baru-baru ini yang dikeluarkan oleh Majlis Rakyat Cina Pulau Pinang (PCCC) bahawa dengan 'hati berat' dewan telah memutuskan untuk membatalkan Sambutan Budaya dan Warisan Tahun Baru Cina yang dirancang untuk diadakan di Pulau Pinang tahun depan.

2. Apa yang lebih mengejutkan adalah pengakuan oleh Pengerusi PCCC Anthony Chang yang mengatakan bahawa keputusan untuk mengadakan acara tahunan itu adalah kerana kurangnya kerjasama dan sokongan daripada kerajaan Pulau Pinang. Pengakuan oleh Anthony Chang dengan jelas menunjukkan bahawa kerajaan Pulau Pinang telah meninggalkan PCCC dan ahli-ahlinya selepas persatuan klan cuba untuk mendapatkan kembali RM74,000 bahawa negeri itu berhutang kepada mereka dan mendakwa premis 50, Love Lane.

3. Ia sangat tidak bertanggungjawab terhadap DAP yang mengetuai kerajaan Pulau Pinang untuk tidak menyokong PCCC semata-mata kerana PCCC telah mengakui apa yang berhutang kepada mereka. Duluan ini menindas PCCC dan komuniti Cina secara besar-besaran tidak bertanggungjawab dan hanya menunjukkan betapa tidak profesional adalah DAP yang mengetuai kerajaan negeri Pulau Pinang.

4. Sambutan Budaya dan Warisan Tahun Baru Cina oleh PCCC tidak akan bercampur dengan politik seperti apa yang dilakukan oleh kerajaan negeri DAP sekarang. Tidak pernah dalam sejarah Pulau Pinang bahawa PCCC terpaksa membatalkan perayaan mereka sejak tahun 1999 tetapi kali ini, DAP memimpin kerajaan negeri Pulau Pinang telah melampaui cubaan mereka untuk menindas PCCC.

5. Adalah baik untuk mengetahui bahawa walaupun Kerajaan Persekutuan telah ditolak oleh rakyat Pulau Pinang pada Pilihan Raya Umum yang lalu, Kerajaan Persekutuan menyokong PCCC termasuk menawarkan untuk menampung perbelanjaan acara tersebut. Tidak ada dendam atau darah buruk di antara Kerajaan Pusat dan kaum Cina di Pulau Pinang. Jadi mengapa DAP begitu marah dengan kaum Cina?

6. Saya memanggil semua orang Cina Pulau Pinang untuk berdiri dan bercakap terhadap rejim yang menindas Lim Guan Eng dan pemimpin DAP dalam kerajaan negeri. Adakah masa untuk Lim Guan Eng kembali ke Melaka dan berhenti menindas kaum Cina di Pulau Pinang. Klan Cina adalah penyokong utama DAP dalam GE yang terakhir tetapi nampaknya sokongan ini tidak dihargai dan sekarang DAP akan terus berkepala dengan kaum Cina. Masa telah tiba untuk menghentikan semua omong kosong ini oleh DAP yang mengetuai kerajaan negeri Pulau Pinang.

Datuk Huan Cheng Guan 
Timbalan Presiden 
Parti Cinta Malaysia

Khamis, 14 Disember 2017

MAHATHIR BAKAL PM, NURUL IZZAH TPM?

Mahathir mengatakan sekiranya rakyat sudah terdesak, boleh sahaja melantiknya menjadi Perdana Menteri sementara dan mungkin akan menyelamatkan Malaysia dari keadaan sekarang.

Manakala, timbalannya mengikut perjanjian mesyuarat yang bocor di kem PKR, meletakkan Wan Azizah sebagai Timbalan Perdana Menteri, tetapi harus diingat, sebenarnya yang bakal menjadi Timbalan Perdana Menteri ketika itu adalah Nurul Izzah.

Nampak macam lucu, tetapi itulah hakikat yang mungkin akan berlaku, Anwar pasti ingin meletakkan proksinya juga. Meletak Wan Azizah mungkin satu kesilapan besar.

Jadi jawapannya mungkin dikalangan kem PKR tahu, mereka sudah yakin, iaitu Pakatan Harapan akan menang besar di PRU 14 nanti, mungkin akan diadakan pada 2018.

Persediaan mereka sudah ditahap maksimum dengan kerja keras Nurul Izzah turun padang memberi roti berintikan kaya untuk diberikan kepada rakyat marhein.

Pertanyaan untuk semua.

ADAKAH ANDA SETUJU DENGAN CALON-CALON PERDANA MENTERI DAN TIMBALAN PERDANA MENTERI INI?


Isnin, 11 Disember 2017

PEMBANGKANG SUDAH MEMULAKAN FASA PERANG KOTOR KETIKA PRU SEMAKIN HAMPIR, BERSEDIAKAH KITA?




Dulu PRU 12, Lim Guan Eng siap kata, mana mampu DAP tawan Pulau Pinang kerana DAP parti tidak popular, dalam diam mereka sudah menghasut tahap luar biasa orang cina, dikatakan juga bantuan sikitol yang membayar jutaan ringgit untuk undi orang cina supaya swing dan menyokong Pakatan Rakyat (Ketika itu).

Masa tu wave dia usah cerita, sampai terkedu juga di pihak BN nak bersilat, almaklumlah masa tu amarah membuak-buak terhadap Pak Lah kerana isu minyak naik mendadak, modal itu digunakan kaw2 oleh pembangkang, Altantuya juga antara modal paling kerap digunakan.

Apa jadi selepas itu, 5 negeri sudah ditawan pembangkang, Selangor jatuh ditangan PKR, SUK Selangor dikepung oleh penyokong PAS, UMNO dihujung tanduk ketika itu bila dilanyak tanpa belas oleh musuhnya. Takkan lah boleh lupa?

PRU 13 pula, aura Anwar Ibrahim dansemangat berkobar2 menawan putrajaya sudah tidak dapat disangkal lagi, kali ini wave dia lagi tahap gila, demo sana sini, untuk membuktikan pembangkang kuat gila, rata2 kata yakin pembangkang akan tawan putrajaya.

Keputusan Pru13 juga melihatkan satu persoalan, UNDI orang cina tidak langsung dipihak BN.

Kita takkan lupa betapa angkuhnya pembangkang bila menunjukkan mereka kuat, hebat ketika itu, tetapi sekarang mereka sudah berpecah, sepatutnya kita jangan bagi chan lagi... kita sepatutnya lanyak tahap level 300% balun tanpa henti dan jangan bagi muka langsung terhadap pembangkang.

Adakah sudah yakin ingin menang PRU hanya dengan membiarkan serangan peluru kotor pembangkang?

Adakah kita yakin kita akan menang PRU, sekiranya mereka berpecah dan pertandingan 3 penjuru itu akan berlaku?

Adakah kita yakin kita akan menang PRU sekiranya, kita tidak menyerang pembangkang dengan cara paling radikal dan tersusun?

Adakah kita yakin kita mampu menang PRU sekiranya undi orang cina memang tidak akan memihak kepada kita?

Ini adalah satu lampiran penulis untuk kita membuka mata, kerana sekarang bila kerajaan terlalu baik, ramai dikalangan musuh dari dalam, musuh munafiq serta serangan artis-artis suam kuku yang tiba-tiba popular dengan memberi ulasan tidak berfakta kepada kerajaan?

Malah fasa serangan terhadap Najib dan BN sudah sampai ke fasa paling akhir, Mahathir sudah membuat serangan yang nyata hanyalah untuk menyelamatkan diri sahaja, malah cytro-cyro RBA sudah mulakan impak serangan kotor di whatsap-whatsap dan FB group dan page-page yang followernya beratus ribu malah jutaan.

 ADAKAH KITA BERSEDIA?

Jangan terlalu yakin apabila musuh sedang menyusun strategi perang kotor terhadap kita. KITA SUDAH TIDAK ADA MASA LAGI WAHAI SAHABAT PRO KERAJAAN


Sabtu, 9 Disember 2017

RINDU ZAMAN TUN, REALITI KEHIDUPAN ORANG MELAYU YANG HANYA MEMENDAM RASA

BENARKAH HIDUP DI ZAMAN MAHATHIR LEBIH SENANG?

BENARKAH seperti yang digembar gemburkan oleh hampir semua penyokong dan pentaksub Dr Mahathir Mohamad bahawa kehidupan di zaman Perdana Menteri keempat itu jauh lebih senang berbanding sekarang?

KEPADA GOLONGAN PENDIDIK SIAPA KATA ZAMAN MAHATHIR MEWAH ??

Jika sudi baca, baca lah, kalau tak sudi abaikan lah.

Penyata Gaji saya dari tahun 1992-1995.

Beginilah nasib kami para guru ketika sambung belajar pada tahun 1992-1995, UTM Skudai. Dulu tidak ada tawaran sambung belajar kepada kakitangan kerajaan dengan bergaji penuh seperti sekarang, hanya dibenarkan separuh gaji atau letak jawatan.

Gaji pokok ketika itu RM1115.00 adalah gaji setelah berkhidmat selama 15 tahun tanpa ada kenaikkan gred atau kenaikkan tangga gaji. Gaji separuh ketika sambung belajar adalah sebanyak RM557.50 tambah Alaun Khidmat Awam sebanyak RM57.50 = RM615.00.

*Dalam keadaan terdesak begini pun cukai pendapatan dipotong lagi sebanyak RM36.00, kemudian bayaran balik pinjaman perumahan sebanyak RM473.47 dipotong (permohonan untuk menangguhkan bayaran perumahan untuk selama pengajian ditolak). Potongan Tabung Haji dan Angkasa sebanyak RM59.00.

Dan jumlah potongan adalah sebanyak RM568.47 dan baki yang tercatat pada slip gaji hanya tinggal RM46.53

INILAH GAJI AKU SELAMA TEMPOH PENGAJIAN

*Memang tidak lojik dik akal dengan gaji sebanyak ini boleh menyara kehidupan di kampus (kos hidup di Johor Baru memang sedia maklum sudah tinggi ketika itu) dan menyara keluarga.

Sudah pastilah hutang keliling pinggang, antaranya buat pinjaman daripada Yayasan Negeri Kedah dan lain-lain. Kos pengajian bukannya murah semua perkara memerlukan duit. Ketika itu belum ada PTPTN, kalau masa itu dah ada pasti aku akan pohon dan pasti akan ku bayar balik.

Kalau budak-budak hari ini merasa mereka terbeban sangat di Universiti maka sedarlah kami yang dahulu merasakan hal ini.
Alhamdulillah berkat kesabaran Isteri dan anak-anak yang sanggup berkorban maka semuanya berjalan dengan baik.*

Bayangkan bawah RM1k pun kena cukai !!!
 
Sumber : Onwi Hj Harun


Jumaat, 8 Disember 2017

APABILA MODAL LAMA DIGUNAKAN KEMBALI UNTUK MEMBURUKKAN UMNO, SUDAH NAMPAK 'BUNGA' NAK LAYU DAN MATI

Apabila page penjilat Mahathir Saya Sayang Tun Dr Mahathir Mohamad begitu teruja menyebarkan kembali ceritera tahun lepas yang kononnya seseorang yang berpengaruh meluahkan keadaan UMNO yang sedang dalam keadaan genting dan tertekan.

Adakah kerana Perhimpunan Agung UMNO kali ini begitu mengujakan membuatkan pembenci UMNO semakin pening dan tidak keruan?

Kalau diikutkan memang nampak sangat pro Mahathir ini sudah berada dalam situasi panik. Menyerang batang tubuh Presiden UMNO secara radikal sudah nampak ke laut.

Malah sokongan UMNO pula semakin kuat, Najib semakin tidak boleh dihalang, dia memimpin nakhoda dan akan menyerang tanpa belas pembangkang apabila tiba PRU yang bakal tiba.

Pakatan Harapan sudah tidak mampu memikirkan apabila pakatan mereka semakin rebah.

SELAMAT TINGGAL PEMBERONTAK BODOH
SELAMAT TINGGAL PEROSAK NEGARA
SELAMAT TINGGAL PENTAKSUB YANG GILA

PRU NANTI PERKATAAN PALING DITAKUTI 'KALAH' PASTI MENGHANTUI PAKATAN HARAPAN.


Selasa, 28 November 2017

RUSA DIKATAKAN KUDA, BANGKITLAH DARI LENA












Rusa Dikatakan Kuda... Bangkitlah Dari Lena

SEMASA era Dinasti Qin (221-207 sebelum Masihi), Zhao Kao, seorang pembesar yang amat berkuasa ingin merampas takhta Maharaja Qin Kedua. Sebelum bertindak, dia ingin menguji pengaruhnya dalam kalangan pembesar yang lain.

*Pada suatu hari dihadiahkan seekor rusa kepada Maharaja Qin Kedua, lalu sengaja diberitahu baginda bahawa binatang itu adalah kuda. Baginda ingat beliau bergurau, maka ditanya kepada pembesar yang lain, sama ada binatang itu rusa atau kuda ?*

Tak sangka mereka yang takut kepada Zhao Kao membisu sahaja atau berdusta bahawa binatang itu memang kuda. Dan mereka yang berani mengaku binatang itu rusa disingkirkan oleh Zhao Kao selepas itu. Demikianlah punca pepatah Cina yang berbunyi ‘Rusa dikatakan kuda.’

*Apakah parti-parti dalam Pakatan Harapan masih lagi ‘naif’ sekadar ‘tunggu dan lihat’ terhadap ‘kepalanya’, DAP ?

Baca Selanjutnya.

http://m.utusan.com.my/rencana/utama/rusa-dikatakan-kuda-bangkitlah-dari-lena-1.561734


REVOLUSI WARNA YANG GAGAL ATAU BELUM DILAKSANAKAN?

Memo bocor: Adakah Soros sedang merancang Siri Revolusi Warna di Asia Tenggara

Tulisan asal oleh:
Ekaterina Blinova,Sputnik International, 28 Oktober 2016

Set terbaru dokumen yang dikeluarkan oleh Wikileaks menunjukkan bahawa George Soros dan Open Society Foundation beliau sangat prihatin terhadap keadaan di Malaysia, salah satu sekutu Amerika Syarikat di Asia Tenggara yang paling lama.

Satu memo yang dihantar oleh Michael Vachon, orang kanan hartawan George Soros pada 6 Mac 2016 kepada Pengerusi kempen presiden Clinton, John Podesta, menjelaskan mengenai "krisis rasuah" Malaysia dan menyalahkan Perdana Menteri negara itu Najib Razak kerana "merosakkan kredibiliti AS di rantau itu."

"Suatu hari nanti Malaysia boleh menjadi sekutu Amerika Syarikat yang baik untuk menentang ekstremisme IS [Daesh dalam bahasa Arab], tetapi tidak sebelum ia mencapai kebebasan dan demokrasi perlembagaan yang selama ini dinafikan kepada rakyatnya," menurut memo itu.

Walau bagaimanapun, nampaknya elit kewangan dan politik AS mempunyai alasan lain untuk tidak berpuas hati dengan perdana menteri Malaysia, selain dakwaan bahawa beliau terlibat dalam skandal rasuah.

"Perdana Menteri Malaysia, Najib Razak akan pergi ke China minggu depan untuk membina hubungan yang lebih erat dan mencari pelaburan, yang mungkin akan menghalang sasaran AS di Asia Tenggara selepas ditolak oleh Presiden Rodrigo Duterte dari Filipina untuk memperkukuhkan hubungan China," lapor Reuters pada Khamis.

Kedua-dua Malaysia dan Filipina telah lama mempunyai pertikaian dengan China mengenai Laut China Selatan. Walau bagaimanapun, Kuala Lumpur mungkin mengikuti jejak langkah Manila, yang mana berusaha untuk meredakan ketegangan dengan Beijing sebagai pertukaran untuk faedah-faedah ekonomi, menurut andaian saluran media itu.

Jadi, apakah yang dimaksudkan Soros dengan menonjolkan keperluan perubahan demokrasi di Malaysia?

'Tidak ada Perniagaan seperti Perniagaan Revolusi'

"Pertama sekali, seseorang perlu memahami Soros dan model perniagaannya," Mathew Maavak, penyelidik dalam Risk Foresight di Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dan penyumbang tetap kepada CCTV memberitahu Sputnik.

"Tidak ada perniagaan seperti 'perniagaan revolusi.' Ianya lebih lumayan daripada industri hiburan (show business) yang boleh gagal disebabkan oleh kekurangan atau kelemahan yang tidak dijangka. Sebaliknya, revolusi hanya perlu memasuki pasaran perasaan rasa tidak puas hati orang ramai yang sentiasa ada. NGO dan media mesra Barat merupakan anak syarikat utama perusahaan revolusi sosial global itu. Bersama-sama, mereka mencari, mengenalpasti dan menguatkan rasa tidak puas hati orang ramai di negara-negara yang tidak sejajar dengan Amerika Syarikat. Aktivisme oleh AS seperti itu tidak pernah membawa kepada masyarakat yang lebih adil, sebaliknya mereka telah menimbulkan pertumpahan darah dan keganasan global yang tidak berkesudahan," penyelidik itu menekankan.

Maavak menggelar entiti hak asasi manusia dan dermawan ini sebagai usahawan ‘agitprop’ (“agitprop entrepreneurs”)

"Bagi usahawan ‘agitprop’, pulangan pelaburan dalam revolusi adalah sangat besar," tegasnya.

"Pengurus dana lindung nilai yang kaya dapat menjual pasaran yang disasarkan sebelum melaksanakan revolusi yang telah dirancang sebelumnya." Pasaran saham dan krisis mata wang yang terhasil akan memberikan 'bukti' kepada orang awam yang khuatir, yang kemudian memberikan tekanan kepada kerajaan semasa untuk menyerah diri atau menuruti 'tuntutan popular' yang sebenarnya dirangka di luar negara, kemungkinan oleh IMF! "

"Oleh itu, walaupun revolusi gagal, kejatuhan ekonomi berikutan itu akan menyebabkan aset tempatan murah untuk pemerolehan asing," kata penyelidik itu.

Peranan Soros dalam Krisis Kewangan Asia 1997

Maavak merujuk kepada krisis kewangan Asia pada tahun 1997, yang bermula di Thailand dengan kejatuhan kewangan baht Thailand, mata wang negara itu.

"Ia nampaknya seperti rancangan perniagaan Soros untuk Malaysia dan rantau ASEAN semasa Krisis Kewangan Asia 1997," katanya.

Malah, beberapa pemerhati menyalahkan George Soros kerana kejatuhan itu. Kolumnis South China Morning Post, Zhou Xin malah menekankan bahawa Soros, "yang mana perdagangan mata wang agresifnya dipersalahkan kerana memusnahkan ekonomi Thailand dan Malaysia", pada tahun 1997 telah membuat satu lagi percubaan lain untuk menjejaskan ekonomi Asia dengan mensasarkan pasaran Hong Kong pada tahun 1998.

"Seluruh rantau itu berada dalam kekacauan, dan nama George Soros banyak dikaitkan dalam perkara yang kotor ini. Pergerakan 'Reformasi' yang diketuai oleh Timbalan Perdana Menteri Malaysia yang dipecat Anwar Ibrahim - yang mempunyai hubungan rapat dengan Washington - gagal untuk menjatuhkan kerajaan semasa,"kata Maavak.

Reformasi itu yang bermula pada bulan September 1998 termasuklah ketidakpatuhan sivil, demonstrasi, protes, rusuhan, aktivisme dalam talian, melibatkan ribuan di seluruh Malaysia yang memprotes terhadap kerajaan.

Walau bagaimanapun, walaupun tidak menyukai Soros atas peranannya dalam menjual mata wang Malaysia, Ringgit, dan kerana menyokong pergerakan Reformasi, bekas Perdana Menteri Malaysia, Dr. Mahathir Mohamad tidak melakukan banyak untuk membendung NGO dan rangkaian media alternatif yang sedang dibina oleh Open Society Foundation dan sekutunya, yang disokong oleh Jabatan Negara AS, Maavak menegaskan.

"Terdapat sebab yang baik untuk kekurangan ketegasan Mahathir, selain daripada tangkapan dan serbuan yang sesekali dibuat oleh polis," Maavak mencadangkan, "Apabila beliau meletakkan jawatan, beliau menggunakan rangkaian yang sama untuk menggulingkan penggantinya Abdullah Ahmad Badawi, dan kini menggunakan rangkaian yang sama untuk cuba menggulingkan Perdana Menteri semasa Najib Razak. "

Satu Siri 'Revolusi Warna' Domino di Asia Tenggara

"Tanpa kekacauan di ASEAN, Soros dan kelas kapitalis transnasional mungkin akan kerugian banyak wang," ujar penyelidik.

"Mereka memerlukan Najib digulingkan sebagai permulaan kepada satu siri "revolusi warna” domino di rantau ini. Di Malaysia, warna yang dipilih adalah kuning dan digunakan oleh gabungan Bersih (yang mungkin melihat) calon presiden Demokrat Hillary Clinton sebagai contoh kebaikan dan tadbir urus yang telus," katanya.

Prognosis Maavak tidak semestinya tidak berasas, memandangkan fakta bahawa negara-negara ASEAN telah menandakan kesediaan mereka untuk memperkuat hubungan mereka dengan China, yang mana akan membawa mereka menjauhi Washington.

"Washington telah mengalami kemunduran geopolitik di hampir setiap negara di Asia Pasifik," menurut Tony Cartalucci, penganalisis geopolitik yang berpangkalan di Bangkok, dalam artikelnya baru-baru ini untuk New Eastern Outlook, yang menekankan pengaruh AS yang semakin merosot di rantau Asia Pasifik.

Membida untuk hegemoni dalam Asia Pasifik, elit kewangan dan politik AS akan melakukan apa sahaja untuk mengurangkan pengaruh China dan memberi tekanan terhadap ekonomi ASEAN untuk mematuhi Washington, menurut Maavak.

Pandangan yang dinyatakan dalam artikel ini adalah oleh pengarang semata-mata dan tidak semestinya mencerminkan kedudukan rasmi Sputnik.


Isnin, 27 November 2017

MELAYU DIPU****KKAN KIASU SEMUA SENYUM, APABILA PERKATAAN 'SLOW LEARNER' TERUS JADI EMOSI BAK HILANG MARUAH!!

Adakalanya sukar untuk memberi teguran kepada bangsaku ini, mudah benar emosinya yang tidak dapat diperhalusi secara mendalam.

Kadang-kadang, bila teguran itu sengaja diputarbelit, wujudlah konon perkataan menghina, cerca terhadap bangsa sendiri, sampai ada yang kata, lebih baik DAP ambil alih UiTM kerana mereka lebih telus.

Senjata emosi ini mudah sahaja nak difahami, putar belitkan kenyataan, maka segerombolan yang tidak membaca habis teremosi sehingga melaga-lagakan UiTM dengan UMNO, ada yang seronok pula menularkan situasi ini terutama pembangkang demi sebuah modal penting untuk orang termakan hasutan mereka.

Sungguh kasihan bila orang kita emosi tidak bertempat. Marahkan nyamuk, habis kelambu dibakar, marahkan ketua kampung habis satu kampung mati diracun sumber airnya.

Adakah begitu cara orang Melayu?

Kenyataan dari YB Datuk Seri Tengku Adnan #BetterNation #TolakPakatan

Ucapan saya di salah tafsir.Saya memberi sedikit huraian sejarah mengenai bangsa kita orang melayu. Sebelum 13 Mei memang melayu amat mundur. Akibat nya pelajar melayu luar bandar khususnya begitu mundur dalam pelajaran.

Ini kerana sek luar bandar banyak kekurangan.Akibat nya ramai tidak dapat masuk U. Malah awal Tahun 70an,syarat masuk U di turunkan sekadar 2 principal dan 1 sub pun layak masuk U. Maka Kuota di laksanakan menguna Hak Keistimewaan Melayu di bawah DEB.

Namun ramai pelajar melayu peringkat SPM tercicir malah peringkat STPM.Maktab Mara di tukar menjadi ITM dan pelajar2 melayu spm yg dapat Grade 3 pun di terima masuk ITM. Bahasa Inggeris langsung sifar. Tapi apabila di beri peluang dan kemudahan2 yg cukup,cuba lihat ramai yg dapat PHD dan peringkat professional saperti ACA,ICMA,Kejuruteraan dan berpuluh lagi.

Malah ada pelajar melayu dari UITM  yg TOP OF WORLD saperti bidang ACA.Sekarang UITM sudah menjadi Mutiara Bangsa dan University MAYA dgn 13 Cawangan seluruh negara dan pelajar sekitar 170 ribu. Semua tahu setakat ini terdapat 600 ribu alumni UITM.

Tahniah kpd TS Arshad Ayub Bapak UITM.TAPI APAKAH UITM DAN KEHEBATAN PELAJAR MELAYU INI MENJADI KENYATAAN TANPA UMNO DAN BN.

Hakikat nya UMNO dan BN lah yg merealisasikan kebangkitan bangsa melayu yg dulu mundur atau 'slow' akibat kemiskinan yg tegar.BEGITU JUGA MAKTAB RENDAH SAIN  MARA yg menempa kejayaan luar biasa.

LUPAKAH kpd UMNO?.Inilah yg saya cuba huraikan secara spontan melalui ucapan 'off the cuff' yg mungkin tidak kemas penyampaian nya.Jika ada kesilapan teknikal dari segi ucapan yg tidak di sengajakan,itu adalah kelemahan yg ada pada semua manusia.

Sama sama kita tegakkan kehebatan bangsa melayu kita seterusnya.

Baca lagi : http://daengselili.blogspot.my/2017/11/maksud-tengku-adnan-slow-learner.html?m=1

Jumaat, 24 November 2017

ADAKAH MAHATHIR MEMANG LIABILITI KEPADA PAKATAN HARAPAN?

Tidak ada sesiapa yang tahu dan ingin merungkaikan apa sebenar terjadi dalam Pakatan Harapan, nampaknya DAP sedang mengaturkan strategi permainan catur untuk menyelamatkan diri, ataupun memang dalam pakatan pembangkang sedang dalam keadaan tertekan kerana setiap hari ada sahaja kenyataan dari Mahathir paling tidak ia akan merugikan Pakatan Harapan.

Sudahlah PPBM mungkin akan dibubarkan, malah keadaan PKR yang bermain tarik tali serta pendirian yang tidak sekata antara INVOKE milik Rafizi dan Mahathir.

Kita lihat drama ini kesudahan dia bagaimana, adakah perpecahan mereka akan menjadi lebih teruk apabila PRU makin hampir, ketika penamaan calon, adakah berlaku lebih 3 penjuru? 4 penjuru?

Kita nampak sekarang DAP dan PKR juga sedang berantakan di Pulau Pinang, di Selangor PAS pula sudah tidak mahu memberi muka kepada Azmin, Amanah pula suam-suam kuku untuk menonjolkan mereka lebih kuat dari PAS.

PRU 14 ini penamat untuk Pakatan Harapan? Kita tunggu

DR MAHATHIR LIABILITI KEPADA PAKATAN HARAPAN


BANYAK misteri yang terbangkit daripada sikap, pendirian dan tindak-tanduk Tun Dr Mahathir (TDM) akhir-akhir ini. Dia seperti terdesak sangat untuk menjatuhkan Dato’ Seri Najib (DSN) seakan-akan DSN musuh dunia akhirat kepadanya. Dia memaksa dirinya bekerjasama dengan musuh politiknya DAP, dia mengaku menzalimi Dato Seri Anwar Ibrahim, dia juga mengaku bahawa dia adalah diktator semasa menjadi PM.
Jika dia melihat bahawa dirinya adalah Perdana Menteri terbaik, maka dia harus baca komentar daripada ramai penganalisis politik yang melihat dia sebagai diktator yang menzalimi orang-orang yang tidak sependapat dengannya.
TDM juga telah dilihat mempergunakan kuasanya untuk mengelabui mata rakyat dengan mengawal media bagi menutup salah guna kuasa yang diberikan kepadanya. Dakwaan inidiperkukuhkan apabila Jawatankuasa Antarabangsa Untuk Mempertahankan Wartawan (CPJ) telah menamakan TDM sebagai salah seorang daripada ‘Sepuluh Teratas Musuh Akhbar’ pada tahun 2000 selama dua tahun berturut-turut.
Pihak pembangkang daripada golongan Pakatan Harapan pastinya tidak akan lupa kezaliman TDM terhadap musuh politiknya, Mat Sabu, Lim Kit Siang, Lim Guan Eng, dan Anwar Ibrahim (juga terheret bersama Wan Azizah), sekadar menyebut beberapa nama. Malah TDM telah mengakui bahawa dia telah menzalimi Anwar dan dia juga mengaku dia diktator.
TDM lupa bahawa sekiranya pembangkang yang memenangi PRU Ke-14 ini, mereka tidak akan berdiam diri untuk mengheret dia ke mahkamah atas salah laku politiknya semasa menduduki kerusi PM. Malah YB Dr Wan Azizah sudah memberi jaminan kepada penyokong PKR dan PH bahawa TDM akan disiasat atas segala tuduhan terhadapnya sepanjang dia menjadi Perdana Menteri selama 22 tahun.
Agak menarik untuk berkongsi bersama pembaca apabila MalaysiaTodaymelaporkan bahawa pada tahun 2004 TDM bukan meletakkan jawatannya sebagai PM dengan rela hati sebagaimana yang dia uar-uarkan melalui media massa.
MalaysiaToday melaporkan: “Pihak Polis Cawangan Khas telah memberitahu Mahathir bahawa dia akan kalah dalam pilihan raya 2004 jika dia terus kekal sebagai Perdana Menteri. Dengan itu Mahathir telah meletakkan jawatannya beberapa bulan sebelum pilihan raya umum dan BN telah mencatat sejarah kemenangan yang besar dalam sejarah. Rakyat Malaysia amat gembira kerana Mahathir sudah tiada dan mereka memberikan 91% kerusi kemenangan kepada BN. Jadi Mahathir tidak meletakkan jawatan atas kerelaan hatinya. Dia terpaksa berundur atau jika tidak, dia akan ditendang keluar. Dan dia diberitahu bahawa jika dia ditendang keluar dia akan dipenjarakan. Jadi lebih baiklah dia bergundur dan terus memiliki bilion ringgit dengan tindakannya itu.”
Sebagai mengesahkan laporan itu, MalaysiaToday meminta pembaca bertanya bekas Timbalan Pengarah Polis Cawangan Khas (PCK) Hamid Bador, bagaimana PCK telah menasihatkan TDM supaya meletakkan jawatan sebelum PRU 2004 atau menghadapi kekalahan dalam pilihan raya itu dan kemudiannya dipenjarakan.
TDM mengumumkan peletakkan jawatannya pada 22 Jun 2002
Laporan tersebut menjawab persoalan ‘kenapakah TDM menangis sekiranya pengumuman untuk meletakkan jawatannya sebagai PM adalah dengan kerelaan hatinya?’ Tidakkah tangisan itu menggambarkan perilaku yang terdesak; suatu keputusan yang dibuat secara terpaksa dan menyedihkan? Meskipun keputusan peletakan jawatan itu ditangguhkan dan tidak berkuat kuasa serta-merta tetapi ia tetap berlaku sebelum PRU 2004. Dengan itu juga pendedahan yang dibuat oleh MalaysiaToday mengandungi logik yang amat signifikan.
Justeru rakyat dapat melihat bagaimana TDM tidak boleh duduk diam ketika Tun Abdullah Ahmad Badawi, dan kini DSN, menduduki kerusi PM. TDM seperti mahukan kembali kerusi itu kerana peletakan jawatannya bukan kerana kerelaan hatinya yang terbuka, dan dia masih tamakkan kuasa politik dan sebagaimana yang dilaporkan oleh MalaysiaToday, demi menjaga harta kekayaan kaum keluarganya.
TDM menjadi liabiliti PH kerana banyak tuduhan yang dilemparkan kepada DSN adalah tertuju kepada dirinya sendiri, malah sekiranya rakyat tidak pekak dan rabun, mereka akan dapati bahawa TDM jauh berganda-ganda lebih teruk daripada DSN kerana DSN mempunyai ihsan yang tinggi terhadap kebajikan rakyat berpendapatan rendah.
FreeMalaysia Today mendakwa TDM menentang Hak Asasi Manusia
Sebagaimana dakwaan Presiden PAS, Datuk Seri Haji Hadi Awang, Pengerusi PPBM itu (TDM) adalah penyebab kerosakan sistem negara apabila mengurangkan hak dan kuasa Melayu-Islam dan Majlis Raja-Raja, mengamalkan demokrasi tempang dan mentadbir negara secara diktator serta mengamalkan politik wang.
Dari pentas undang-undang mahupun dari perspektif moral TDM tidak ada locus standi untuk mendakwa DSN sebagai PM yang melanggar prinsip Hak Asasi Manusia, menuduh DSN sebagai diktator, menipu pilihan raya, dan mencuri wang rakyat (pembayar cukai) melalui 1MDB.
http://www.selangorpress.net/kolumnis/2017/11/dr-mahathir-liabiliti-kepada-pakatan-harapan/

Ahad, 19 November 2017

PARTI BUNGA SEMBANG KENCANG IBARAT LANGIT NAK RUNTUH, SUDAHNYA BAKAL BERKUBUR @NajibRazak

Bersembang mereka lah paling hebat, tu belum mencaci maki hamun Najib Razak, Rosmah, hanya itu sahaja modal mereka untuk menyedapkan hati para pentaksub mereka.

Bila niat tidak baik, jiwa pula busuk ya amat. Mana mungkin mampu nak selamatkan Malaysia.

Tetapi sampai ke sudah pentaksubnya bersembang mereka paling kuat, hebat, gempak, power, teragung.

Satu jawapan sahaja untuk mereka. Kepala bapak kau.

#KekalNajib
#LawanDap
#Negaraku

*PERPECAHAN DALAM PPBM*

*PPBM HANYA TUNGGU MASA SAJA UNTUK DI KEBUMIKAN*

 إ ِنﱠا ﻟ ِﻠ ّﻪِ وَإ ِنﱠـﺎ إِﻟ َﻴ ْﻪِرَاﺟ ِﻌﻮ

*Innalillahiwainnahirojiun*...

*Salam takziah kepada Mahataik, Muhyidin, Mukhriz dan seluruh ahli PPBM*

RoS: PPBM must hold AGM this year to avoid deregistration | New Straits Times | Malaysia General Business Sports and Lifestyle News

PUTRAJAYA: Pejabat Pendaftaran Pertubuhan (RoS) memberi amaran hari ini bahawa Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) boleh dibatalkan pendaftarannya jika mereka gagal mengadakan mesyuarat agung tahunan (AGM) menjelang akhir tahun ini.

Ketua Pengarah RoS Surayati Ibrahim berkata perlembagaan PPBM menetapkan bahawa parti itu tidak dibenarkan menunda AGM.

"Mereka sepatutnya ingat kembi bagaimana pendaftaran UMNO dibatalkan dan diharamkan pada tahun 1988 kerana melanggar perlembagaan parti dan Akta Pertubuhan," katanya semasa sidang akhbar di sini hari ini.

https://www.nst.com.my/news/politics/2017/11/304379/ros-ppbm-must-hold-agm-year-avoid-deregistration?_e_pi_=7%2CPAGE_ID10%2C8817759274

KOMEN ARIFF AHMAD

PPBM hanya mempunyai 40 hati saja untuk adakan mesyuarat agong mereka. Mengikut ByLaws PPBM

i) Mesyurat bahagian hendaklah di adakan sekurang2nya 14 hari sebelum mesyuarat cawangan

ii) Mesyuarat cawangan hendaklah di adakan 60 hari sebelum mesyuarat agong

Ini bermakna secara teknikal PPBM dah manpus

*PERPECAHAN DALAM DAP*

Parti Alternatif Rakyat - Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Parti PAP adalah serpihan kepada Parti Tindakan Demokratik (DAP) berikutan krisis dalaman dan kepimpinan parti (DAP). PAP adalah salah satu parti terbaru diparti politik Malaysia.

Pada 30 Oktober 2015 pendaftaran PAP diluluskan oleh Pendaftar Pertubuhan (ROS) serta dilancarkan pada 5 Disember 2015 oleh Presiden PAP, Zukifli Mohd Noor di Hotel Quality, Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur. Zulkifli Mohd Noor berulang kali menegaskan bahawa PAP tidak akan mengamalkan dasar perkauman di Malaysia

https://ms.m.wikipedia.org/wiki/Parti_Alternatif_Rakyat?_e_pi_=7%2CPAGE_ID10%2C9994238564

*DAP DAH NAZAK SANGAT*

Utusan Online
@UMonline3h

Perwakilan DAP mahu bawa keputusan pemilihan semula CEC ke mahkamah

*PERPECAHAN DALAM PKR*

Bekas Pemimpin, Ahli PKR Berkumpul Tubuh Parti Baru. - Sozcyili

http://sozcyili.blogspot.in/2016/09/bekas-pemimpin-ahli-pkr-berkumpul-tubuh.html


Rabu, 15 November 2017

KAMI AKAN BERKAMPUNG DI PARLIMEN SEKIRANYA MINYAK NAIK, TURUN SAHAJA KAMI DIAM KATA PEMUDA AMANAH


Mungkin sudah tiada modal, kalau dahulu mereka anggap hasutan mengatakan negara nak bankrap boleh pergi jauh, maka rakyat pun bakal terhasut, hangguk geleng sahaja.

Pada ketika minyak turun, mereka-mereka ini mati kutu untuk berbicara, mereka juga merasakan alangkah bodohnya sekiranya mereka ketika itu menghasut orang ramai membenci kerajaan BN pada ketika minyak turun.

Lama mereka menanti, malah pada saat yang cukup efisen untuk mengeluarkan ilmu hasutan apabila minyak naik, kebetulan harga minyak dunia naik mendadak akibat krisis antar Iran dan Arab Saudi.

Puak pembangkang tidak peduli itu semua, malah paling penting hasut, dengan hasutan itu bakal diterjemahkan dengan undi.

Mana tahu dengan modal minyak naik, undi terhadap mereka bakal naik, pertanyaan paling susah untuk mereka jawab dengan telus, sekiranya mereka memerintah, adakah mereka juga berani menurunkan harga minyak sedangkan harga pasaran sudah melambung?

Orang kata kerja gila sahaja, contah Venezuela yang diagungkan Anwar Ibrahim dan Rafizi, apa jadi dengan negara minyak murah tersebut? Habis lunyai dengan ekonomi yang begitu teruk, inflasi paling tertinggi, malah jenayah berlaku tanpa batasan, Muflis adalah jawapan sebenarn berlaku di negara ikutan Pembangkang pada ketika itu, Venezuela.

Kita doakan moga krisis antar Iran dan Arab Saudi tidak berpanjangan.

BACA ARTIKEL PEMUDA AMANAH AJAK ORANG RAMAI BERKAMPUNG DI PARLIMEN SEKIRANYA MINYAK NAIK MALAM INI

Read more at https://www.malaysiakini.com/news/402057#C4t66glMrpgGJHP2.99

Selasa, 14 November 2017

ORANG MELAYU TETAP PERCAYA DAP ADALAH PENYELAMAT NEGARA @NajibRazak @KekalNajib @LawanDap

Pemilihan CEC DAP membuktikan yang kita nampak tidak mungkin orang melayu mampu untuk menjadi pemimpin ranking teratas walaupun DAP memberitahu kepada semua bahawa partinya itu adalah sebuah parti multiracial.

Mana mungkin melayu boleh menjadi panglima di dalamnya kerana dipenuhi golongan radikal dan lantang menolak Islam dan Melayu.

Hanya terkulat-kulat melayu menjadi hamba abdi DAP, tetapi dibanggakan oleh pentaksubnya.

Fikirlah sendiri.

KUALA LUMPUR – Suara dan agenda orang Melayu akan terus terpinggir daripada perjuangan DAP susulan keputusan pemilihan semula Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) parti itu semalam menyaksikan hanya dua pemimpin Melayu tersenarai.

Daripada enam pemimpin Melayu DAP yang bertanding bagi merebut jawatan CEC, hanya penolong setiausaha publisiti parti itu Zairil Khir Johari terpilih dengan memperoleh 649 undi, manakala Adun MentakabTengku Zulpuri Shah Raja Puji dilantik sebagai anggota tambahan CEC.

Penganalisis Politik Dr Kamarul Zaman Yusoff berkata, laungan DAP kononnya akan membela nasib Melayu hanyalah umpama menanam tebu di tepi bibir dan sekadar untuk menarik sokongan pada pilihan raya umum.

“Bagaimana DAP mahu membela nasib Melayu di luar parti (rakyat) jika nasib Melayu dalam parti sendiri gagal dibela?” kata Pengarah Institut Kajian Politik Malaysia (Mapan) Universiti Utara Malaysia (UUM) itu ketika dihubungi Bernama, di sini hari ini.

Beliau berkata, DAP sebenarnya telah mensia-siakan peluang yang cukup baik untuk memperbaiki imej parti itu dalam kalangan pengundi Melayu Islam yang terbentang luas menerusi pemilihan semula CEC.

“Jika DAP benar-benar serius mahu memperbaiki imejnya dalam kalangan pengundi Melayu Islam, sudah tentulah tokoh-tokoh Melayu Islam yang bertanding dalam pemilihan semula CEC itu, seperti Tengku Zulpuri dan Dr Ariffin Omar akan dipilih,” kata beliau.

Kamarul Zaman berkata, DAP juga sekadar mengekalkan satu kuota Melayu dalam kuota lantikan dengan lantikan Tengku Zulpuri walaupun boleh mengisi anggota CEC dengan lebih ramai pemimpin Melayu.

Pensyarah Kanan Jabatan Sosio Budaya Universiti Malaya Prof Madya Dr Awang Azman Awang Pawi pula berpendapat keputusan pemilihan semula parti itu jelas memperlihatkan politik 'kinship' atau ‘kekeluargaan’ terus diterima DAP apabila Lim Kit Siang dan anaknya Guan Eng berada di kedudukan tiga teratas, manakala pemimpin Melayu yang tersenarai mempunyai keperluan strategik demi kepentingan parti.

"Berdasarkan pemilihan dan pelantikan itu, mereka memilih golongan usahawan dan golongan kelas atasan Melayu dan bukan golongan biasa.

"Ayah Zairil (Allahyarham Tan Sri Mohd Khir Johari, pemimpin veteran Umno), jadi beliau dianggap dapat menarik undi dalam kalangan orang Umno, bahawa keturunan Umno tidak semestinya sokong Umno.

"Pelantikan Tengku Zulpuri daripada golongan kelas tinggi pula menunjukkan kononnya golongan itu banyak menyokong DAP atau pembangkang," kata beliau. - Bernama


Isnin, 13 November 2017

REVOLUSI ARAB YANG DIROSAKKAN OLEH PAKAR STRATEGI MENJENTIK EMOSI

KEBEJATAN IDENTITI SI PENCETUS REVOLUSI AGUNG ARAB (الثورة العربية الكبرى)

Ketika berlangsung fasa Perang Dunia Pertama, Turki yang waktu itu turut terjerat bersama Jerman menentang blok Bersekutu yang dianggotai British, Perancis dan lain-lain kuasa besar.

Dalam sibuk mengharungi kancah peperangan, British merancang agenda sulit untuk melakar misinya menakluk Uthmaniyah dari dalam.

⚫️Semangat Nasionalisme

British memanipulasi minda rakyat Turki dan Arab pada waktu itu dengan menyemarakkan sentimen kebangkitan kebangsaan. Turki versus Arab.

Turki yang mengalami krisis identiti dan isu penyelewengan yang meruncing ketika itu, digunakan alasan untuk menaikkan amarah rakyat supaya bangkit melawan kerajaan Uthmaniyah terutama generasi muda Turki sendiri.

Anak muda Turki cuba dieksploit paradigma mereka dengan dintelekkan ke negara besar Eropah. Antaranya diransang untuk menuju pembaharuan negara mapan, mesti memandang kearah Barat dengan syarat melumpuhkan Uthmaniyah.

Pada awal tahun 1908, muncul gerakan 'The Young Turks' yang diterajui Kamal Atartuk menggembeleng darah mudanya untuk mencabut takhta Uthmaniyah dengan anutan sekular nya, serta ditiupkan semangat Nasionalisme Turki supaya diskriminatif pada bangsa lain di wilayah Uthmaniyah khususnya Arab.

⚫️Adu Domba Arab

Manusia pantang dicabar melainkan pengecut. Begitulah sikap bangsa Arab ketika itu mudah termakan sentimen dan provokasi yang dimainkan British. 

T.E Lawrence, inteligen British diarahkan untuk memasuki wilayah Arab dengan menyemarakkan sentimen kebangsaan Arab supaya meninggalkan kerajaan Uthmaniyyah yang dianggap 'sakit' dan melobi dengan ketinggian darjat Arab berbanding Turki yang a'ajami.

Mengadu domba bangsa Arab untuk membuang kerajaan Islam. Arab ketika itu menilai pakaian Turki mesti dihapuskan, tetapi separa normal mereka sedang menghapuskan pakaian khilafah Islam yang menjadi tunjang kesatuan umat.

Akhirnya berperang sesama Muslim dengan bekalan senjata disediakan oleh British. Maka tercetus Revolusi Agung Arab dan ini merupakan tragedi pilu yang perlu kita sedar.

⚫️Skrip Penguasa Hijaz

Disebalik tercetusnya Revolusi Arab, muncul satu tokoh yang menjadi pemicu kepada kebangkitan bangsa Arab iaitulah Syarif Hussin bin Ali atau Syarif Makkah yang ada hubungan silsilah dengan Nabi. Beliau adalah penguasa Hijaz dan kawasan sekitarnya termasuk Makkah dan Madinah.

Cita-citanya mahu membebaskan bangsa Arab dari 'penindasan' khilafah Uthmaniyyah yang dianggap sewel setelah diracun otaknya oleh Lawrence of Arabia yang merupakan penasihat militer dan rakan akrab bagi keluarga Hasyimiah ini.

Syarif Hussin juga mengidam, antara tujuan dia meranapkan Turki Uthmaniyyah untuk mendirikan negara tunggal bangsa Arab bermula dari Aleppo hingga Teluk Aden (Syiria-Yamen). Dan dengan harapan akan perjuangkannya dengan asas-asas Islam, selain dijanjikan bakal menjadi Khalifah oleh British.

⚫️Pelobi British

Sebelum tercetusnya Revolusi Arab, Syarif Hussin diyakinkan lagi supaya segera memberontak melawan Turki.

Tahun 1915-1916, antara koresponden Sir Henry McMahon (yang menubuhkan pejabat British di Mesir) dan Syarif Hussin terus membujuk supaya pemberontakan Arab terhadap Turki tercapai sehingga memperoleh autonomi, dengan dibekalkan habuan insentif dan senjata yang lengkap tanda sokongan dari British.

Namun malangnya pegawai British, McMahon sekadar melobi manis tanpa bersepakat pun soal wilayah mana yang akan dimiliki Arab pasca Revolusi kelak.

⚫️Revolusi Arab

Pada Jun 1916, Syarif Makkah yang dibelakangnya British-Perancis mengobarkan Revolusi Agung Arab dengan menentang Turki secara habis-habisan.

Anak-anak Syarif Hussin antaranya Faisal dan Abdullah bin Hussin memimpin pasukan Arab menyerang suku Turki sehingga ke Aleppo, Syiria dengan berbekalkan senjata dari British. Hasilnya mereka berjaya manawan pasukan Turki yang berada di wilayah Arab dan keluar meminggirkan kuasa Turki.

Punca kejatuhan Turki yang terpaksa menghadapi situasi Perang Dunia serentak dengan gejolak Revolusi Arab yang menyerang di setiap arah. Pada tahun 1918, dalam Turki menderita akibat Perang Dunia yang merugikan, pasukan Faisal bin Hussin dan sekutunya berjaya membebaskan Damaskus dari kuasa Turki.

⚫️Agenda Sykes-Picot

Watak diplomat British-Perancis yang berpakat awal secara sulit, Rusia juga turut terlibat dalam melakar pemetaan wilayah Uthmaniyyah dengan dibahagikan wilayah-wilayah tersebut tanpa pengetahuan Arab.

Antaranya kawasan Arab iaitu Jordan dan Iraq diserahkan kepada British, manakala Syiria dan Lubnan menjadi milik Perancis. Adapun Palestin dibawah penguasaan antarabangsa, namun secara umum dipegang oleh British.

Pasca kekalahan Turki dalam Perang Dunia Pertama dan cetusan Revolusi Arab, kawasan-kawasan yang kalah dalam Perang Dunia diserahkan kepada Liga Bangsa-bangsa untuk diagihkan mandat kepada blok Bersekutu British dan Perancis yang menjuarai Perang Dunia 1.

Maka termeterai pakatan Sykes-Picot dan dipraktikkan dengan penuh jayanya. Dan kita ketahui disebalik bayang British adalah Yahudi Zionis yang mengidamkan tanah umat Islam khususnya Palestin yang diratib dengan 'The Promise Land'.

⚫️Putih mata

Bukan bebola mata sahaja yang putih malah hampir seluruh kuasa mereka sapu bersih. Kekesalan Syarif Hussin yang mengagak termeterai pakatan Sykes-Picot amat bertentangan dengan janji British, malah menguntungkan lagi Yahudi Zionis.

Tidak cukup itu termeterai Deklarasi Balfour 1917 yang memberikan laluan utama kepada Yahudi untuk mewujudkan negara haram Israel.

Lebih buruk pada tahun 1919, anaknya Putera Faisal telah mengadakan perjanjian dengan tokoh antarabangsa Zionis iaitu Chaim Weizmann. Maka berlaku pakatan Weizmann-Faisal dan antara isinya:

•Arab bersetuju membenarkan migrasi puak Yahudi ke kawasan berhampiran Jordan dan Palestin dengan alasan memajukan ekonomi setempat.

Maka sebenarnya perjanjian-perjanjian tersebut mendorong jalan pintas kepada Yahudi untuk merealisasikan kewujudan negara haram di Al-Aqsa, malah cita-cita mereka menubuhkan Israel Raya bermula dari Sungai Furat hingga Sungai Nil.

⚫️Pengusiran

Pasca termeterai perjanjian yang disebutkan, awalnya setelah Revolusi Arab selesai, Faisal bin Hussin mewartakan wilayah Damaskus, Syiria merupakan pusat pemerintahan untuk Arab hasil kejayaan pasukannya dan Hijaz tetap menjadi pusat kuasa keluarga Hasyimiah.

Namun Perancis tetap mahukan Syiria sehingga mereka berjaya menawannya dalam satu siri peperangan. Tuntutan Putera Syarif Hussin untuk mendapatkan semula Syiria tidak dapat dipenuhi, dan untuk selamat diadakan penukaran kuasa wilayah Iraq yang dimiliki British waktu itu diserahkan kepada Putera Faisal.

Namun tidak bertahan lama, kerajaan Faisal di Iraq dihancurkan oleh Nasionalis Kiri akibat pergolakan politik pada tahun 1958. British juga menghadiahkan Jordan kepada Bani Hasyimiah yang dikepalai Abdullah bin Hussin.

Manakala Hijaz yang dikuasai Syarif Hussin mengalami pergelutan kuasa daripada dinasti Saud yang muncul dari Najd. Ironinya sewaktu Syarif Hussin menentang Saudi, British langsung tidak menghulurkan sebarang bantuan, barulah sedar dirinya dipergunakan. Lalu ditawan dan diusir keluar dari Hijaz.

Hasilnya keluarga Hasyimiah berkuasa atas negara Jordan sahaja sehingga hari ini yang di sambung generasi Raja Abdullah Dua.

Akhirnya merugikan diri dan umat Islam, ketika itu Arab baru sedar dan sesal kerajaan Islam sudah tidak ada.

⚫️Pengajaran

Modus sentimen kebangsaan tidak dinafikan cukup significant dikitar semula musuh pada hari ini.

Perkembangan semasa dunia Asia Barat, amat meruncingkan dengan dilakarkan semula peta lakaran Sykes-Picot mengikut pecahan mazhab dan pentadbiran mesti dipegang oleh golongan minoriti.

Hasilnya merudumkan radar kebangkitan Islam supaya tidak sampai ke Al-Aqsa sedang umat semakin hanyut dengan berlaga sesama Muslim tak sedar Amerika dan Israel semakin selesa.

▪️Rumusan:

•Naratif sejarah didalam Al-Quran mematangkan pemikiran. Menilai pengajaran Al-Quran antaranya membongkar watak dan helah manusia supaya kita berfikir.

‎فَاقْصُصِ الْقَصَصَ لَعَلَّهُمْ يَتَفَكَّرُونَ

•Celik agenda dan watak inteligen musuh yang cukup fobia dan anti Islam serta habuan yang syubhah.

•Mengilmu sejarah ummah yang menjadi mangsa kezaliman Yahudi dan Kristian, bukan sibuk bergelut dengan perbahasan sentimen dan emosi.

•Keturunan yang mulia tidak valid  dijadikan kredit untuk memperoleh pembelaan walhal dia melakukan kerosakan, melainkan dengan iman yang benar dengan Islam.

‎قَالَ يَا نُوحُ إِنَّهُ لَيْسَ مِنْ أَهْلِكَ ۖ إِنَّهُ عَمَلٌ غَيْرُ صَالِحٍ ۖ فَلَا تَسْأَلْنِ مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ ۖ إِنِّي أَعِظُكَ أَن تَكُونَ مِنَ الْجَاهِلِينَ

Allah menegaskan bahawa anak lelaki Rasulullah Nuh terlucut keahlian kekeluargaannya kerana menghidap kerosakan jatidiri dan enggan menerima Islam walau nyawa dihujung tanduk lalu diazab bersama kaumnya. (Surah Hud)

Muhamad Azri Hafizi
12 November 2017