Khamis, 15 Jun 2017

Apa Salahnya Pulau Pinang Jadi Bandar Kristian? – Dr Ariffin Omar

Apa Salahnya Pulau Pinang Jadi Bandar Kristian? – Dr Ariffin Omar

Senator lantikan parti DAP, Senator Dr. Ariffin S.M Omar berpandangan bahawa tiada apa yang perlu dirisaukan jika Pulau Pinang menjadi Bandar Kristian. Beliau mengatakan demikian ketika menjawab persoalan yang ditimbulkan oleh Senator Tan Sri Dato’ Seri Dr Ibrahim Abu Shah, yang menimbulkan perbahasan mengenai aktiviti evangelisme dalam negara.

Rekod Hansard perbahasan yang berlangsung pada 19hb April 2017 di Dewan Negara itu turut mencatatkan Tan Sri Dato’ Seri Dr Ibrahim Abu Shah mendedahkan perihal Pulau Pinang yang mempunyai komuniti Evangelis Kristian yang pesat berkembang serta mempunyai hubungan rapat dengan gerakan Evangelis Kristian dunia. Selain daripada itu, beliau juga menyentuh tentang satu cadangan yang dikatakan dibuat pada tahun 2011 untuk menjadikan Pulau Pinang, Bandar Kristian dan Kristian ‘agama rasmi’ negara.

Dr Ariffin kemudiannya mencelah dengan berkata, “Apa salahnya kalau Penang hendak dijadikan Christian City, kena ubah Perlembagaan Pulau Pinang.” Parti DAP baru-baru ini dilanda kontroversi kerana pendedahan yang membongkar terdapat dakyah Evangelis Kristian dalam agenda politik mereka.

Isu ini timbul setelah seorang pakar akademik kajian politik, Dr Kamarul Yusoff, mendedahkan isi kandungan buku ‘Becoming Hannah’ yang ditulis ahli DAP, Hannah Yeoh merangkap ADUN Subang Jaya dan Speaker Dewan Undangan Negeri Selangor.

Read more at: https://www.menara.my/apa-salahnya-pulau-pinang-jadi-bandar-kristian-dr-ariffin-omar/Nampaknya strategi yang meruncing golongan evangelis ini semakin terbongkar, malah mereka sudah mendapat kuasa, maka kelicikan itu lagi teserlah caranya, adakah ini menunjukkan rancangan menjadikan Malaysia sebagai negara Kristian bermula di Pulau Pinang, maksudnya dimulai di Pulau Pinang?

Kepada anak muda melayu, sampai bila anda mudah diperkotak katikkan sebegini oleh Dap, sampai bila anda semua kenyang dengan melahap babi yang Dap berikan.

Penulis tidak kisah digelar pemakan dedak dari UMNO, tetapi penulis lagi geli dan hina kalau menjadi pemakan babi dari Dap.

Dedak dengan Babi, anda pilih yang mana?

1 ulasan:

  1. Menjadikan Pulau Pinang bandar kristian memang salah kerana agama rasmi Malaysia ialah Islam. Sebagai seorang Melayu dan Islam Dr ni tak patut kata begitu.

    BalasPadam